вівторок, 24 травня 2016 07:00

Стартовий матч Євро-2016 збірна України зіграє на стадіоні з розсувним дахом

Автор: ФОТО З САЙТА www.sport-express.ru
  Українці зіграють зі збірною Німеччини на стадіоні ”Стад П’єр Моруа” у Ліллі. Із Парижа і Брюсселя сюди їхати 40 хвилин електричкою
Українці зіграють зі збірною Німеччини на стадіоні ”Стад П’єр Моруа” у Ліллі. Із Парижа і Брюсселя сюди їхати 40 хвилин електричкою

10 червня у Франції стартує фінальна частина чемпіонату Європи-2016 з футболу. Вперше в ньому візьмуть участь 24 збірні, на попередніх п'яти гра­ло 16 команд. Майбутні змагання відбудуться на 10 стадіонах. Розповідаємо про них.

Марсель, стадіон "Велодром"

Рік побудови: 1933

Кількість місць — 67 394

Вартість — 273 млн євро

Прийматиме чотири поєдинки групового етапу, зокрема матч Україна — Польща 21 червня, гру 1/4 фіналу та півфінал

Будівництво стадіону в південній частині середземноморського міста розпочалося 1933-го. Марсель приймав усі великі футбольні турніри, що проходили у Франції. Це фінальні частини Кубків світу — 1938 та 1998 років, Євро-1960 та 1984-го. Традиційно на "Велодромі" відбувається один із півфіналів. У першій половині ХХ ст. більшість французьких стадіонів були обладнані треками для велоперегонів. Звідси і назва "Велодром". Така конструкція тривалий час вирішувала проблему несанкціонованого вибігання вболівальників на поле. Із середини 1980-х, коли президентом марсельського "Олімпіка" став Бернар Тапі, "Велодром" — суто футбольна арена. До Євро-2016 звели дах над усіма трибунами. Вони названі на честь видатних марсельців — велогонщика Ґюстава Ґаная, легкоатлета Жана Буена, дворянина XVIII cт. Ніколя Розе, що рятував городян під час епідемії чуми. Північну трибуну на­звали на честь Патріса де Переті, активного фаната "Олімпіка".

Ліон, стадіон "Парк Олімпік Ліон"

Рік побудови: 2016

Кількість місць — 59 286

Вартість — 450 млн євро

Прийматиме чотири матчі групового етапу, зокрема Україна — Північна Ірландія 16 червня, матч 1/8 фіналу та півфінал

Ліон — третє за розміром місто Франції. 1984-го приймав півфінал футбольного Євро. Але в пам'яті вітчизняних уболівальників Ліон залишиться перемогою київських динамівців у фіналі Кубка кубків 1986-го над "Атлетико", Мадрид. Гра проходила на полі стадіону "Жерлан". Легендарна арена 5 грудня торік востаннє приймала футбольний поєдинок. Місцевий "Олімпік" із 9 січня 2016-го грає на новій. На площі 50 га в передмісті Ліона, окрім стадіону, звели нову тренувальну базу семиразових чемпіонів Франції, два готелі на 150 місць кожен, торговельно-розважальний комплекс, спортивну клініку, офісні будівлі.

Лілль, стадіон "Стад П'єр Моруа"

Рік побудови: 2012

Кількість місць — 50 186

Вартість — 324 млн євро

Прийматиме чотири зустрічі групового етапу, зокрема поєдинок Німеччина — Україна 12 червня, матч 1/8 фіналу та чвертьфінал

Окрім першого матчу на Євро 2016, збірна України зможе зіграти на стадіоні "Стад П'єр Моруа" в Ліллі, якщо виграє груповий турнір. Місто на кордоні з Бельгією вже було епіцентром чемпіонату Європи, але баскетбольного. Зустріч 1/8 фіналу Євробаскета-2015 Франція — Туреччина став найбільш відвідуваною баскетбольною грою в історії Європи. На "Стад П'єр Моруа" за перемогою господарів турніру спостерігали 26 135 уболівальників.

Стадіон у Ліллі відкрили в серпні 2012-го. Це перша футбольна арена у Франції із розсувним дахом, який за потреби можна зачинити за 15 хв. Ще одна новаторська "фішка" стадіону — гідравлічні підйомники під частиною поля. Ними північна сторона піднімається вертикально. Футбольний стадіон перетворюється на зручний універсальний зал для змагань під дахом — з баскетболу, тенісу, хокею, або ж для концертів. Надсучасна арена обладнана сонячними батареями і вітряними генераторами, забезпечує себе еклектичною енергією.

Сен-Дені/Париж, стадіон "Стад де Франс"

Рік побудови: 1998

Кількість місць — 81 338

Вартість — 290 млн євро

Прийматиме чотири зустрічі групового етапу, матч 1/8 фіналу, чвертьфінал і фінал

У разі небезпеки майже 80 тис. глядачів можуть залишити трибуни "Стад де Франс" за 15 хв.

Найбільшу арену Франції звели до Кубка світу-1998. "Стад де Франс" — одна з найбільших арен-трансформерів. Нижній ярус стадіону за необхідності може пересунутися і звільнити місце для легкоатлетичних доріжок. Унікальний дах нагадує гігантську літаючу тарілку іно­планетян, що приземлилася в передмісті Парижа. Встановлення еліпса площею 6 га і вагою 13 тис. т називають будівельним дивом. Основний недолік "Стад де Франс" — відсутність підігріву поля. Не ризикували, бо арену звели на місці колишніх газових розробок. Через промерзання ґрунту взимку якось навіть довелося скасувати гру збірної Франції з регбі проти ірландців.

Париж, стадіон "Парк де Пренс"

Рік побудови: 1897

Кількість місць — 48 712

Вартість — 13 млн євро (реконструкція 1972 року)

Прийматиме чотири зустрічі групового етапу, матч 1/8 фіналу

Приймав перші фінали Кубка чемпіонів та Євро-1960. Як і більшість французьких стадіонів того покоління, був велодромом. До 1967-го тут проходив фініш багатоденки "Тур де Франс". Історичну арену "Парк де Пренс" знесли наприкінці 1960-х під час будівництва кільцевої дороги. Автостраду проклали в тунелі, а над ним збудували новий стадіон. У матчі-відкритті відновленої арени дублем відзначився 19-річний Олег Блохін. Киянин допоміг радянській збірній перемогти господарів поля у відбірковому матчі до Олімпіади-1972. "Парк де Пренс" належить столичному клубу "Парі Сен-Жермен". Його власник, катарський бізнесмен Нассер Ганім аль-Хелаїфі, наприкінці нинішнього сезону оголосив, що назве одну з трибун ім'ям шведського форварда команди Златана Ібрагімовича.

Тулуза, стадіон "Муніципальний"

Рік побудови: 1937

Кількість місць — 33150

Вартість — 41,5 млн євро (реконструкція 1997 року)

Прийматиме три поєдинки групового етапу, матч 1/8 фіналу

Стадіон у Тулузі називають "Міні-Вемблі" через подібність до головної арени Великої Британії. Його тричі реконструювали, але не через підготовку до змагань. 2001-го трибуни пошкодив вибух на сусідньому хімічному заводі. Тулузу називають "рожевим містом" через колір місцевої цегли, з якої зроблені більшість історичних будівель.

Бордо, стадіон "Матмют-Атлантик"

Рік побудови: 2015

Кількість місць — 42 115

Ціна — 168 млн євро

Прийматиме чотири матчі групового етапу, чвертьфінал

Новий стадіон у столиці провінції Акветанія відкрився в травні торік. У будівництві майже не використовували бетон — через болотисту місцевість. Лише легкі металеві конструкції. Акветанію вважають світовим центром виноробства. Щорічно тут виробляють 800 млн пляшок вина.

Ланс, стадіон "Фелікс Боллар"

Рік побудови: 1933

Кількість місць — 32 223

Вартість — 70 млн євро (реконструкція 2015 року)

Прийматиме три поєдинки групового етапу, матч 1/8 фіналу

На його трибунах може розміститися на 5 тис. більше вболівальників, ніж є населення в шахтарському містечку Ланс. Арену звели 1933-го. Назвали на честь директора одного з гірничовидобувних підприємств. Фелікс Боллар допоміг багатьом колишнім шахтарям знайти роботу на будівництві стадіону. Спершу він був овальний і мав велотрек. Класичний прямокутник трибун з'явився під час реконструкції до Євро-1984. На відміну від більшості стадіонів світу, активні вболівальники місцевого клубу "Ланс" займають центральну трибуну, а не за воротами. Західна частина стадіону наче обрізана. Так зробили через близькість залізничної колії.

Сент-Етьєн, стадіон "Жоффруа Гішар"

Рік побудови: 1931

Кількість місць — 41965

Ціна — 58 млн євро (реконструкція 2014 року)

Прийматиме три поєдинки групового етапу, матч 1/8 фіналу

Стадіон назвали на честь власника казино, який своїм коштом збудував його 1931 року. За чверть століття арену передали місту за символічний один франк. До реконструкції "Жоффруа Гішар" мав чотири окремі трибуни. Їх об'єднали дахом, облаштувавши у проміжках місця для глядачів. Стадіон клубу має прізвисько "казан" — через запальних уболівальників. А ще поле часто накриває чорний дим із труб сусіднього металургійного заводу.

Ніцца, стадіон "Альянц Рив'єра"

Рік побудови: 2013

Кількість місць — 35 624

Вартість — 245 млн євро

Прийматиме три зустрічі групового етапу, матч 1/8 фіналу

Стадіон на середземноморському курорті за рахунок 4 тис. сонячних батарей може виробляти уп'ятеро більше електроенергії, ніж необхідно для нього. Через небезпеку землетрусів основні конструкції "Альянц Рив'єра" виготовлені з дерева й металу.

Новий стадіон у Ніцці планували ще на початку 2000-х. Місцевий клуб не задовольняв старий 17-тисячник. Його почали реконструювати, аби відповідав сучасним вимогам. Роботи за чотири роки згорнули. Впіймали чинов­ника, який за хабарі призначив "потрібного" підрядника. Вирішили побудувати нову арену в іншому місці. Відкрили "Альянц Рив'єра" у вересні 2013-го.

Зараз ви читаєте новину «Стартовий матч Євро-2016 збірна України зіграє на стадіоні з розсувним дахом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути