вівторок, 29 січня 2013 05:00

Вороняче м'ясо литовці запивають темним пивом

Автор: фото з сайта www.panskliautas.lt
  Тушки воронят варять півтори години в олії з прянощами
Тушки воронят варять півтори години в олії з прянощами

— Смачнішого пива за темне литовське я не пив. Його люблять усі жителі Вільнюса, — розповідає киянин Сергій Мордович, 34 роки. Він гостював у друзів у Литві.

— Із литовської його назву можна перекласти як "вороняткове". Друзі пояснили, що це пиво подають до воронячого м'яса. Литовці розказували, що цих птахів їдять віддавна. На весні селяни ходили до лісу збирати скинутих вітром із гнізда пташенят, бо наступала голодна пора. М'ясо забитої на Різдво худоби закінчувалося, поросята й телята ще малі. Мусили полювати на ґав. Засолювали їх у бочках. Литовська шляхта засаджувала маєтки високими крислатими осокорами, щоб там гніздилося побільше ворон. Вірили, що вороняче м'ясо знімає втому і посилює потенцію. Відновили традицію в часи незалежності. Друзі розказували про місцевого мисливця, який одним пострілом убиває до чотирьох птахів.

Сергій Мордович побував у селі Калнабярже, у центрі Литви. Там проводять фестиваль "Воронячий бенкет".

— У сільському клубі, який тепер називають громадським центром, накрили довгі столи. Приїхали навіть урядовці. Вороняче м'ясо подавали з картоплею і зеленню. І до нього обов'язково темне пиво. Після трапези — гуляння з піснями і танцями.

Тушку варять у олії з прянощами 1,5 год.

— Воронята — це справжній делікатес. На смак нагадує курятину. На м'ясо збирають молодих птахів із пушком на дзьобі. Вони ще не навчилися літати, жирні. Хоча полюють і на дорослих. Але вони жорсткі.

Зараз ви читаєте новину «Вороняче м'ясо литовці запивають темним пивом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути