вівторок, 26 лютого 2013 00:15

"Металіст" подарував уболівальникам Англію

На виїзний матч Ліги Європи за участю харківського "Металіста" до англійського Ньюкасла вирушили 500 українських глядачів. Новий власник команди Сергій Курченко оплатив їм цю подорож із власної кишені. Навіть не знаю, як реагувати на цю новину. З одного боку, широкий жест нікому до цього невідомого підприємця має сподобатися харківським уболівальникам. З другого, якщо це так добре, то чому власники того ж "Ньюкасла", не кажучи про інші європейські футбольні клуби, цього не роблять? Відповідь на це запитання складається з двох частин. Перша — власники європейських клубів не такі багаті, щоб викидати мільйони та подібні жести. Друга — європейські футбольні вболівальники не такі бідні, щоб не мати можливості поїхати за кордон і підтримати улюблену команду. У них там зовсім інші стосунки. Клуби продають, а не "дарують", як у нас, футбольні матчі, а люди ці матчі залюбки купують за досить великі гроші. У тому ж Ньюкаслі потрапити на пересічну гру чемпіонату Англії неможливо у принципі. Всі квитки продали заздалегідь до початку сезону. У нас на футбол — ходи не хочу. Та навіть символічна ціна на квитки, а часом і безкоштовний вхід, не допомагають заповнити стадіон "Металіст" у Харкові на більшості матчів чемпіонату України. І судячи з щедрого подарунку від власника команди, становище не покращується.

Упевнений, що власники провідних українських футбольних команд можуть самі заплатити кожному з глядачів. Тільки б ті ходили на стадіон. Про що це свідчить? Уявімо собі, що колектив одного з харківських театрів вирушив на гастролі до тої ж Великої Британії. Чому ні? А якщо власник цього театру повезе до Великої Британії за свій рахунок, разом з акторами та режисерами, ще й харківських глядачів? Скажете, що це абсурд. А чому власне? Футбол — це той самий театр, видовище. На нього глядачі добровільно ходять, купивши квитки. Коли ж до театру не ходять, нікому не спадає на думку звинувачувати в цьому "бідність" глядачів, яка у нашому футболі якось затягнулася і триває вже третій десяток років. Порожня театральна зала завжди та всюди означає лише одне: вистава глядачам не цікава. Й більше нічого. Буде гарний спектакль — будуть і глядачі.

Чому наші стадіони завжди заповнюють, коли приїжджає знаменита іноземна футбольна команда? Бо глядачі знають, що отримають видовище. І готові за нього заплатити. У нас футбольним видовищем без закордонних учасників є поки що лише незначна частина матчів. І шлях до заповнення трибун на всіх інших лише один — цікавий та непередбачуваний футбол. Як в Англії, де вболівальники знають, за що платять. Там не потребують від своїх команд щедрих подарунків у вигляді безплатних виїздів на їхні матчі.

Зараз ви читаєте новину «"Металіст" подарував уболівальникам Англію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути