четвер, 09 грудня 2010 01:00

Іван Фрейдун завоював три "золота" на чемпіонаті світу з пауерліфтингу

Автор: фото надане Іваном Фрейдуном
  Іван Фрейдун виконує вправу у виді жим на чемпіонаті світу
Іван Фрейдун виконує вправу у виді жим на чемпіонаті світу

У середині листопада в місті Потчефструм у Південно-Африканській Республіці відбувся чемпіонат світу з пауерліфтингу. У ваговій категорії до 100 кг львів'янин 29-річний Іван Фрейдун здобув три золоті медалі та двічі побив світові рекорди.

Українець випередив за сумою триборства торішнього чемпіона світу, росіянина Костянтина Лебедка, на 25 кг. Іван Фрейдун став першим українським пауерліфтером — 5-разовим чемпіоном світу.

— Таку кількість медалей і рекордів збирав на чемпіонаті світу 2005 року в Маямі, — говорить атлет. — Тоді я виграв чотири золоті медалі й побив два світові рекорди. Але там не виступали росіяни — лідери світового пауерліфтингу.

Цього разу також міг узяти чотири "золота". Але трохи перестрахувався. Переді мною у вазі до 90 кілограмів мій друг Андрій Кримов отримав "баранку". А враховуючи, що ми виступали наступного дня після довгого перельоту, правильно було перестрахуватися. Тому замовив трохи меншу вагу у вправі на присідання. Якби був четвертий підхід, то виграв би "золото" і в присіданні.

Перемога на цьому чемпіонаті далася порівняно легко?

— Можна й так сказати. Дуже важливо, що в мене спрацювали дев'ять підходів, тобто судді всі спроби зарахували. На змаганнях не розкидався кілограмами, бо розумів, що такий суперник, як Лебедко, послаблення не пробачить. Не хотів повторення чемпіонату світу 2009 року в Індії, коли він, завдяки високому результату в тязі, обійшов мене на 1 кілограм.

Держава відзначить ваші перемоги?

— Раніше були винагороди — по кілька тисяч гривень за одну медаль. А як буде зараз — не знаю. Новий міністр, говорять, узагалі хотів позрізати преміальні. Кажуть, що грошей немає, всі пішли на Євро-2012. Економлять на всьому. Наприклад, ми летіли в ПАР за день до змагань, аби менше було платити за готель, харчування.

У яких умовах жили там?

— У хороших. Мешкали в будиночках на базі. Там басейн, кухня. У ПАР було значно краще, ніж торік на чемпіонаті світу в індійській столиці Делі. Там я на підлозі спав. У двомісних номерах ночували по троє. Кинули матрац на підлогу — і все.

Та й Південно-Африканську Республіку не можна порівняти з Індією. В Африці значно чистіше і рівень життя вищий. А в Індії було страшно на вулицю виходити. Брудно, щури мертві валяються, корови по центру міста ходять. Усі машини побиті. Біля смітників їсти готують. Подивляться на тебе, готові тебе з'їсти. А в Африці чистенько — як у Європі й Америці.

Скільки триває підготовка до чемпіонату світу?

— Три-чотири місяці. Поступово, планово виводжу себе на пік форми.

У сумі ваш рекорд 1047,5 кілограма.

— І він увійде в історію. Бо з Нового року в нас вводять нові вагові категорії. Я збираюся виступати у вазі до 105 кілограмів.

Чи маєте ще якусь мету?

— Потрапити на Всесвітні ігри й добре там виступити. Це другі за масштабністю та престижністю змагання після Олімпіади.

Зараз ви читаєте новину «Іван Фрейдун завоював три "золота" на чемпіонаті світу з пауерліфтингу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути