середа, 11 травня 2016 07:50

"Леоненко був найбільш небезпечним. Зараз таких гравців немає"

Автор: Ярослав Тимчишин
  Колишній воротар львівських ”Карпат” Богдан Стронцицький: ”Рівень сучасного українського футболу вищий, ніж був у 1990-х”
Колишній воротар львівських ”Карпат” Богдан Стронцицький: ”Рівень сучасного українського футболу вищий, ніж був у 1990-х”

Богдан Стронцицький, 48 років, із січня 2016-го працює тренером воротарів у львівських "Карпатах" із командою 19-річних.

Зустрічаємося із Богданом Едуардовичем біля пам'ятника Тарасові Шевченку в центрі Львова ­після тренування.

У чому насамперед полягає робота тренера воротарів?

— Нині більше уваги треба звертати на гру ногами. Голкіпер має вміти володіти ними не гірше, ніж його колеги у полі. По суті, воротар — це 11-й польовий гравець. Такі тенденції сучасного футболу. Воротар — специфічна професія. У гравців цієї позиції зовсім інше мислення.

Психіка має бути стійка. Кожну помилку чи невдалий момент слід миттєво забувати. Якщо ти не зробиш цього, а триматимеш у голові, то це може перерости у катастрофу для голкіпера і всієї команди.

Зараз Мануель Нойєр із "Баварії" — це воротар №1 у світі. Також відзначив би Тібо Куртуа із "Челсі" і Давіда де Хеа із "Манчестер Юнайтед". Ці двоє грають дуже стабільно. У них немає різких спадів. Нижче свого рівня вони не опускаються. Ставлю їх за приклад для своїх підопічних.

Воротар ­"Андерлехта" Сільвіо Прото каже, що зав­дання голкіпера — не відбити кожен удар, а змусити суперника думати, що він може це зробити. Це так?

— Треба примусити суперника вдарити туди, куди ти хочеш. Це складне завдання. Футбол взагалі — титанічна праця. Дуже важко за півтори години пробігти 10–12 кілометрів. Воротарі багато працюють на тренуваннях. У матчі можна 89 хвилин "відпочивати", а на 90-й проґавити гол. Під час гри голкіпер відчуває не стільки фізичне навантаження, скільки психологічне. Від стартового і до фінального свистка ти маєш зберігати концентрацію. Навіть без фізичних навантажень воротар може за матч втратити два-три кілограми.

Можна воротаря навчити ­грати ногами?

— Звичайно. Потрібно виконувати спеціальні вправи, багато працювати індивідуально, залишатися після тренувань. Декому дуже важко навчитися цього. Знав багатьох голкіперів, які чудово діяли на лінії і на виходах, але мали проблеми з грою ногами і через це випадали з основного складу ­команди.

Андрій П'ятов у домашньому матчі проти "Браги" дуже багато відкривався під захисників, щоб зберегти м'яч у себе. Що краще воротар грає ногами, то легше команді. Голкіпер не вибиває м'яч в аут, а починає атаки.

Що таке пенальті для воротаря?

— Це дуель між голкіпером і футболістом, який пробиває 11-метровий. Хто психологічно врівноваженіший, той і перемагає. Тут головне — витримати паузу. Є багато інших нюансів.

Завдання воротаря — поставити суперника у становище, яке вигідне тобі. Тобто змусити пробити у той кут, який ти задумав, а не туди, куди він сам хоче.

Як це зробити?

— Є різні прийоми. Наприклад, хибні рухи. Потрібно ще брати до увагу манеру гри футболіста. Хтось пробиває на силу, інший — на техніку. Перед грою завжди вивчаєш суперника. Дивишся, хто і як може пробити.

Наприклад, Артем Мілевський. На Кубку світу він забив пенальті "паненкою" у ворота збірної Швейцарії. Потім намагався те саме повторити в чемпіонаті України. Але воротар витримав паузу і зловив м'яч у руки. Ось чому завжди потрібно вивчати суперника, щоб знати його сильні та слабкі сторони. Для цього у клубах працюють наукові групи, що збирають інформацію та переглядають відеоматеріали.

Кажуть, що теперішній чемпіонат України нагадує ­1990-ті. Згодні?

— Так. На це є об'єктивні причини. Через війну та важку економічну ситуацію в Україні ми справді зробили крок назад. Як наслідок, наступного сезону в чемпіонаті гратиме 12 команд. Чимало клубів просто припинили своє існування.

Яким був футбол 1990-х?

— Перший чемпіонат незалежної України 1992-го був короткий. Нині всі літають на виїзні матчі. А тоді ми їздили автобусами. Навіть до Луганська за півтори тисячі кілометрів.

1996 року український футбол здій снив великий стрибок уперед. З кожним сезоном внутрішній чемпіонат ставав сильніший і цікавіший. З'являлося більше команд, що могли конкурувати з "Динамо" та "Шахтарем".

Проте рівень сучасного футболу все одно набагато вищий, ніж на початку 1990-х.

Хто був найнебезпечнішим футболістом, якому ви протистояли?

— Віктор Леоненко з "Динамо". Він був ­нестандартним нападником. У будь-яку хвилину міг створити щось неймовірне. Зараз таких немає.

Андрій Шевченко і Сергій Ребров були небезпечні. Вони робили результат для "Динамо". У фіналі Кубка України-1999 Шева протягнув м'яч зі своєї половини поля, обіграв трьох, увійшов у штрафний майданчик і лупнув у дальню ­дев'ятку.

У "Шахтарі" вирізнялися Олег Матвєєв і Сергій Ателькін. У "Карпатах" — Андрій Покладок, Іван Гецко й Олександр Паляниця. Кожна команда мала хороших і небезпечних нападників. У кожного була своя родзинка, але всі хотіли забивати м'ячі.

Ви 10 років грали за "Карпати". Не думали змінити команду?

— Ще на початку 1990-х мене запрошували у "Таврію". Також мною цікавилися запорізький "Металург", "Іракліс" із грецьких Салонік. Переді мною стояв вибір — їхати за кордон або отримувати трикімнатну квартиру. Обрав другий варіант. Так вирішив проблему із житлом.

1999-го була конкретна розмова з клубом "Крылья Советов" із російської Самари. Вже навіть домовилися про компенсанцію, але "Карпати" не відпустили. Росіяни були готові заплатити $250 тис.

Які ваші найяскравіші спогади про час у "Карпатах"?

— Ми перші в історії українського футболу відібрали в "Динамо" шість очок в одному сезоні. В Києві перемогли — 1:0, а в другому колі на стадіоні "Україна" виграли — 2:1. Також ми перші забили у ворота киян більше двох м'ячів.

У мене була суха серія виїзних матчів. Рекорд тримався вісім років. Шовковський перебив його на 8 чи 10 хвилин.

За 10 років моїх виступів у "Карпатах" ми жодного матчу не програли донецькому "Шахтареві". Були тільки перемоги й нічиї.

Молодший син мріє стати воротарем

Богдан Стронцицький народився 13 січня 1968 року у Львові. Воротар.

10 років грав за львівські "Карпати". Був капітаном команди. Здобув із клубом бронзові медалі чемпіонату України, двічі виступав у фіналі національного Кубка. Входить до символічної збірної "Карпат" часів незалежності.

Завершив кар'єру в 36 років. Став тренером воротарів. Працює з командою 19-річних у "Карпатах".

Одружений. Виховує трьох синів. Наймолодшому 12 років. Мріє стати воротарем.

Любить відпочивати на природі. Вільний час проводить з онукою Ангеліною.

Зараз ви читаєте новину «"Леоненко був найбільш небезпечним. Зараз таких гравців немає"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути