пʼятниця, 17 лютого 2017 05:35

Стати білорусом

Моє рідне місто Рівне — єдине в Україні, яке не має досі не те що власного олімпійського чемпіона, а хоча би призера. Офіційно не має. Насправді ж олімпійський чемпіон у нас є. Звати його Антон Кушнір. Своє олімпійське "золото" він здобув три роки тому у змаганнях із фристайлу на Іграх у Сочі. Але щоб стати олімпійським чемпіоном, Антонові довелося спочатку стати білорусом. Чому?

Історія проста і типова для спорту незалежної України. Всередині 1990-х у Рівному тренер із акробатики Галина Досова зробила відкриття. Полягало воно у тому, що коли акробата-розрядника поставити на лижі і трохи потренувати, він одразу стає одним із лідерів світового фристайлу. Тому що поставити акробата на лижі легше, ніж навчити лижника робити кульбіти в повітрі, чим тоді займалися "батьки" цього виду спорту.

За кілька років вихованки й вихованці Досової почали посідати високі місця на міжнародних змаганнях. Причому коштувало це копійки. Варто було лише підтримати фристайлістів-акробатів хоча б на десяту частину того, що нині отримують українські біатлоністи, і ми мали би тепер якщо не домінування, то беззаперечні лідерські позиції у цьому олімпійському виді спорту. Але грошей тренеру з Рівного не дали. Точніше, дали непристойно мало, а спонсори якось не підтягувались.

Аби рухатися вперед і вдосконалювати майстерність, спортсменам слід було проводити закордонні збори і регулярно їздити на етапи Кубка світу. Але на це у нашого спортивного відомства "не було коштів". Чи добре, що найздібніший учень тренера Досової на прізвище Кушнір не став чекати милостей від рідної держави, а поїхав до Білорусі? Там йому дали все необхідне, щоб вирости до олімпійського чемпіона.

Для Білорусі, думаю, це добре. Для спортсмена, гадаю, теж. Звісно, йому було би приємніше перемагати під прапором України. Але що робити, коли самій Україні в особі спортивних чиновників це не потрібно? Чому я згадав Антона Кушніра саме тепер? Тому що побачив у вихідні по "Євроспорту" чергову перемогу свого земляка-"білоруса" на змаганнях Кубка світу. Українці ж цього сезону таких перемог не мають. І, швидше за все, не матимуть.

Зараз ви читаєте новину «Стати білорусом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути