пʼятниця, 14 січня 2011 00:45

У форт треба брати ліхтарик

Минулої суботи киянка 21-річна Наталія Війтович їздила з друзями до форту в село Тараканів на Рівненщині. Каже, взимку там краще. Влітку можна заблукати, бо форт засаджений густими кущами.

— Ми були там вже другий раз. Коли все зеленіло, форт був схожий на індійські храми, що заховані в джунглях. Вхід до фортеці починається з великого тунелю, який нагадує пащу звіра. Усі ходи до кінця не вивчені, тому краще далеко не заходити. Деякі з них замуровують місцеві жителі заради безпеки власних дітей. Обов'язково треба взяти із собою ліхтарик.

Тараканівський форт побудували наприкінці ХІХ ст., щоб укріпити тодішній кордон Російської імперії. З Києва до нього найзручніше їхати маршруткою із залізничного вокзалу. Дорога до Дубно коштує 65–75 грн. Звідти ходять маршрутки до Радивилова. Виходити треба наприкінці села Тараканів.

— Форт — це великий штучний пагорб, у якому із бетону, цегли й чавуну звели комплекс приміщень. Це сотня казематів, криниці, лікарня, тюрма, туалети, морг. Була там каналізація, електрика і печі для опалення.

Споруду називають чудом Рівненщини. Сюди часто приїжджають з інших міст грати у стрейбол.

Зараз ви читаєте новину «У форт треба брати ліхтарик». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути