вівторок, 12 червня 2018 06:56

Півзахиснику "Шахтаря" буде непросто заграти в команді Моуріньйо

Автор: www.football24.ua
  Бразилець Фред грав за ”Шахтар” п’ять років
Бразилець Фред грав за ”Шахтар” п’ять років

Півзахисник "Шахтаря" 25-річний Фред підписав контракт із англійським "Манчестер Юнайтед" на чотири сезони. Сума трансферу — 60 мільйонів євро — 1,84 млрд грн. Менеджмент "Шахтаря" продав футболіста на піку ціни, після виходу до 1/8 фіналу Ліги чемпіонів і залучення до заявки збірної Бразилії на фінальну частину Кубка світу-2018. П'ять років тому Фреда придбали за 15 млн євро.

Навколо Фреда будувалася гра "Шахтаря". Бразилець забезпечував початок атак, швидкий перехід із оборони, контроль м'яча. В останньому матчі чемпіонату 2017/18 проти "Динамо" бразильця не було. "Шахтар" програв — 1:2 і мав проблеми в позиційній атаці. Навряд чи В'ячеслав Танковський, Віктор Коваленко, Максим Малишев чи ще хтось із гравців, які нині перебувають у системі клубу, можуть замінити Фреда. Очевидно, це покладуть на іншого бразильця — Майкона, потенційного новачка команди.

Англійську прем'єр-лігу вважають найсильнішим і найскладнішим чемпіонатом. Там зібрані одні з найкращих гравців світу. Середняки й аутсайдери можуть дозволяти собі значні трансфери, не кажучи вже про провідні ­команди, які витрачають сотні мільйонів фунтів на нових гравців. Сам чемпіонат — швидкий. Там багато боротьби та мало простору. Фред звик грати в Україні трохи в інший футбол. Тому у важливих виїзних матчах Ліги чемпіонів проти "Наполі" й "Роми" він розгублювався під пресингом. Проти "Динамо" в цьому сезоні сильно зіграв тільки у фіналі Кубка, коли проти нього грав 19-річний Шапаренко. А в чемпіонаті Англії важливим є вміння вести силову боротьбу, гру в повітрі. Зріст Фреда — 169 см. Усі ці нюанси можуть вирости у великі проблеми в новому клубі. Навряд чи все вдасться нівелювати швидкістю й роботою з м'ячем. Заграти в Англії буде непросто. Можливо, для Фреда більше підходив іспанський чемпіонат, де багато уваги приділяють роботі з м'ячем і не такі великі ­командні швидкості.

Нову команду Фреда очолює Жозе Моуріньйо.

"Манчестер Юнайтед" за португальського тренера грає в силовий футбол із довгими передачами. Центральні півзахисники насамперед працюють на захист. А атаки проходять через фланги. В опорній зоні минулого сезону грали Поль Погба, Неманья Матич, Маруан Феллаїні, Андрес Еррера та 21-річний Скотт Мактоміней. За винятком іспанця Еррери, всі мають зріст більш як 190 см. Матич відомий своїм умінням працювати на оборону. Його запросив сам Моуріньйо. За Погба заплатили понад 100 млн євро. Він має серйозні рекламні контракти. Ці двоє стануть основними конкурентами Фреда.

У сезоні 2017/18 Погба критикували через його небажання працювати на оборону. Тренер навіть виводив його в запас. Гра на оборону не була сильною стороною Фреда. У "Шахтарі" цим займався Степаненко, а бразилець більше концентрувався на пресингу суперника й роботі з м'ячем. Тому йому доведеться перебудовуватися під новий стиль гри.

Сам Моуріньйо особлива людина. У нього час від часу виникають проблеми із гравцями. Той, хто не хоче працювати за його правилами — або сідає на лаву запасних, або йде з клубу. Він запрошував до Манчестера іншого колишнього гравця "Шахтаря" Генріха Мхітаряна, але в ньому розчарувався. Вірменин пере­йшов до "Арсенала". Загалом складається така ситуація, що майже ніхто із гравців, запрошених Моуріньйо, не прогресує: це стосується захисника Лінделефа, півзахисника Погба й форварда Санчеса. Виняток — нападаючий Лукаку.

Найдорожчі продажі "Шахтаря"

1. Фред, 25 років (тут і далі — на момент переходу), півзахисник

Сума — 60 млн євро

Куди: "Манчестер Юнайтед", Англія

Коли: червень 2018 року

2. Алекс Тейшейра, 26 років, атакуючий півзахисник

Сума — 50 млн євро

Куди: "Цзянсу Сунін", Китай

Коли: лютий 2016 року

3. Фернандіньйо, 28 років, півзахисник

Сума — 40 млн євро

Куди: "Манчестер Сіті", Англія

Коли: червень 2013 року

4. Вілліан, 24 роки, фланговий нападаючий

Сума — 38 млн євро

Куди: "Анжи", Росія

Коли: січень 2013 року

5. Дуглас Коста, 25 років, фланговий нападаючий

Сума — 30 млн євро

Куди: "Баварія", Мюнхен, Німеччина

Коли: липень 2015 року

Зараз ви читаєте новину «Півзахиснику "Шахтаря" буде непросто заграти в команді Моуріньйо». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути