понеділок, 26 грудня 2005 18:03

Кубок повернувся


Цими днями знавці футболу відсвяткували 142-у річницю від дня народження цього виду спорту. Саме стільки років минуло відтоді, як в одній англійській пивній спортсмени-аматори домовилися про офіційні правила гри.

Згодом відбувся перший офіційний турнір, яким став Кубок Англії. Саме кубкові змагання, де переможець матчу йде далі, а той, хто програв, вибуває, лишаються найбільш видовищними. Недарма звання найсильнішої команди планети одержує переможець Кубка світу, а не "чемпіонату світу", як називають цей турнір вітчизняні фахівці.

В останні роки Кубок України втратив свою видовищність. Він став таким собі доповненням до чемпіонату, де перше місце розігрують "Шахтар" і "Динамо".

Цьому сприяли не тільки високий клас і майстерність згаданих команд, але й правила змагань, що старанно розводили двох лідерів аж до фіналу. Жереб, який наші футбольні начальники називають "сліпим", щоразу кидається вже після того, як належно "розставлять" киян і донеччан. За таких умов більшість команд втрачає реальні шанси пробитися хоча б до фіналу Кубка України, який, у разі участі в ньому одного з лідерів, дає перепустку до Кубка УЄФА. Тим більше, що окрім "сліпого" жеребу фаворити мають ще одну перевагу — півфінали розігрують не в одному, а у двох матчах, що теж не на користь "молодших".

"Карпати" виграли — футбольний Кубок України вижив

Нинішній, 15-й Кубок України не став, на щастя, схожим на попередні. Уже на другій стадії турніру команди зі "старших" ліг, які зустрічались зі "слабаками", почали нести втрати. У четвертому раунді турніру серед 16 учасників не було вже чотирьох представників вищої ліги. І це при тому, що "сліпий" жереб передбачливо зводив їх із нижчими за рангом. На шляху до 1/8 фіналу із Кубка вибули "Чорноморець", "Закарпаття", "Волинь" та "Харків". До чвертьфіналу не пройшла лише одна команда вищого дивізіону, зате яка! Кубковий шлях припинили чемпіони України.

У львівській поразці донецького "Шахтаря" від "Карпат", які виступають у першій лізі, є, певною мірою, вища справедливість. Занадто вже легко і безтурботно крокують "шахтарі" національним чемпіонатом, профануючи саму суть цих змагань. Про останню їхню гру із земляками з "Металурга" краще взагалі мовчати. Так зване "донецьке дербі" вже майже десять років завершується перемогою однієї команди. Як наслідок, уболівальники втрачають інтерес до всіх матчів чемпіонату, окрім гри між "Шахтарем" і "Динамо". А фахівці тижнями очікують поєдинку, в якому суперник по-справжньому не хотітиме програвати команді Ахметова.

Гра на Кубок між "Карпатами" і "Шахтарем" стала у Львові справжнім святом. Переповнені трибуни компенсували своїми емоціями не завжди висококласний, проте сповнений справжньої боротьби поєдинок. "Карпати" виграли — футбольний Кубок України вижив.


Результати матчів 1/8 фіналу

 "Карпати" (Львів) — "Шахтар" (Донецьк) —                             1:0
 "Верес" (Рівне) — "Металург" (Запоріжжя) —                           2:4
 "Газовик-Скала" (Стрий) — "Іллічівець" (Маріуполь) —           0:1
 "Сталь" (Дніпродзержинськ) — "Арсенал" (Київ) —                   0:2
 "Кривбас" (Кривий Ріг) — "Таврія" (Сімферополь) —                2:0
  "Ворскла" (Полтава) — "Дніпро" (Дніпропетровськ) —               1:0
 "Динамо" (Київ) — "Металіст" (Харків) —                                  1:0
 "Сталь" (Алчевськ) — "Металург" (Донецьк) —                         1:2
Зараз ви читаєте новину «Кубок повернувся». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути