пʼятниця, 04 січня 2013 07:45

Федерація футболу вчинила, як Партія регіонів

Нарешті призначили тренера національної футбольної команди. Ним за рішенням виконкому ФФУ став Михайло Фоменко. Час для аналізу наслідків цього рішення ще не настав. Поки що варто звернути увагу на те, за яким принципом воно відбулося. І тут призначення наставника національної команди не можна розглядати окремо від призначення тренера команди 21-річних. Її очолив Сергій Ковалець.

Не треба бути особливим фахівцем у кадровій політиці, щоб побачити, що кандидатів на обидві посади обрали серед футбольних фахівців, які останні 10 років не належали до "команди" Григорія Суркіса, попереднього керівника ФФУ. У тих, хто в останні роки був пов'язаний із Григорієм Суркісом і його молодшим братом Ігорем, який очолює київське "Динамо", не було жодних шансів посісти хоч трохи відповідальну посаду в нинішній федерації та її структурах.

Це точно повторило політику Партії регіонів. Її почали втілювати одразу після обрання президентом Віктора Януковича. Керівників, що призначила попередня влада й не належали до цієї партії, до районного рівня всіх усунули з посади. Причому професіоналізм — як звільнених, так і призначених — відігравав далеко не головну роль.

Практика показала, що на рівні держави така політика хоч і не призвела до повної катастрофи, але й не покращила справ. Те саме, треба думати, станеться й у футболі. І Михайло Фоменко, і Сергій Ковалець — висококваліфіковані фахівці. Кожен з них має досвід роботи на клубному рівні. Інша річ, що справжньої конкуренції, яка передбачала б розгляд усіх можливих кандидатур незалежно від "табору", не було. Й не могло бути.

Можуть зауважити, що і Михайло Фоменко, і Сергій Ковалень були далеко не останніми гравцями київського "Динамо". Перший навіть тренував "Динамо" 20 років тому. Справді, на це у теперішнього керівництва ФФУ немає ради. Тому що в нашому футболі немає або майже немає фахівців, які тим чи іншим чином не були б свого часу київськими "динамівцями". А коло тих, хто таки "динамівцем" ніколи не був, занадто вузьке. І ці люди не завжди достатньо авторитетні.

За нинішньої політики керівників донецького "Шахтаря", де провідні ролі на полі й тренерській лаві відіграють іноземці, альтернативи колишнім "динамівцям" у футбольної федерації довго не буде. Просто обиратимуть тих, хто давно з "Динамо" не пов'язаний або вчасно перейшов до іншого "табору". У вітчизняній політиці картина поки що аналогічна.

Зараз ви читаєте новину «Федерація футболу вчинила, як Партія регіонів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути