вівторок, 05 липня 2016 06:35

"На Євро-2016 збірна України мала психологічні проблеми"
2

Матч другого туру Євро-2016 Україна — Північна Ірландія. Наша команда поступилася — 0:2. На фото захисники українців Артем Федецький (№17) та Євген Хачеріді проти північноірландця Гарета Маколі
Фото: REUTERS
Головний редактор сайта dynamo.kiev.ua Олександр Попов піс­ля вильоту збірної України з Євро-2016 симпатизує Німеччині

Головний редактор сайта dynamo.kiev.ua Олександр Попов, 41 рік, працював на Євро-2016 у Франції на матчах збірної України з футболу. Він ще до турніру прогнозував, що команда не вийде з ­групи.

— У багатьох людей були завищені очікування. Наша збірна провалилася відносно свого рівня. Якби команда здобула одне очко в матчі з північноірландцями, критика була б не така нищівна, — вважає Олександр.

Є психологічна проблема у збірній. Тренер Фоменко — людина доволі закрита. І якщо він говорить про якісь пов'язані з мікрокліматом процеси, то автоматично робимо висновок — там не просто проблема, а справжня катастрофа всередині команди. Це мене шокувало найбільше.

У цій ситуації немає сенсу говорити про тактику чи ­ігрову побудову збірної. Якщо є серйозні проблеми психологічного характеру чи мікроклімату, то це вирок команді.

Журналіст із Люксембургу запитував — примирення Ярмоленка й Степаненка було щирим чи просто для заспокоєння громадськості.

— Цей конфлікт не минув безслідно (1 травня під час матчу "Шахтар" — "Динамо" Ярмоленко вдарив Степаненка ногою в неігровому епізоді. — ГПУ). Це неможливо, враховуючи, як все виглядало і скільки всього було сказано. Мені здається, що проблеми залишилися. Це теж могло зіграти свою роль.

Якщо є психологічні проблеми і їх можна вирішити, не взявши у збірну одного з гравців, то наставник команди обов'язково має зробити цей вибір. І неважливо, які будуть втрати в ігровому плані.

Коли збірна перестала бути єдиним колективом?

— Щось трапилося ще після відбіркового циклу. Що саме — точно невідомо.

Проблемою стало також сприйняття командою самого турніру. Гравці прибули у Францію насолоджуватися тим, що вони перебувають на Євро.

Збірна України залежна від Ярмоленка й Конопля­нки?

— Так. Але й вони залежні від ситуації, коли всі говорять, що головна ударна сила команди — Ярмоленко й Коноплянка. Це вже набило оскому. Можливо, футболісти "перегоріли" і мали проблеми з налаштуванням.

Нашій команді на Євро бракувало Гусєва?

— Звісно. Можливо, навіть матч із Німеччиною (українці програли 0:2. — ГПУ) завершився б інакше. Тоді ситуацію міг врятувати футболіст, здатний провести на потрібному рівні хвилин 30 чи 40.

Гусєв за таких обставин — "козир". Олег за півгодини може показати свою швидкість, повести команду за собою. Він — справжній боєць. А на поле випустили Зінченка. Потім Фоменко сказав, що йому бракує досвіду. Наставник фактично визнав свою помилку. Олександр потрібен в інших ситуаціях. У матчі з поляками він був ефективний, мав моменти і навіть міг забити.

Як далі рухатися збірній?

— Потрібно обрати нового головного тренера. Призначення Шевченка — це ризик. Такий хід може спрацювати. А може — й ні.

Андрій все життя у футболі. Має великі досягнення і європейський досвід. Шевченко готовий до початку тренерської роботи.

Зараз проблема збірної України не в головному тренері. Питання в тому, як створити єдиний колектив патріотів України, які битимуться за прапор, країну та вболівальників. Я не вважаю, що всі зобов'язані співати гімн. Це — справа добровільна. Важливо, щоб у кожного мурашки бігали по шкірі.

Коли бачу Федецького, розумію, що він усіх рватиме за честь футболки. У цьому плані в нас на полі мають бути 11 Федецьких. Він для мене — еталон гравця збірної України.

Якщо новий наставник побачить, що збірній потрібна фільтрація, то слід її провести. І чесно сказати: "Тепер за національну команду виступають ці футболісти. Я відповідаю, що це патріоти, які мріють вивести збірну на Кубок світу і битимуться за це".

Це перший і головний крок. Якщо його не зробити, то призначайте тренером кого завгодно. Результату все одно не буде. На Євро ми мали проблеми не з грою, а з психологією.

Які наші перспективи у відборі на Кубок світу-2018?

— Кваліфікацію ми розпочинаємо матчем проти Ісландії 5 вересня. Думаю, все у нас буде нормально. Після Євро вони будуть настільки емоційно вихолощені і так довго насолоджуватимуться своїм успіхом, що до вересня, швидше за все, не відновляться. У домашньому матчі ми повинні з ними впоратися.

А загалом група складна. Багато суперників є рівними. Можуть виникнути проблеми з хорватами, турками й фінами на виїзді. Не знаю, як ми там гратимемо. Зазвичай наповнення груп у нас інше. Наперед зрозуміло, де можемо брати свої очки, а де на нас чекає боротьба. Нам ще й Косово додали. Можуть додатися нюанси неігрового характеру (Україна не визнала незалежність Косова. — ГПУ). У нас група-сюрприз.

Одну ніч під час Євро провів на вулиці

Олександр Попов народився 1 вересня 1974 року в Дніпрі. З 10 років вболіває за київське "Динамо". Також підтримує дніпровське "Дніпро", збірні України й Нідерландів. Із квітня 1998-го — головний редактор сайта dynamo.kiev.ua.

— На Євро в мене не було серйозних збоїв, через які я провалив би виходи матеріалів, прес-конференцій чи репортажів. Хоча одну ніч довелося провести на вулиці через непередбачувані обставини. Писав флеш-інтерв'ю на сходах якогось підвалу. Більше ніде було сісти. Дуже задоволений, бо пощастило працювати на такому турнірі. Не факт, що трапиться ще така нагода.

Після вильоту збірної України з Євро симпатизує Німеччині.

Живе в Києві. Одружений. Виховує 16-річного сина. Має собаку породи джек-рассел-тер'єр.

Зараз ви читаєте новину «"На Євро-2016 збірна України мала психологічні проблеми"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути