середа, 27 березня 2013 05:00

"Іллічівець" треба перейменувати

Щоразу, коли доводиться згадувати футбольну команду із Маріуполя, я не можу примусити себе вимовити її нинішню назву — "Іллічівець". І не лише тому, що вона є плювком в обличчя футболу незалежної України. А тому, що назва ця була вигадана й присвоєна команді в неприродний спосіб.

Сталося це 2002 року. Маріупольський металургійний комбінат був, за рішенням Верховної Ради, "по-особливому" приватизований. Унаслідок чого від імені "трудового колективу" підприємством фактично заволодів його директор Володимир Бойко. Саме він, треба думати, вирішив змінити невинну назву місцевої футбольної команди "Металург" на чудернацьку — "Іллічівець".

Футболісти та тренери поставилися до цього байдуже — їм аби зарплату вчасно платили. Нечисленні ж маріупольські футбольні фанати, наскільки мені відомо, досі не визнають нинішньої назви й продовжують іменувати свою команду "Металургом". І уболівальники мають рацію. Якщо вже прив'язувати назву футбольної команди до підприємства, яке цю команду фінансує, то логічно, щоб вона звалася "Російський провіданс". Саме так понад сотню років тому було названо зведений та обладнаний на закордонні інвестиції металургійний комбінат у Маріуполі. Уже потім комбінат був націоналізований більшовиками. Жоден Ілліч не мав стосунку до побудови цього металургійного гіганта. Про це всі в Маріуполі знали й не особливо зважали на назву підприємства комуністичних часів.

Суцільне "обіллічування" міста Маріуполь було розпочато Володимиром Бойком уже в новому тисячолітті. Коли я там був востаннє, "Іллічем" було у місті названо практично все. Хіба що громадські вбиральні залишили в спокої. Як усе виглядає тепер, достеменно не знаю. Зате в курсі, що і сам "комбінат Ілліча", і футбольна команда при ньому нині належать структурам Ріната Ахметова.

Ставши фактично другим складом "Шахтаря", маріупольська команда посилилася десятком футболістів дуже високого рівня. Тепер у ній є навіть гравці національної збірної. Після того, як цих хлопців очолив талановитий тренер Микола Павлов, команда невпинно прямує до того, щоб представляти Україну в Лізі Європи УЄФА. Можливо, це станеться вже цього літа.

І як команді йти до Європи з такою назвою? Може, таки поновити справедливість? І або повернути команді одну з колишніх назв — "Металург" чи "Азовець", або привести все у відповідність із реаліями й назвати команду "Ахметовець". Гадаю, що в Європі саме таку назву футбольної команди з Маріуполя зрозуміють і сприймуть краще, ніж її нинішнє незграбне та ганебне найменування.

Зараз ви читаєте новину «"Іллічівець" треба перейменувати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути