пʼятниця, 04 січня 2013 06:45

"Реалу" треба посилювати оборону

Автор: фото з сайта www.sport-express.ua
  В’ячеслав Грозний: ”Я вболіваю за ”Барселону”, але це не заважає мені підтримувати персонально Моуріньйо”
В’ячеслав Грозний: ”Я вболіваю за ”Барселону”, але це не заважає мені підтримувати персонально Моуріньйо”

Мадридський "Реал" — чемпіон Іспанії минулого сезону. Шансів захистити звання в найтитулованішого клубу країни та Європи немає. "Реал" після 17 турів чемпіонату 2012/13 відстає від "Барселони" на 16 очок і посідає третє місце. Виграти групу в Лізі чемпіонів підопічні головного тренера 49-річного Жозе Моуріньйо не змогли — поступилися німецькій "Боруссії" з Дортмунда.

Своє бачення ситуації у "Реалі" нам прокоментував заслужений тренер України В'ячеслав Грозний, 57 років.

Причини кризи

1. Помилкова селекція

"Реал" має сформований склад. Під час трансферних "вікон" його не треба змінювати кардинально. Достатньо залучати одного-двох футболістів. Найвищого класу, інших у "Реалі" немає. Минулого літа так і зробили. За 40 млн євро купили в англійського "Тоттенхема" Луку Модрича. Хорват — гравець класний. Але в "Реалі" достатньо атакувальних півзахисників. Озіл, Кріштіану Роналду, Ді Марія, Кака. За таких умов, Модрич зайвий. Відбирати м'яч — не найкраще його вміння. Якщо вже брати хорвата, то тільки за умови відходу Кака. Бразильця продати не вдалося.

У "Реалі" порушився командний баланс. Футболістів, які працюють на атаку, значно більше за гравців оборонного плану. Для команд Моуріньйо, завжди серйозно організованих, це не властиво.

Тому "Реалу" треба посилювати оборону. Головну роль там зараз грає Пепе. Я визнаю його атлетизм і швидкість. Але він не вміє чисто відбирати м'яч, вдається до грубих прийомів. Наслідок — штрафні проти "Реала". З дисципліною в португальця також не все  гаразд. Може заробити вилучення на рівному місці. Репутацію негативну вже має. Від цього потерпає вся команда.

Неприхід сильного оборонця влітку призвів до проблем "Реала" біля свого штрафного. Останнім часом команда пропускає по два-три голи кожного матчу.

2. Відсутність належної мотивації на матчі національного чемпіонату

"Реал" перервав трирічну серію перемог "Барселони" в чемпіонаті Іспанії. Команда Моуріньйо зробила це, обігравши навесні принципового суперника на його полі. Практично всі гравці з Європи грали на континентальній першості. Психологічно втомилися. Великої кількості новачків, які замінили б вихолощених основних гравців, немає. І не може бути, бо стільки класних футболістів не знайде жоден клуб світу. Постійно втрачали очки. Це змусило гравців нервувати. У футбол вони грати не розучилися. Але справитися ментально поки що не можуть.

Моуріньйо я б не звинувачував. Помилково думати, що він втратив важелі управління колективом. Касільяс посидів матч, але тренер розуміє, що без цього футболіста йому не обійтися. А голкіпер занадто любить "Реал", щоб піти на конфлікт з тренером всупереч інтересів команди.

Дві важкі ситуації в португальського фахівця вже були на попередніх місцях роботи. Одна закінчилася звільненням з "Челсі". Думаю, про це пожалкував і власник лондонського клубу, і уболівальники, і футболісти. У розпал сезону 2009/10 "Інтер" Моуріньйо також почав втрачати позиції, поступився лідерством у чемпіонаті Італії. Але на фінішний ривок португалець підвів команду в оптимальній формі. Вона виграла всі трофеї сезону.

Тож я припускаю, що нині Моуріньйо тисне на самолюбство своїх підопічних. Хоче зачепити їх за живе. Ситуація, думаю, контрольована тренером. Не здивуюся, якщо найближчим часом пройде інформація щодо спільної вечері тренера з усіма гравцями клубу та їхніми дружинами. Так знизиться градус напруги, що оточує "Реал".

Навряд чи в ситуацію варто втручатися президентові клубу Флорентіно Пересу. Усе, що міг, він зробив. І вчинив правильно: поклався на Моуріньйо. Кращого йому не знайти.

Думаю, за місяць ми побачимо інший "Реал" — такий, що набирає форму поступово, під стикові матчі Ліги чемпіонів. Я сміливо даю не менше 50 відсотків на те, що "Реал" виграє головний європейський трофей цього сезону.

Зараз ви читаєте новину «"Реалу" треба посилювати оборону». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути