середа, 22 квітня 2009 17:30

Карякін гратиме за Росію

Автор: фото: УКРІНФОРМ
  Сергій Карякін став наймолодшим гросмейстером в історії шахів — він здобув це звання у 12 років та 7 місяців
Сергій Карякін став наймолодшим гросмейстером в історії шахів — він здобув це звання у 12 років та 7 місяців

Український шахіст Сергій Карякін, 19 років, вирішив виступати за російську збірну. Згідно із законами Міжнародної шахової федерації ФІДЕ спортсмен може мати паспорт однієї країни, а виступати за іншу. Хоча Карякін планує стати повноцінним громадянином Російської Федерації.

Нині шахіст виступає на турнірі в російському Нальчику. Після п"яти турів він здобув три очки і йде другим, поступаючись росіянину Олександрові Грущуку. На телефонні дзвінки не відповідає.

— Перший тривожний дзвінок пролунав наприкінці минулого року, — розповідає "ГПУ" джерело, близьке до Федерації шахів України. — Карякін отримував державну стипендію. Невеликі гроші — якщо 500 доларів по старому курсу там набігало, то й добре. А тут почав крутити носом, відмовився від цих грошей на 2009-й. Стало зрозуміло: тут щось не те.

Росіяни, за неофіційною інформацією, запропонували шахістові вп"ятеро більшу зарплатню. Сергій Карякін винаймає квартиру в Москві, планує працювати з Юрієм Дохояном, який тренував Гаррі Каспарова.

— За потенціалом Карякін здатний через два-три роки стати чемпіоном світу. Тому Росія його й бере — гросмейстер екстра-класу, якого не треба вчити, а лише розвивати потенціал, — каже співрозмовник.

У 90-х львівський гросмейстер Олександр Білявський почав виступати за Словенію. Кольори цієї країни нині також захищає 19-річна Ганна Музичук, шоста в рейтингу ФІДЕ.

Сергій Карякін народився в Сімферополі. Став наймолодшим гросмейстером в історії шахів, здобувши це звання у 12 років і 7 місяців. Посідає 23-тє місце в рейтингу ФІДЕ, він третій серед українців після Василя Іванчука та Руслана Пономарьова. У лютому виграв шаховий супертурнір першої категорії в голландському Вейк-Ан-Зеє.

Зараз ви читаєте новину «Карякін гратиме за Росію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути