четвер, 11 липня 2013 15:14

Біля пам'ятника Гоголю у Санкт-Петербурзі проводять флеш-моби
11

Фото: ФОТО: Ірина КОЗЮПА

Пам'ятник Миколі Гоголю, класику української та російської літератури (росіяни взагалі вважають його виключно своїм), у Санкт-Петербурзі можна знайти навіть без карти. Він розташований в історичному центрі культурної столиці Росії на Малій Конюшенній вулиці поблизу Невського проспекту.

Ще один орієнтир — Казанський собор. Один із найбільших храмів Петербурга розташований по інший бік Невського проспекту. Зараз перед Гоголем також знаходиться символічний годинник, який відраховує час до зимових Олімпійських та Паралімпійських Ігор, які пройдуть у Сочі наступного року. Поблизу протікає мальовничий канал Грибоєдова.

Пам'ятник Миколі Васильовичу встановили у 1997 році. Гоголь зображений у повен ріст у довгому пальто, руки складені на грудях. Фігура стоїть на гранітному постаменті. Спереду на ньому вибито напис "Николай Васильевич Гоголь". З протилежного боку перелічені спонсори монумента. Пам'ятник обгороджений мателивими решітками. Навколо також знаходяться чотири ліхтарі. Біля постаменту лежать сухі квіти.

Пам'ятник вже встиг обрости кількома легендами. Одна з них розповідає, що насправді монумент увіковічнив кримінального авторитета, який зовні схожий на Гоголя. У 90-ті роки біля пам'ятника проводили різні пікети. Тепер там частіше можна побачити різні культурно-масові заходи та флеш-моби.

Поблизу пам'ятника занодиться також музей Гоголя. Він не демонструє особистих речей чи рукописів письменника, але там можна поговорити про літературу, побачити екранізацію творів Миколи Васильовича.

Під час оглядової екскурсії чи прогулянки по каналам міста, екскурсоводи обов'язково покажуть будинок, в якому жив Гоголь. Там він і написав чимало своїх відомих творів , зокрема "Вечори на хуторі біля Диканьки", яким аплодував сам Олександр Пушкін. На будинку встановлена меморіальна дошка. Поряд знаходиться ресторан "Гоголь".

На Невському проспекті знаходиться Театр комедії імені Акімова. Вдалося потрапити туди на виставу "Женитьба" за Гоголем. Події розгортаються якраз у Санкт-Петербурзі.

Зараз ви читаєте новину «Біля пам'ятника Гоголю у Санкт-Петербурзі проводять флеш-моби». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути