четвер, 04 лютого 2010 18:38

"Маркевич уміє поводитися з футболістами, панібратства не допустить"

Автор: фото: УНІАН
  Головний тренер збірної України Мирон Маркевич (ліворуч) разом з президентом Федерації футболу Григорієм Суркісом (у центрі) та своїм помічником Юрієм Калитвинцевим
Головний тренер збірної України Мирон Маркевич (ліворуч) разом з президентом Федерації футболу Григорієм Суркісом (у центрі) та своїм помічником Юрієм Калитвинцевим

1 лютого збірна України отримала нового головного тренера. Ним став 59-річний Мирон Маркевич, який одночасно залишиться тренером "Металіста". Помічником Маркевича призначили Юрія Калитвинцева, відповідального водночас за "Динамо-2". Есперт "ГПУ" — заслужений тренер України Сергій Морозов, 60 років.

Маркевич суміщатиме посади тренера у збірній і клубі. Як ви до цього ставитеся?

— Поки — ніяк. Я просто не знаю, на скільки в нього підписаний контракт, а чутками годувати себе не хочу. Можу говорити тільки про професійні якості Мирона Богдановича.

Скажіть.

— Толерантна вихована людина. Наголошую: не м"яка, а саме вихована. Уміє поводити себе з футболістами, увійти в їх становище, але панібратства та непрофесіоналізму не допустить. Україна не гратиме офіційні матчі. На перший план виходить психологія. А психолог, власне як і тактик, Маркевич класний.

Турбує те, що Мирон Богданович ніколи не вигравав титулів — ні в Україні, ні в Росії?

— В Україні ти не виграєш титулів, якщо не тренуєш грандів. Якщо тебе з першої ліги покличуть до "Динамо" та "Шахтаря", ти будеш із титулом, бо ці клуби мають широкі інвестиційні можливості. Я не хочу говорити про футбол "Металіста" — красивий він чи ні. Важливий результат. І "Металіст" його показує — стабільно бронзовий призер. Хоча за бюджетом поступається не тільки Києву та Донецьку, а і Дніпропетровську.

Психолог, як і тактик, Маркевич класний

Кажуть, що Маркевич, зайнятий у "Металісті", готуватиме команду безпосередньо перед матчем, а переглядом кандидатів, розмовами з футболістами займатиметься Калитвинцев.

— Так цілком може бути, а може і ні. Калитвинцев на сьогодні також зайнятий у клубі.

Якби Калитвинцева не призначили помічником, ми могли б його втратити?

— Що ви маєте на увазі?

Не задовольнившись тільки "Динамо-2", Юрій Миколайович подався б до Росії.

— Ну, подався б. Але чому він був би втрачений для України? Яковенко також працював у Росії, це ж не завадило йому повернутися та отримати "молодіжку".

Помічником тренерів збірної може стати Олександр Хацкевич.

— Я не знаю, в якій ролі й чим він може бути корисний. Знаю, що Олександр поїхав до Мінська, Вітебська замість того, щоб узяти "Поліграфтехніку" чи "Зорю". Білорусь — це таки інший рівень. І не скажеш, що Хацкевич досяг там успіхів.

Не думаєте, що Маркевичу нав"язали Калитвинцева?

— Нав"язали чи ні — не знаю. Мене тільки завжди дивує, що в тренерському питанні виконком Федерації футболу завжди голосує одностайно, максимум, один утримується.

Григорій Суркіс поставив завдання — виграти Євро-2012. Це реально?

— А київському "Динамо" реально перемогти в Лізі чемпіонів?

Маркевич зароблятиме 60 тисяч доларів на місяць

Мирон Маркевич народився 1 лютого 1951 року у Винниках, Львівська обл. Тренерську кар"єру розпочав 1984-го у луцькому "Торпедо". Тренував "Карпати", "Металург" (Запоріжжя), російський "Анжі". З літа 2005 року у "Металісті". Останні три сезони — незмінний бронзовий призер чемпіонату України. Подібного успіху досяг з "Карпатами" 1998-го. Відкрив Лужного, Єзерського, Гусіна.

Дружина тримає перукарню у Львові. Двоє синів — старший Остап працює на митниці, молодший Юрій навчається на юридичному.

Пишуть, що у збірній Маркевич отримуватиме $60 тис. щомісяця — стільки він має у "Металісті".

Юрій Калитвинцев народився 5 травня 1968 року у Волгограді, Росія. Виступав за російські "Ротор", СКА, "Динамо" (Москва), "Локомотив" (Нижній Новгород). Взимку 1995-го перейшов до київського "Динамо" і одразу став найкращим футболістом України, капітаном національної команди. Догравав у турецькому "Трабзонспорі". 2001 року очолив ужгородське "Закарпаття", вивів команду до вищої ліги.

Тренер "Динамо-2", у червні прийняв збірну 19-річних і за два місяці привів її до титулу чемпіона Європи-2009.

Дружина Ольга — колишня гімнастка. Донька Анастасія закінчила столичний університет ім. Шевченка, отримала диплом психолога. Син Владислав влітку має закінчити школу. Грав за "Динамо-2", цієї зими перевівся до основної команди.

Зараз ви читаєте новину «"Маркевич уміє поводитися з футболістами, панібратства не допустить"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути