середа, 28 грудня 2005 18:30

Продається місце у першій лізі


Петро Кушлик, тренер команди вищої ліги "Закарпаття" (Ужгород), цього сезону першим із футбольних керівників заявив, що його клуб нікому, й насамперед місцевій владі, не потрібен. Сергій Чмихалов, керівник команди першої ліги "Спартак" (Івано-Франківськ), пішов далі. Він сказав, що команда припиняє існування. При цьому, як ведеться, трохи злукавив.

2003 року навколо футболу в Івано-Франківській області раптом закрутилися великі як для цього регіону гроші. Команда першої ліги "Прикарпаття" з обласного центру почала раптом — єдина в лізі — літати на матчі чартерними авіарейсами. Проте це не врятувало її навесні від вильоту в нижчу лігу.

Лише навесні наступного року стане ясно,
хто з ким прощався і чи прощався взагалі

Тим часом з другої ліги в першу пробилася команда з чудернацькою назвою "Лукор" із райцентру Калуш. Влітку минулого року і "Прикарпаття", і "Лукор" одночасно зникли з футбольної мапи України. Замість них у першій лізі з"явився івано-франківський "Спартак". Він зайняв там місце зниклого або, якщо хочете, реорганізованого "Лукора". Керував усім цим господарством Сергій Чмихалов, керівник місцевого нафтогазового підприємства ЗАТ "Лукор".

А далі все відбулося за знайомим сценарієм, який регулярно повторюється в нашому футболі вже другий десяток років. Чмихалову вистачило року, аби награтися у "президента футбольного клубу "Спартак". Утримання "футбольної іграшки" серед середняків першої ліги стало вельми відчутним для кишені.

Суботній матч проти "Сталі" із Дніпродзержинська Сергій Чмихалов оголосив "прощальною грою" "Спартака" в Івано-Франківську. Однак насправді це не зовсім так. Бо якби господар хотів кинути команду, то зробив би це одразу, не очікуючи передостаннього туру. Добре обізнаний з регламентом змагань, Чмихалов пропустить лише одну гру. Якби їх було дві, то "Спартак" усунули б від змагань. А за одну неявку з першості не знімають. Отож, "де юре" "Спартак" існуватиме у першій лізі до весни наступного року. І лише тоді стане ясно, хто з ким "прощався" 19 листопада, і чи прощався взагалі.

Формально це виглядає як переїзд команди в інше місто

Адже Сергій Чмихалов одночасно висловлюється і про ліквідацію команди, і про бажання її продати. Це при тому, що вона нікому й задурно не потрібна. Що ж є тоді предметом торгу? Продається місце у першій лізі. Не більше й не менше. Адже і сам "Спартак" з"явився у цій лізі після того, як Калуш поступився ним Івано-Франківську. Формально це виглядало як переїзд команди в інше місто.

Тепер уявімо собі якогось "чмихалова", який вирішив погратися у президенти клубу, наприклад у Тернополі. Командам цього міста вихід до першої ліги звичайним спортивним способом поки що не до снаги. В той же час івано-франківський "Спартак" можна перевести до Тернополя і назвати "Нивою". Просто і начебто законно.

Чи знайдуться охочі "купити місце"? Чому ні? Бо ж є ще люди, які граються у недешевий український футбол собі у збиток. Такими є власники всіх команд вищої ліги, за винятком столичного "Арсеналу". Завдяки київському міському голові Олександру Омельченку останній офіційно живе за бюджетні кошти.

Зараз ви читаєте новину «Продається місце у першій лізі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути