середа, 19 травня 2010 09:39

Туристи відмовляються їхати до Таїланду

Цього тижня в Таїланді почали евакуювати працівників українського посольства. У столиці Бангкоку опозиціонери вимагають відставки прем"єра Абхісіта Ветчачіви й розпуску парламенту. Влада виставила проти них поліцію й армію. За два дні загинули 33 людини, 239 отримали поранення.

— Позавчора загинув лідер опозиційного руху, генерал-майор Хаттія Саваздипол, — каже британський турист 37-річний Вільям Ентан. — Наприкінці минулого тижня снайпер поранив його двома пострілами в голову. Генерал давав інтерв"ю японському телебаченню біля барикад у центрі Бангкока.

П"ятизірковий готель "Дасит Тані", у якому жив Вільям, обстріляли.

— У ніч на 17 травня я прокинувся від стрілянини. Спросоння не зрозумів, що відбувається. Кулі потрапляли в стіни готелю і застрявали. Я ліг під ліжко. За хвилину на вході до готелю прогримів вибух. Персонал евакуював нас у підвал. Мене попереджали не зберігати грошей і документів у кімнатах, бо прибиральниця може їх забрати, сприйнявши за чайові. Поклав їх у сейф на ресепшені. Грабіжники сейф не змогли відкрити, то винесли разом із шафами.

Тайські опозиціонери називають себе "червоносорочечниками". Ходять у червоних футболках, загиблих ховають у червоних трунах. Поліцейських б"ють бейсбольними бітами, стріляють із рогаток.

— Люди не хочуть громадянської війни, але доведені до відчаю, — каже лікар центру екстремальної медицини "Ераван" Антоніо Гаручіва. — Поранених привозять обпеченими від вибухів. У багатьох обгоріле волосся, вони блюють через отруєння чадним газом. У місті не працюють продуктові магазини. Добре, що в цій країні все родить цілий рік. Харчуємося зеленню та фруктами.

У туристичних агентствах поїздки до Таїланду подешевшали вдвічі, але їх не купують. Від заброньованих відмовляються. Українське Міністерство закордонних справ рекомендує найближчими днями відмовитися від поїздок до цієї країни.

— Зараз можна поїхати в Таїланд за півціни, — каже менеджер столичного турагентства "Ай Тревел" Марія Столига, 23 роки. — Через тиждень у нас туди летять десятеро туристів. Четверо відмовилися, забрали гроші. Влітку туди й так неохоче їздять, бо починається сезон дощів.

Уночі на вулицях Бангкока з припаркованих автівок знімають колеса. Шини спалюють біля урядових будівель.

— Магазини з коштовностями і технікою грабують, бо вважають, що всі дорогі заклади у Бангкоку належать прем"єр-міністру, — розповідає Антоніо Гаручіва. — Повстанці стріляють бойовими патронами по шибках. Якщо продавці чинять опір, їх розстрілюють. Проти поліцейських застосовують сльозогінний газ. По місту пускають чутки, що великі торговельні й ділові центри заміновані.

Киянка Марія повернулася з Бангкока в березні.

— Півміста ходить у червоних футболках. Ними обмотують голови. Серед опозиціонерів переважно приїжджі з провінції та представники столичного робітничого класу. Вони сидять на плитах, залюбки фотографуються з туристами. Таїланд дуже багата країна. Палаци, в яких живе король, прикрашені золотом. Дах на будинку прем"єр-міністра теж із золота. Не розумію, чого їм бракує. Хто чесно працює, той отримує гарні зарплати. Задіяні в готельному бізнесі мають 200 доларів чайових щомісяця.

Король країни 82-річний Бхумібол Адульядедж перебуває в госпіталі. Він не звертається до підданих навіть з екранів телевізорів. Його стан оцінюють як критичний.

Зараз ви читаєте новину «Туристи відмовляються їхати до Таїланду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути