вівторок, 11 жовтня 2016 07:55

"Вемблі" почне приносити прибуток 2023 року

Автор: ФОТО З САЙТА www.mapio.net
  Олімпійський стадіон Києва відкрили після чотирирічної реконструкції у жовтні 2011-го. Приймав фінальний  матч Євро-2012
Олімпійський стадіон Києва відкрили після чотирирічної реконструкції у жовтні 2011-го. Приймав фінальний матч Євро-2012

Майже місяць тому керівництво європейської футбольної спілки вирішило — 26 травня 2018 року фінальний матч Ліги чемпіонів відбудеться в Києві. Найсильніша клубна команда Європи наступного сезону визначиться на стадіоні Національного спортивного комплексу "Олімпійський".

Столиця України вперше прийматиме вирішальну гру одного з єврокубків. "Олімпійський" стане тридцятим стадіоном, де відбудеться заключний матч найсильнішого клубного турніру з футболу.

Розповідаємо про арени, які найчастіше приймали його раніше.

"Вемблі"

Місто: Лондон, Англія

Вміщує: 90 000 глядачів

Домашня арена: збірна Англії

Кількість фіналів Кубка/Ліги чемпіонів: 7

Переможці: 1963 — "Мілан", Італія, 1968 — "Манчестер Юнайтед", Англія, 1971 — "Аякс", Амстердам, Нідерланди, 1978 — "Ліверпуль", Англія, 1992 — "Барселона", Іспанія, 2011 — "Барселона", Іспанія, 2013 — "Баварія", Мюнхен, Німеччина

Щорічно утримання "Вемблі" коштує 12,8 млн євро — 740 ­млн грн. Згідно з бізнес-планом, приносити прибуток арена почне 2023-го. Зведений 9 років тому на місці історичного "Стадіону Імперії", або старого "Вемблі". Тут 1966 року збірна Англії єдиний раз стала чемпіоном світу. А за два роки 1968-го англійський клуб уперше виграв Кубок чемпіонів. У додатковий час "Манчестер Юнайтед" із рахунком 4:1 переміг португальську "Бенфіку". Один із голів за переможців забив капітан команди Боббі Чарльтон. У фіналі на "Вемблі" він був одним із двох футболістів, хто вижив після мюнхенської авіакатастрофи в лютому 1958-го. Тоді загинули вісім гравців основного складу "Манчестер Юнайтед". Нову команду з нуля зібрав шотландський тренер Мет Басбі, який також дивом залишився живий після падіння літака. Поле лондонського "Вемблі" було щасливим і для одвічного конкурента "Юнайтед" — "Ліверпуля". ­1978-го у ­фіналі Кубка чемпіонів "червоні" обіграли бельгійський "Брюгге". Вже на "Новому Вемблі" історичним можна назвати фінал 2013-го. Вперше у вирішальному поєдинку Ліги чемпіонів зійшлися два представники німецької вищої ліги. "Баварія" перемогла дортмундську "Боруссію" — 2:1.

"Сантьяго Бернабеу"

Місто: Мадрид, Іспанія

Вміщує: 85 454 глядачі

Домашня арена: "Реал"

Кількість фіналів Кубка/Ліги чемпіонів: 4

Переможці: 1957 — "Реал", Мадрид, Іспанія, 1969 — "Мілан", Італія, 1980 — "Ноттінгем Форест", Англія, 2010 — "Інтер", Мілан, Італія

Лише 2 хв. провів на полі єдиний італієць у складі міланського "Інтера", чемпіона серії "А". У фіналі 2010-го Марко Матерацці наприкінці матчу замінив автора двох голів у ворота "Баварії", аргентинця Дієго Міліто.

Гру приймав клубний стадіон мадридського "Реала". Збудований 1947-го. Пережив кілька реконструкцій. Приймав фінали Євро-1964, Кубка світу-1982. 1955 року арену перейменували на честь Сантьяго Бернабеу. Він був президентом "Реала" з 1943-го по 1978 рік. Перша гра з електричним освітленням відбулася тут 1957‑го. Того ж року "Сантьяго Бернабеу" вперше приймав фінал Кубка чемпіонів. Господарі поля за присутності 124 тис. глядачів обіграли італійську "Фіорентину" — 2:0.

"Король Бодуен"

Місто: Брюссель, Бельгія

Вміщує: 50 122 глядачі

Домашня арена: збірна Бельгії

Кількість фіналів Кубка/Ліги чемпіонів: 4

Переможці: 1958 — "Реал", Мадрид, Іспанія, 1966 — "Реал", Мадрид, Іспанія, 1974 — "Баварія", Мюнхен, Західна Німеччина, 1985 — "Ювентус", Турин, Італія

Єдиний стадіон, що приймав дводенний фінал Кубка чемпіонів. До кінця 1960‑х у футболі після нічиєї в основний і додатковий час долю матчу вирішував жереб. Післяматчеві пенальті в єврокубках почали призначати з сезону ­1971-го. Але на фінальні поєдинки це правило не поширювалося. 1974 року 90 хвилин матчу між німецькою "Баварією" та іспанським "Атлетико" завершилися без голів. У додаткові півгодини команди обмінялися забитими м'ячами.

Попередні два фінали в Брюсселі були щасливими для мад­ридського "Реала". А от їхні земляки з "Атлетико" в повторному матчі не змогли нічого вдіяти з "Баварією", у складі якої грали шестеро майбутніх чемпіонів світу. Іспанці поступилися 0:4. Востаннє стадіон у бельгійській столиці приймав фінал Кубка чемпіонів 31 рік тому. Єдиний м'яч у зустрічі "Ліверпуль" — "Ювентус" із пенальті забив капітан туринців, француз Мішель Платіні. Матч завершився трагедією. Англійські вболівальники спровокували безлад на трибунах. Загинули 39 чоловік. Клуби з цієї країни дискваліфікували з єврокубків на п'ять років.

"Ернст Хаппель"

Місто: Відень, Австрія

Вміщує: 50 865 глядачів

Домашня арена: збірна Австрії

Кількість фіналів Кубка/Ліги чемпіонів: 4

Переможці: 1964 — "Інтер", Мілан, Італія, 1987 — "Порту", Португалія, 1990 — "Мілан", Італія, 1995 — "Аякс", Амстердам, Нідерланди

Стадіон у віденському парку "Пратер" носить ім'я австрійського тренера Ернста Хаппеля. Клуби чотирьох країн під його керівництвом ставали національними чемпіонами. Крім батьківщини, Ернста Хаппеля особливо шанують у Нідерландах. Роттердамський "Феєноорд" за його тренерства здобував Кубок чемпіонів, збірна стала віце-чемпіоном світу-1978.

1990-го у фіналі Кубка чемпіонів на полі стадіону "Ернст Хаппель" голландська трійця італійського "Мілана" — Гулліт, ван Бастен, Райкаард — принесла "червоно-чорним" перемогу над "Бенфікою". Голом відзначився центральний півзахисник Франк Райкаард. За п'ять років він вийде на це поле проти колишніх одноклубників у складі амстердамського "Аякса". Віддасть голевий пас на Патріка Клюйверта. М'яч, забитий 18-річним нападником, стане єдиним у грі.

"Олімпіко"

Місто: Рим, Італія

Вміщує: 70 634 глядачі

Домашня арена: "Рома", "Лаціо"

Кількість фіналів Кубка/Ліги чемпіонів: 4

Переможці: 1977 — "Ліверпуль", Англія, 1984 — "Ліверпуль", Англія, 1996 — "Ювентус", Турин, Італія, 2009 — "Барселона", Іспанія

Відкрили стадіон 1937 року. Сучасного вигляду набув напередодні Кубка світу-1990. Тоді над трибунами з'явився дашок із цупкої матерії на зразок накриття. Його древні римляни використовували в Колізеї, захищаючи глядачів від сонця й опадів. Арену ділять два римські клуби — "Лаціо" і "Рома".

Для останньої 1984 рік був дебютним у Кубку чемпіонів. Команда дійшла до фіналу, який мав відбутися саме на їх домашньому "Олімпіко". Але в серії післяматчевих пенальті римляни поступилися "Ліверпулю". Цей англійський клуб свій перший Кубок чемпіонів здобув також у Римі. ­1977-го обіграли західнонімецьку "Боруссію" із Менхегладбаха. Того року на римському "Олімпіко" могло зіграти київське "Динамо". У чвертьфіналі чемпіон СРСР перервав трирічну гегемонію в Кубку чемпіонів мюнхенської "Баварії". В першому півфіналі кияни обіграли "Боруссію" 1:0, але у матчі-відповіді пропустили від німців два м'ячі.

"Сан-Сіро"/"Джузеппе Меацца"

Місто: Мілан, Італія

Вміщує: 80 018 глядачів

Домашня арена: "Інтер", "Мілан"

Кількість фіналів Кубка/Ліги чемпіонів: 4

Переможці: 1965 — "Інтер", Мілан, Італія, 1970 — "Феєноорд", Роттердам, Нідерланди, 2001 — "Баварія", Мюнхен, Німеччина, 2016 — "Реал", Мад­рид, Іспанія

80-тисячний "Сан-Сіро" міг стати 100-тисячником. Але під час розбудови перед Кубком світу 1990-го над однією з трибун не звели третього ярусу. Заважало сусідство з іподромом.

Арену ділять два місцеві клуби — "Мілан" та "Інтер". Коли господарями поля є останні, стадіон називають "Джузеппе Меацца" — на честь капітана "Інтера" та збірної Італії 1930-х, дворазового чемпіона світу. Він 11 сезонів грав за "Інтер" і один — за "Мілан".

Міланські клуби 10 разів привозили до рідного міста Кубок чемпіонів. 1965-го фінал турніру був домашнім для "Інтера". Господарі обіграли португальську "Бенфіку — 1:0. Серед міст лише Мадрид має на своєму рахунку більше перемог. До столиці Іспанії Кубок чемпіонів 11 разів привозив "Реал". Востаннє в фіналі за пенальті обіграв земляків з "Атлетико". Гра проходила в Мілані 28 травня цього року.

Зараз ви читаєте новину «"Вемблі" почне приносити прибуток 2023 року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути