пʼятниця, 26 липня 2013 05:00

"Металіст" готовий до штурму групового етапу Ліги чемпіонів

Харківський "Металіст" стане п'ятим українським клубом, який візьме участь у розіграші Кубка Ліги чемпіонів за всю історію проведення турніру. Раніше цей шлях пройшли київське "Динамо", "Дніпро" з Дніпропетровська, сімферопольська "Таврія" і донецький "Шахтар".

Усі попередники в рік дебюту долали стартовий раунд змагань. "Металісту" для цього доведеться суперничати з грецьким ПАОКом. Клуб із Салонік фінішував на другому місці національного чемпіонату 2012/13. Відставання від переможця — пірейського "Олімпіакоса" — 15 очок. Власник ПАОКа — Іван Саввіді, російський бізнесмен грецького походження. Півтора місяця тому він запросив на посаду головного тренера голландця Хуба Стевенса, переможця Кубка УЄФА-1997 з німецьким "Шальке". У цьому клубі фахівець працював у минулому сезоні. Вивів його до 1/8 фіналу Ліги чемпіонів, але був звільнений до початку матчів плей-оф через невдачі у національному чемпіонаті. У нинішнє міжсезоння Саввіді хотів підписати кількох форвардів-"зірок". Але бразилець Рональдіньйо, болгарин Бербатов та івуарієць Дроґба відмовилися їхати у кризову Грецію. Зате за ПАОК гратимуть серб Вукич, колишній футболіст "Шахтаря", іспанець Лукас, який був у заявці київського "Динамо" навесні, й уругваєць Пабло Ґарсія з досвідом виступів за італійський "Мілан" та іспанський "Реал".

Керівництво "Металіста" після успішного закінчення минулого чемпіонату України одразу переорієнтувалося на вирішення тих вимог, що ставить перед клубом участь у Лізі чемпіонів.

Насамперед кадрового посилення. Преса писала про появу п'ятьох-шістьох виконавців високого рівня, але одразу було зрозуміло, що така кількість новачків завищена. По-перше, у Харкова і так була непогана команда, якщо вона грає на виїзді внічию з "Шахтарем" та двічі за сезон перемагає "Динамо". По-друге, літнє міжсезоння надто коротке, щоб ризикувати та вводити до і без того боєздатного складу практично півкоманди нових футболістів. Тому з чуток про "ультиматум" головного тренера "Металіста" Мирона Маркевича: мовляв, не купите п'ятьох-шістьох нових гравців — шукайте іншого наставника, можна було тільки посміятися. Не для того Маркевич так довго мріяв про Лігу чемпіонів, щоб раптово взяти і відмовитися від неї.

Селекцію "Металіст" проводив точково.

Після того як "випав" з ігрового тонусу аргентинець Марко Торсільєрі, виникла термінова потреба взяти центрального захисника. Клуб залучив Родріґо Моледо, кандидата до національної збірної Бразилії. Саме ця країна нині, як із конвеєра, випускає топ-оборонців. Моледо у суботу дебютував у виїзному поєдинку проти київського "Арсеналу" і показав себе гравцем, умілим у єдиноборствах, який грамотно грає позиційно, "читає" ходи суперників.

"З коліс" вийшов на поле інший новачок — півзахисник Дієго Соуза. За інформацією німецького футбольного порталу www.transfermarkt.de, це рекордне придбання в історії клубу, яке "Металіст" дозволив собі після зміни власника.

Із грудня 2012-го президент "Металіста" — Сергій Курченко. Заснована ним група компаній "Східно-Європейська паливно-енергетична компанія" стала титульним спонсором клубу.  Новий президент неодноразово заявляв про намір посилити команду, і залучення Соузи підвердило це. 28-річний півзахисник прийшов з бразильського "Крузейро" і має тимчасово замінити травмованого Клейтона Шав'єра. А згодом, коли той вилікується, доповнити гру Клейтона. — Класний футболіст може вийти з літака на футбольне поле й грати добре, — каже Маркевич. — Ми ризикували, випускаючи на поле Моледо і Соузу, але вибору немає: невдовзі матчі Ліги чемпіонів, де на них розраховуємо. Проти "Арсеналу" обидва зіграли непогано, у них є час та потенціал, щоб додати.

У двох турах чемпіонату України срібний призер здобув максимальну кількість очок. Команда показала себе дуже вправно у позиційній атаці, зумівши дотиснути донецький "Металург" та переламати хід поєдинку з "Арсеналом". Маркевич уміло управляв грою: вдало проводив заміни, створивши перспективну зв'язку Девич — Кристальдо під час матчів.

30 липня "Металіст" зіграє з ПАОКом. Матч пройде без уболівальників: стадіон грецького клубу дискваліфікований. Маркевичу це не дуже подобається.

— Порожні трибуни розслабляють, — пояснює головний тренер. — Півтора року тому ми грали у Греції проти "Олімпіакосу". Глядачі ревли так, що не чув власного голосу. Але нічого: впоралися з тиском, відіграли на виїзді домашню поразку і пройшли до наступного раунду Ліги Європи.

Зараз ви читаєте новину «"Металіст" готовий до штурму групового етапу Ліги чемпіонів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути