пʼятниця, 31 серпня 2012 06:45

Суркіс керував українським футболом з 1996 року

2 вересня Григорій Суркіс, 62 роки, залишить посаду президента Федерації футболу. Його наступником стане Анатолій Коньков.

Нагадуємо найпомітніші події під час керування Григорія Суркіса українським футболом.

1. Перемога на виборах, серпень 2000-го

Григорій Михайлович узаконив свою владу юридично. Фактично він чотири роки господарював в українському футболі. Зосередивши владу на посаді президента Професійної футбольної ліги, Суркіс маніпулював календарем вищої ліги на догоду улюбленому київському "Динамо" і всупереч вимогам ФІФА контролював питання суддівства. Президент ФФУ 1996-2000 Валерій Пустовойтенко навіть не балотувався повторно, розуміючи відсутність шансів проти Суркіса.

2. Критика Ріната Ахметова, грудень 2001-го

Наприкінці 2001 року власник "Шахтаря" Рінат Ахметов публічно звинувачує президента ФФУ у лобіюванні інтересів київського "Динамо".

Суркіс на конгресі Федерації ставить питання щодо вотуму довіри йому. 117 зі 118 делегатів підтримують президента.

3. Призначення Олега Блохіна, вересень 2003-го

2002-го Суркіс організовує матч, присвячений 50-річчю Олега Блохіна, а потім призначає його головним тренером збірної. Постріл у "десятку" — команда, що демонструє посередню гру, посідає перше місце і напряму виходить на мундіаль-2006. Тимчасове примирення з Ахметовим: президент ФФУ і власник "Шахтаря" на президентських виборах-2004 агітують за провладного кандидата Віктора Януковича.

4. Здобуття права на проведення Євро-2012, квітень 2007-го

На Кубку світу-2006 Україна доходить до чвертьфіналу. Але навіть цей успіх тьмяніє за наступним: Суркіс, будучи членом виконкому УЄФА, "притягує" в Україну Євро-2012. Потім достроково влаштовує собі продовження повноважень на посаді керівника ФФУ до 2012 року. Ахметов, розуміючи, що опонент на вершині слави, мовчить.

5. Виникнення ворожої вісі Ахметов — Ярославський, листопад 2009-го — березень 2010-го

Матч плей-оф до Кубка світу-2010 проти Греції Суркіс віддає Донецьку. При цьому встановлює ціни на квитки — 200-600 грн. Ахметов називає це здирництвом, стадіон на грі напівпорожній. Згодом до табору Ахметова приєднується власник "Металіста" Олександр Ярославський. Він теж вважає, що судді в чемпіонаті грають за "Динамо".

6. Контракт з П'єрлуїджі Колліною, липень 2010-го

Прагнучи довести, що він не впливає на суддівство, Суркіс призначає на посаду керівника арбітрів авторитетного італійця.

7. Скандал на Конгресі ФФУ, грудень 2010-го

По країні розвішані білборди "Суркіса у відставку", розгортається широка антисуркісівська кампанія в пресі. На черговому Конгресі ФФУ делегати прагнуть поставити питання щодо вотуму довіри Григорієві Михайловичу. Той розуміє, цього разу підтримки не буде, і відмовляється виносити його на голосування. Втримується на посаді завдяки підтримці ФІФА та УЄФА.

8. Оголошення про відставку, липень 2012-го

Євро-2012 провели успішно. Шансів бути обраним на наступний термін немає. На одній з прес-конференцій Суркіс очікувано оголошує, що свою кандидатуру на вибори не висуватиме.

Зараз ви читаєте новину «Суркіс керував українським футболом з 1996 року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути