пʼятниця, 27 листопада 2015 06:15

Віта Семеренко пропустить другий сезон поспіль

29 листопада стартує новий біатлонний сезон. Перший етап Кубка світу традиційно пройде в шведському Естерсунді. Українські вболівальники сподіваються на продовження переможної ходи жіночої збірної України. У чоловічій збірній уся надія на лідера — Сергія Семенова, 27 років.

У літнє міжсезоння відбулося чимало змін. Старшим тренером жіночої збірної став словенець 48-річний Урош Велепець. Як пояснив президент федерації біатлону Володимир Бринзак, він хотів бачити на чолі збірної нову й рівновіддалену людину, яка не надаватиме перевагу котрійсь із спортсменок.

— Для мене перехід зі збірної Словенії у збірну України схожий на казку, — каже Урош. — Ніби з футбольного "Марибора" запросили в мад­ридський "Реал".

До послуг Велепця вирішили вдатися після того, як збірній відмовив німець Ріко Гросс. Спочатку він погодився очолити українську команду, але згодом отримав фінансово привабливішу пропозицію з Росії, на яку й пристав.

Поновила свою кар'єру олімпійська чемпіонка 29-річна Олена Підгрушна.

— Мені подобається прогрес Олени, — каже Велепець. — Вона так стрімко відновлюється, що я змушений щотижня міняти тренувальні плани.

Першу перемогу має на своєму рахунку ще одна олімпійська чемпіонка — Юлія Джима. Минулих вихідних вона виграла масовий старт у норвезькому Шушені — останній тренувальний турнір перед Кубком світу. Джима планує реабілітуватися за минулий невдалий сезон, коли українську збірну "тягла" самотужки лише Валентина Семеренко.

Володимир Бринзак розповів про прогрес Яни Бондар — однієї з найталановитіших українок.

— Яна значно покращила стрільбу. ­Останні два спринти відстріляла на нуль. Немає проблеми останнього патрона в Ольги Абрамової.

Однак для українських уболівальників є й неприємні новини. Другий сезон поспіль пропустить Віта Семеренко. Влітку олімпійська чемпіонка спробувала повернутися до повноцінних тренувань, але через старі травми змушена була знову лікуватися. Її сестра Валентина Семеренко стверджує, що Віта спробує повернутися до змагань у березні — якраз до старту чемпіонату світу.

Валентина готувалася до сезону під керівництвом свого особистого тренера Григорія Шамрая. Форму не форсувала. Проте є надія, що Валя відразу почне перемагати, адже грудень — один із най­успішніших місяців для лідера української збірної і бронзового призера минулого розіграшу Кубка світу.

Цього року Валентина матиме на одну конкурентку менше — триразова олімпійська чемпіонка білоруска Дар'я Домрачева пропускає сезон. Улітку вона перехворіла мононуклеозом і призупинила тренування. Водночас про поновлення кар'єри оголосила росіянка Ольга Вілухіна. За чутками, те саме може зробити норвежка Тура Бергер, яка в квітні народила первістка.

У чоловіків важко сподіватися на відчутний прогрес. Лише Сергій Семенов входить до біатлонної еліти. Боротьбу за кришталевий глобус поведуть француз Мартен Фуркад, норвежці Тар'є і ­Йоханнес Бьо, Еміль Свендсен. Традиційно жорстку конкуренцію їм складуть росіянин Антон Шипулін і німець Сімон Шемп.

Календар біатлонного сезону 2015/16

Кубок світу

Перший етап:

29 листопада — 6 грудня, Естерсунд, Швеція

Другий етап:

7–13 грудня, Хохфільцен, Австрія

Третій етап:

14–20 грудня, Поклюка, Словаччина

Четвертий етап:

4–10 січня, Оберхоф, Німеччина

П'ятий етап:

11–17 січня, Рупольдінг, Німеччина

Шостий етап:

18–24 січня, Антхольц/Антерсельва, ­Італія

Сьомий етап:

1–7 лютого, Кенмор, Канада

Восьмий етап:

8–14 лютого, Преск Айл, США

Дев'ятий етап:

14–20 березня, Ханти-Мансійськ, Росія

Чемпіонат світу

29 лютого — 13 березня, Холменколлен, ­Норвегія

Чемпіонат Європи

22–28 лютого, Тюмень, Росія

Зараз ви читаєте новину «Віта Семеренко пропустить другий сезон поспіль». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути