пʼятниця, 05 серпня 2011 05:45

Київське "Динамо" вибуло з Ліги чемпіонів

Автор: фото: Володимир Котленко
  Нападаючий ”Динамо” Браун Ідеє (ліворуч) у боротьбі із захисником ”Рубіна” Сальваторе Боккетті
Нападаючий ”Динамо” Браун Ідеє (ліворуч) у боротьбі із захисником ”Рубіна” Сальваторе Боккетті

Київське "Динамо" другий рік поспіль не зіграє у груповому турнірі Ліги чемпіонів. За 20-річну історію турніру таке трапилося вдруге.

У середу підопічні Юрія Сьоміна грали у Казані проти місцевого "Рубіна". Київський матч виграла третя команда чемпіонату Росії — 2:0. Тож "динамівцям" потрібно було забивати щонайменше три голи, аби пройти далі. Завдяки чому Сьомін намагався це зробити?

1. Переведення Ярмоленка на позицію центрфорварда

У Києві "Динамо" зіграло за тактичною схемою 1-4-3-3. Матч показав, що футболісти не готові до такої моделі. Виникли розриви в лініях, а головне — погано працювали фланги, що необхідно цій системі. Збалансувати колективні дії Сьомін вирішив, перевівши лівофлангового Андрія Ярмоленка на позицію центрфорварда, а зліва діяв Роман Єрьоменко.

Такий хід частково себе виправдав. Сьомін створив оптимальну на сьогодні зв'язку нападаючих "Динамо": Ярмоленко, Ідеє. Українець — потужний, нігерієць швидкий. Але вони між собою не зіграні й упродовж матчу вийшло так, що до перерви активним був один, Ідеє, а в другому таймі інший — Ярмоленко. За такої розрізненості оборонцям "Рубіна" було легше впоратися з форвардами "Динамо".

2. Контроль м'яча посередині поля

Поява Єрьоменка, який провалив гру в Києві і якому було віддано перевагу перед Алієвим та Шевченком, означало, що "Динамо" обрало варіант гри з диспетчером. Гравець збірної Фінляндії не в формі, але кращого на роздачі передач у "Динамо" не було. Від такого кроку Сьоміна постраждали фланги. Але це було очікувано. Інша річ, що зіграти тонко півзахисники "Динамо" не змогли. На обробку м'яча витрачалися зайві рухи, було мало передач у дотик із виходом у вільну зону, нападаючі гостей або приймали м'яч обличчям до своїх воріт, а найчастіше — розраховували на довгі передачі.

Що перешкодило "Динамо" розраховувати на позитивний результат?

1. Некваліфіковані оборонці

Сьомін уперто наступає на одні й ті ж граблі. Один із найгірших у київському "Динамо"— Хачеріді — до Казані не прилетів через отруєння. А Діакате продовжує користуватися довірою тренера, Сенегалець ніколи не був сильний позиційно, а в Казані від нього тікав навіть не дуже швидкий Дядюн. Кадрові проблеми у цій лінії очевидні, але тренер міг би перевести у захист непрофільного виконавця, того ж Вукоєвича. Гірше, ніж Діакате, він би не зіграв.

Система захисної організації гри загалом була такою слабкою, що "Рубін" міг тиснути на будь-яку точку — справа, зліва, через центр.

Перед повторним поєдинком більшість експертів відзначала, що киянам треба швидкий гол. Але "Рубін" — психологічно стійка, керована команда, щоб спокійно на це відреагувати. Натомість у першому таймі саме "Динамо" мало кістьми лягти, але не пропустити. І вже тоді стовідсотково ризикувати у другому таймі. Два голи забити було складно, але реально, — після перерви "Рубін" дещо "просів", що і визнав після гри їх головний тренер Курбан Бердиєва. Натомість кияни показали, що з фізичною готовністю у них очевидних проблем немає, але в який футбол грає команда Сьоміна — зрозуміти неможливо.

2. Поганий внутрішній мікроклімат

Артем Мілевський та Олександр Алієв, за неофіційною інформацією, мають проблеми з режимом, тому не грають.

Олександр Шовковський публічно визнає, що в команді накопичився негатив.

На інтернет-форумах пишуть про бійку між Ярмоленком та Ідеє після одного з тренувань.

Андрій Шевченко під час матчу в Казані жорстко відповідає Сьоміну на його зауваження: "Не надо меня трогать!".

 

Футбол. Ліга чемпіонів. Третій кваліфікаційний раунд. Повторний матч

"Рубін" (Казань, Росія) — "Динамо" (Київ, Україна) — 2:1 (1:0)

3 серпня. Казань. Центральний стадіон. 21 тисяча глядачів (розрахований на 28 150)

Суддя: Ерік Брамхаар (Нідерланди)

"Рубін": Рижиков, Кисляк, Квірквелія, Шаронов, Боккетті, Калешин, Натхо, Нобоа (Лебеденко, 90), Касаєв (Немов, 73), Гекденіз Караденіз, Дядюн (Медведєв, 81).

Тренер: Курбан Бердиєв (Туркменистан)

"Динамо": Шовковський, Данило Сілва (Шевченко, 63), Діакате, Юссуф, Попов, Вукоєвич, Аруна Лукман (Гармаш, 46), Гусєв, Єрьоменко, Ярмоленко, Ідеє.

Тренер: Юрій Сьомін (Росія)

Голи: Дядюн (19), Медведєв (87), Гусєв (90+2)

Перший матч — 2:0

"Динамо" припинило боротьбу в Лізі чемпіонів 2011/12 і продовжить виступи в четвертому кваліфікаційному раунді Ліги Європи за право зіграти на груповому етапі цього змагання. Наступного єврокубкового суперника віце-чемпіон України дізнається 5 серпня. О 14.30 за київським часом розпочнеться жеребкування Ліги Європи

 

Зараз ви читаєте новину «Київське "Динамо" вибуло з Ліги чемпіонів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути