Ексклюзиви
вівторок, 24 січня 2017 07:50

Українського чемпіона росіяни відсторонили на три роки

Автор: ФОТО З САЙТА www.sport.bigmir.net
  Юрій Анікеєв — харків’янин. Виграв чемпіонат світу 2004 року з шашок‑64. Торік став найкращим з шашок‑100
Юрій Анікеєв — харків’янин. Виграв чемпіонат світу 2004 року з шашок‑64. Торік став найкращим з шашок‑100

Міжнародна федерація шашок IDF, де грають на 64 клітинках, відсторонила на три роки від участі в змаганнях чемпіона світу українця 33-річного Юрія Анікеєва. Сам спортсмен вважає, що його покарали за політичну позицію. Він завжди засуджував анексію Росією Криму й спровоковану нею війну на Донбасі. Натомість сім із дев'яти членів Міжнародної федерації шашок — росіяни. Штаб-квартира організації розташована в Санкт-Петербурзі.

— Мені закидають порушення етичного кодексу федерації, — каже Анікеєв. — Що конкретно порушив — не пояснюють. У приватних розмовах натякали, що я повинен відмовитися від вишиванки, яку одягаю на матчі. Мовляв, керівництву федерації не подобаються мої пости про агресію Росії в Криму й участь росіян у війні на Донбасі. А ще IDF дуже хворобливо реагує на участь спортсменів у змаганнях під егідою іншої організації — всесвітньої федерації шашок ФМЖД, де грають на 100 клітинках. Усіх, хто змагався під прапором цієї організації, дискваліфікують.

Президент IDF Володимир Лангін заперечує слова Анікеєва.

— Анікеєв регулярно знущався над символікою IDF, називав гру на 64 клітинках мерт­вою. Мовляв, у ній немає творчості. Від нас відверталися спонсори. Юрій вважає, що йому ближча гра на 100 клітинках. Його політичні пости нікого не цікавлять. Я все життя прожив у Петербурзі. Уяви не маю, що таке вишиванка, і знати не хочу.

У жовтні 2016 року позицію IDF розкритикувала колишня українська шашкістка Дар'я Ткаченко. Нині вона прийняла російське громадянство. Уродженці міста Сніжне, що на Донеччині, теж не сподобалася заборона петербурзьких чиновників змагатися на турнірі ФМЖД у Бразилії. Їй відповів директор турнірів IDF Олександр Никифоров:

— Ця зайка приїхала в Росію за довгим рублем. Однак тут майдани не проходять. Повертайтеся брехати в рідні пенати. Шкода тільки, що й там ви нікому не потрібні.

Юрій Анікеєв народився і виріс у Харкові. Керівник федерації шашок України Анатолій Яценко вважає його відсторонення "спортивним тероризмом".

2004 року Юрій Анікєєв виграв чемпіонат світу з шашок-64, а торік — зі стокліткових шашок.

Зараз ви читаєте новину «Українського чемпіона росіяни відсторонили на три роки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути