середа, 02 грудня 2009 18:35

Шевченко заробляє більше, ніж уся прем"єр-ліга

Серед перипетій навколо виборів керівника української футбольної прем"єр-ліги дивним чином загубилася основна проблема. Задля її розв"язання, принаймні на словах, прем"єр-лігу й створили. Відокремлення вищої ліги від нижчих у спеціальні структури, яке відбулося торік, мотивували бажанням заробляти на футболі. Чому тоді перед виборами керівництва ліги, під час і після них, питання отримання футбольними клубами прибутку лишилося чи не на останньому місці?

Нормально все виглядало б тоді, коли претенденти на футбольний престол як аргументи на свою користь висували здатність заробляти на футболі, а не розподіляти внески клубів та штрафувати їх за всілякі порушення.

Чому все сталося не так? Аби відповісти на це запитання, досить знати про розмір коштів, які "заробила" наша прем"єр-ліга за півтора року свого існування. Згадавши таблицю множення чи скориставшись калькулятором, легко підрахувати, що увесь заробіток "професіональної" прем"єр-ліги менший за зарплату гравця "Шахтаря" Даріо Срни чи динамівця Андрія Шевченка. "Заробітки" нашої прем"єр-ліги, як нинішні, так і майбутні, для власників футбольних клубів смішні. Той, хто може платити мільйони гравцям, реагуватиме лише на мільйонні прибутки. Коли їх немає, то під "професіоналізмом" точиться звичайнісінька боротьба за футбольну владу.

Треба, щоб прем"єр-лізі було байдуже, хто стане чемпіоном

Чи можна цього уникнути? Безперечно. Європейський футбольний союз за кілька років перетворив збитковий Кубок чемпіонів у Лігу чемпіонів, яка дає прибуток усім без винятку учасникам цих змагань. Це стало можливим, тому що УЄФА було байдуже, хто виграє Кубок. Зусилля спрямовувалися на пошук оптимальної структури турніру, який приваблював би якнайбільше глядачів і спонсорів. Навіть наш український уболівальник, про хронічну бідність якого так люблять говорити у Донецьку, готовий платити гроші за Лігу чемпіонів. Лише за один матч цього турніру "Динамо" має більше виручки від продажу квитків, ніж за увесь чемпіонат України.

Якби організатори і керівники нашої футбольної прем"єр-ліги діяли так само, як і УЄФА, український чемпіонат теж поступово перетворювався б із збиткового на прибутковий. Для цього потрібно небагато: щоб прем"єр-лізі, як УЄФА, було байдуже, хто стане чемпіоном. А поки це у нас на першому місці, а гроші на утримання кількох суперклубів у їхніх власників є, українська прем"єр-ліга не буде прибутковою. Бо не заради цього насправді її створювали.

Зараз ви читаєте новину «Шевченко заробляє більше, ніж уся прем"єр-ліга». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути