пʼятниця, 22 вересня 2017 00:20

У майбутньому збірна України матиме надлишок кваліфікованих футболістів

Автор: ДМИТРО СКАЖЕНИК
 

Тренери збірної України з футболу часто стикаються з проблемою — ключові гравці не мають практики. Бо у своєму клубі сидять на лаві запасних. Чому це відбувається і якою може бути збірна за таких умов?

— У цій ситуації є один вихід — шукати молодих і ставити їх до складу, — каже футбольний тренер Олег Федорчук, 56 років. — Ось із "Динамо" поїхав Ярмоленко, і відразу заграв молодий Циганков. Став кандидатом до національної команди. Можливо, грав би в ній у стартовому складі. Та за місце флангового атакувального півзахисника там конкуренція.

Із чотирьох гравців збірної, які міцно сидять у запасі, найкращі справи — в правого захисника Богдана Бутка. Якщо чутки про допінг Даріо Срни (пишуть, що капітан "Шахтаря" не пройшов допінг-тест. Не грав у останньому матчі в Одесі. Це пояснили рішенням тренера. — ГПУ) підтвердяться, він постійно виходитиме на поле. Це великий плюс. У збірній дефіцит гравців на позиції крайніх захисників.

Олександр Зінченко. Про нього я не став би говорити як про гравця основного складу чи навіть запасного. Це — "феномен". Бермудський трикутник в українському футболі. За великим рахунком, він ніде себе не проявив. Навіть у російській "Уфі", за яку нібито грав в основному складі. Молодіжній збірній Зінченко допомагав програвати все, що можна було. Нічим там не виокремлювався. І раптом потрапив до основного складу національної збірної. Грав за неї, аж поки його не вивели зі складу нідерландського ПСВ та англійського "Манчестер Сіті". Це велика загадка для всіх. Думаю, у збірній він надовго не затримається, бо на його позиції є кілька сильніших гравців. Наприклад, у київському "Динамо".

Трохи подібна ситуація з Віктором Коваленком. Він у "Шахтарі" грає, проте поки не зрозуміло, чому має виходити в стартовому складі національної команди. А втриматися в клубі буде важко — там на цій позиції діють бразильці.

Проблема Артема Бесєдіна — закінчився торішній "пільговий період" у клубі, коли тимчасово не було нападників. Повернулися Мбокані, Кравець і Мораєс. Витримати конкуренцію з ними 21-річному нападаючому ще не під силу. Головне для хлопця — не зламатися, бо час грає на нього.

Артемові Кравцю важче. Він тривалий період був травмований. Ніби й проявив себе в матчі, коли виходив із перших хвилин, та зараз тренер більше довіряє іншим виконавцям. У нас традиційно саме центрфорварди сидять на лаві запасних у своїх клубах. Селезньов грав за збірну й сидів на лаві в "Шахтарі". Роман Зозуля грав за "Дніпро", але не забивав. Зате в складі збірної виходив регулярно.

Тому треба повертатися до того, з чого почав. На початку незалежності ледь не всі "вершки" українського футболу виїхали в Росію. Але прийшло молоде покоління й заграло краще, ніж ті, хто поїхав. Кількість легіонерів у нашому футболі невпинно зменшується, молодь отримуватиме більше ігрової практики. Настануть часи, коли в нас буде надлишок кваліфікованих футболістів у збірній.

Зараз ви читаєте новину «У майбутньому збірна України матиме надлишок кваліфікованих футболістів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути