вівторок, 10 листопада 2015 06:55

"У Словенії нам виграти не дадуть"

У суботу збірна України з футболу зіграє перший стиковий матч за право пройти на Євро-2016. Суперник — Словенія.

1999-го ці команди виборювали путівку на континентальну першість. Вдома суперник переміг — 2:1. У Києві команди зіграли внічию — 1:1. ­Йожеф Сабо, 75 років, тоді був головним тренером національної ­команди.

18 жовтня відбулося жеребкування стикових матчів. Перед тим ви казали: не хочу Словенію. Чому?

— Словенія — частина об'єднаної Європи. Дуже близько до Швейцарії. Там живуть і мають бізнес чи інші інтереси багато членів європейської футбольної федерації. 1999 року на Євро ці функціонери хотіли бачити Словенію, а не Україну. Попри це, перший тайм ми зіграли відмінно. Шевченко забив гол, і ніщо не віщувало неприємностей. Однак у другому суддя (Урс Маєр, Швейцарія. Завершив кар'єру через погрози вболівальників на свою електронну пошту. — "ГПУ") посадив нас на свисток. Вилучив нині покійного Гусіна ні за що. Ми згодом переглядали відеозапис. Там було видно, що футболіст словенської збірної перебував за півтора метра від нього. Потім — Парфьонова. Ми догравали матч удев'ятьох. Плюс Шовковський начудив — пропустив гол із центру поля. І тоді, й зараз ми сильніші за словенців. Однак я впевнений, що у матчі на виїзді нам не дадуть перемогти.

1999-го гравці вашої збірної напевне недооцінили суперників. Зараз про це мова не йде. Наші шанси більші?

— Вдома треба перемагати будь-що. Бажано 3:0 або 2:0. Висловлюючись футбольною мовою, треба "прибити" суперника. Хочу, щоб Михайло Фоменко цього разу не був надто обережним, як у деяких матчах відбору, а відразу налаштував хлопців на постійний пресинг суперника й тиск із перших хвилин. Треба забивати й ризикувати. Зіграти так, як у першому таймі з білорусами у тому ж Львові (забили три голи. — "ГПУ"). Хотів би ще раз попередити хлопців: на виїзді вам виграти не дадуть. Акуратна й обережна гра нам не допоможе. Словенці вичікуватимуть свій шанс і спробують скористатися з нього.

У суботу сніг у Львові не прогнозують. Це плюс?

— Звісно. Гарний газон допомагає більш швидкісним і технічним командам. За стабільної погоди мусимо розірвати словенів. Ми обов'язково це зробили б у матчі-відповіді 17 листопада 1999 року. Але з третьої дня повалив такий сніг, що світу Божого не було видно. На полі сніговий покрив в окремих місцях сягав 10 сантиметрів. Ми втратили швидкість і пресинг. А це все, чого потребували словенці.

Головний тренер словенців Сречко Катанец тоді переграв вас?

— Не думаю. Ми подали відеозапис першого матчу в УЄФА. Чекали справедливого рішення по грі й арбітру. Але протест поклали під сукно. Тільки зараз розкрилося, яка корупція є у ФІФА й УЄФА. Була вона й тоді, можете не сумніватися.

Заявка збірної Словенії на матчі проти України

Воротарі: Самір Ханданович, 31 рік ("Інтер", Мілан, Італія), Ян Облак, 22 роки ("Атлетико", Мадрид, Іспанія), Нейц Відмар, 26 років, ("Домжале");

захисники: Боштіян Цесар, 33 роки ("К'єво", Верона, Італія), Бранко Іліч, 32 роки ("Астана", Казахстан), Боян Йокіч, 29 років ("Вільярреал", Іспанія), Лука Крайнц, 21 рік ("Кальярі", Італія), Мірал Самарджич, 28 років ("Рієка", Хорватія), Андраж Струна, 26 років ("Пас", Яніна, Греція), Сініша Анджелкович, 29 років ("Палермо", Італія), Мішо Бречко, 31 рік ("Нюнберг", Німеччина);

півзахисники: Вальтер Бірса, 29 років ("К'єво", Верона, Італія), Йосип Ілічич, 27 років ("Фіорентина", Флоренція, Італія), Кевін Кампль, 25 років ("Баєр", Леверкузен, Німеччина), Андраж Кірм, 31 рік ("Омонія", Нікосія, Кіпр), Рене Крхін, 25 років ("Гранада", Іспанія), Ясмін Куртич, 26 років ("Аталанта", Бергамо, Італія), Деян Лазаревич, 25 років ("Антальяспор", Турія), Нейц Печник, 29 років ("Джеф Юнайтед", Тіба, Японія), Райко Ротма, 26 років ("Істанбул ББ", Стамбул, Туреччина), Беньямін Вербич, 21 рік ("Копенгаген", Данія);

нападаючі: Роберт Берич, 24 роки ("Сент-Етьєн", Франція), Златан Любіянкіч, 31 рік, ("Урава Ред Даймондз", Сайтама, Японія), Мілівоє Новакович, 36 років ("Нагоя Грампус", Сайтама, Японія).

Тренер — Сречко Катанец, 52 роки

Зараз ви читаєте новину «"У Словенії нам виграти не дадуть"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути