Ексклюзиви
пʼятниця, 30 вересня 2011 07:15

"Травма додала мені впевненості у силах"

Автор: фото з особистого архіву Ганни василенко
  Ганна Василенко народилася у Маріуполі Донецької області. В дитинстві займалася легкою атлетикою
Ганна Василенко народилася у Маріуполі Донецької області. В дитинстві займалася легкою атлетикою

На чемпіонаті світу з боротьби в турецькому Стамбулі збірна України здобула одну золоту медаль. Чемпіонкою планети у ваговій категорії 59 кг стала одеситка 25-річна Ганна Василенко. В інтерв'ю "ГПУ" вона сказала, що тріумф у Стамбулі не став для неї сюрпризом. Спортсменка готується змінювати вагу й боротися за місце на Олімпіаді-2012.

— Я вже ставала призеркою чемпіонату світу — вигравала "бронзу" 2009 року, — говорить Ганна. — Тому перед відльотом до Стамбула розуміла, що можу поборотися навіть за перше місце. Перемога мене не здивувала. Я добре знала своїх суперниць і весь турнір провела впевнено.

На останньому відборі до чемпіонату світу, Міжнародному турнірі в Києві, ви травмували ребра. Це ушкодження могло завадити вам виступити в Стамбулі?

— Тренери до останнього сумнівалися, чи зможу я відновитися. Але насправді травма додала впевненості у своїх силах. Я ж травмувалася, коли виконувала переможний прийом. Тренери тоді не сварили мене за ризик, а навпаки, похвалили, що проявила характер. У мене молодий організм, і два зламані ребра зрослися швидко.

Вольовою вийшла і ваша перемога у півфіналі світової першості проти чемпіонки Європи-2010 Соні Ахмадлі з Азербайджану.

— Ахмадлі — дуже міцна, фізично сильна суперниця. Перед чемпіонатом я налаштовувалася на неї, напевне, найбільше. Спочатку боролася з побоюванням, але потім, пропустивши від суперниці кидок "млином", стала діяти активніше, постійно атакувала. Вийшло непогано, і за 10 секунд до закінчення зустрічі я вийшла вперед — 5:4. Ахмадлі почала ризикувати. Я спочатку захищалася, а потім, коли суперниця розкрилася, зуміла її скрутити, перевела в "бублик" і поклала на "туше".

Фінальну сутичку ви почали обережно. З чим пов'язана така тактика?

— Я добре знала можливості суперниці, шведки Софії Маттссон. Вона чемпіонка Європи та світу, але в категорії до 51 кілограма. Через те, що скандинавка трохи легша, основна її перевага полягала у швидкості. Перед сутичкою тренер нашої збірної Володимир Євонов добре налаштував мене тактично. Він підкреслив, що Маттссон надзвичайно технічна і сильна швидкими проходами в ноги. Я завжди контролюю голову суперниць. Тому, коли шведка намагалася пірнати, прагнула зустрічати її захоплення за голову. В обох періодах я сміливо робила перевороти. Обидва рази це приносило по 2 бали, які в підсумку виявилися переможними.

Тепер, за рік до Олімпіади, плануєте знову повернутися в категорію до 63 кілограмів і поборотися за путівку на Ігри?

— Звичайно. Ми з тренерами так і домовилися, що відборюся у вазі до 59 кілограмів чемпіонат світу і готуватимуся до потрапляння на Олімпіаду.

Зараз ви читаєте новину «"Травма додала мені впевненості у силах"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути