вівторок, 01 березня 2016 05:45

"Дзвонили від Порошенка, цікавилися номером Валі Семеренко"

Автор: ТАРАС ПОДОЛЯН
  ­Володимир Бринзак у біатлоні з 1973 року.  У травні 1998‑го він прийняв рішення балотуватися на посаду президента Федерації з цього виду спорту. Виграв вибори одноголосно, перебуває на посаді й донині.  Водночас у 2005–2006 роках працював заступником міністра з питань молоді та спорту. Нині — перший віце-президент Національного олімпійського комітетут України
­Володимир Бринзак у біатлоні з 1973 року. У травні 1998‑го він прийняв рішення балотуватися на посаду президента Федерації з цього виду спорту. Виграв вибори одноголосно, перебуває на посаді й донині. Водночас у 2005–2006 роках працював заступником міністра з питань молоді та спорту. Нині — перший віце-президент Національного олімпійського комітетут України

— Перепрошую, давайте перенесемо нашу зустріч на півгодини. Подзвонили від Авакова, не встигну, — телефонує 59-річний Володимир Бринзак, президент федерації біатлону України.

З'являється у своєму офісі у призначений час.

3 березня у норвезькому Хол­менколлені стартує чемпіонат світу. Назвіть три головні проб­леми нашої збірної.

— Глобальних турбот немає. Хочеться вдало й без пригод добратися і щоби при цьому ніхто із спортсменів не захворів. Загалом Холменколлен — щасливе для України місто. Тут перемагали й ставали призерами Олена Зубрилова, Олена Петрова й Андрій Дериземля. Дівчата й хлопці добре знають трасу та її особливості.

Які завдання стоять перед командою?

— Ніколи їх не ставимо. Головне — якісно підготувати ­команду й кожного спортсмена. Як він себе проявить — інше питання.

Головна надія у нас — на жіночу естафету. Якщо залишимося там без медалі — це стане провалом?

— Трагедії не робитимемо. Всі — живі люди. Та ж Юлія Джима мала хворобу легенів. Летіли з Канади на початку лютого, а в неї знову піднялася температура. Вимагати за таких обставин золоту медаль — неправильно.

Проблема з легенями у Джими була давно, а виявили її лише цього сезону. Чому так?

— У нашій країні немає спеціалізованих лікувальних установ для спортсменів. У Словенії, куди тренер жіночої збірної Урош Велепець возив Юлю, є. У Німеччині їх багато. А в нас — катма. Лікуються спортсменки власним коштом.

Наприкінці лютого в російській Тюмені проходив чемпіонат Європи. Чому збірна України не брала участі у змаганнях?

— А чого туди їхати за п'ять днів до початку чемпіонату світу — головних змагань року?

Валентина Семеренко торік виграла чемпіонат світу. У цьому сезоні спортсменка жодного разу не була серед призерів індивідуальних гонок. Як це можна пояснити?

— Останній рік Валя фактично самотужки тягнула нашу жіночу збірну. Є суто психологічні моменти. Організм не може перебувати в постійній напрузі. Вона втратила мотивацію. Це було помітно ще влітку під час передсезонних зборів. Валентина не наважилася пропустити сезон, як зробила білоруска Домрачева, і не тренувалася з усією віддачею.

Коли повернеться до змагань її сестра — Віта?

— Вона активно тренується з грудня. Має пройти повноцінну передсезонну підготовку і лише тоді заявлятися на серйозні старти. Цієї весни почне займатися на повну силу.

Як сталося, що номер один у жінок нині — Олена Підгрушна, а не Валентина Семе­ренко?

— Я Валі казав, що в біатлоні немає постійних величин. Усе швидко змінюється. Саме ім'я на трасі не працюватиме. Валя пропустила перший передсезонний збір, бо її мама захворіла. Згодом, коли команда поїхала в гори, вона залишилася працювати індивідуально зі своїм тренером. Натомість Олена дуже мотивована — таку я її ще ніколи не бачив. Підгрушна рік попрацювала на чиновницькій роботі. Це виявилося найкращим стимулом для повернення в спорт. Минулої весни, ще коли всі відпочивали, вона просто гарувала. Найняла тренера з фізичної підготовки. Коли вся команда зібралася на перший збір у червні, Олена була готова найкраще. В США під час естафети відіграла в німкені Каролін Хорхлер 30 секунд. Після року без тренувань — це велике досягнення.

Усі пам'ятають торішню історію із призначенням головного тренера жіночої збірної. Спочатку оголосили, що команду очолить німець Ріко Гросс. Зрештою став працювати словенець Урош Велепець. Як розвивалися події?

— Якби одразу знали, що Урош звільниться — не кликали б Гросса. Ми знали, що Ріко шукає роботу. Зустрілися під час чемпіонату Європи в Естонії, все обговорили. Німця влаштували наші умови. Але потім росіяни запропонували йому більші гроші. Натомість Велепець 13 років пропрацював у збірній Словенії. Мав певні проблеми у стосунках із лідером — Яковом Факом. Урошу треба було змінити обстановку, і він пристав на нашу пропозицію.

У Велепця більша зарплатня, ніж була в одного з його попередників — білоруса Володимира Королькевича?

— Так. Бо вважаю, що він входить до п'ятірки найкращих біатлонних тренерів світу. За менші гроші Урош не погодився б працювати. Повірте, була не та ситуація, щоб економити. Якби проґавили час, Велепця запросив би хтось із конкурентів.

Він виправдовує сподівання?

— На цей час — так. Зауважте, ми не дивимося на кількість перемог чи призових місць. Головне — здатність до прогресу кожної спортсменки. Переконуюся, що обраний нами тренер — найкращий варіант. До кожної біатлоністки він знаходить індивідуальний підхід.

У чоловічій команді немає явного претендента на лідерство. На початку сезону покладали надії на Сергія Семенова. Згодом у німецькому Рупольдингу, на етапі Кубка світу, ледве не став призером Дмитро Підручний. На останніх турнірах стабільно потрапляв у десятку Артем Прима. Хто може поборотися за медаль?

— Я хотів би, щоб за медаль боровся кожен. Як у жінок. Свого часу в Ханти-Мансійську ми вибороли бронзу чемпіонату світу. У чоловіків маємо шанси в естафеті.

Наприклад, Сергій Семенов вважає, що мало тренується й залишається працювати після завершення тренування. Інколи це створює серйозні проблеми — Сергій заганяє себе. Втрачається швидкість і сила. Під час чемпіонату світу плануємо поговорити з хлопцями. Зараз із ними працює Надія Бєлова. Думаємо в наступному сезоні запросити нового тренера.

На цьому чемпіонаті світу в жіночій збірній не буде жодної натуралізованої спортсменки, зокрема уродженок Росії. Чи означає це, що вперше можемо обійтися власними ­силами?

— А ми нікого до себе не тягли. Навпаки, це до нас підходять спортсмени й просяться. Нічого поганого в цьому не бачу. Колишні росіянки створюють конкуренцію нашим спортсменам.

Президент Порошенко цікавиться біатлоном?

— Торік після перемоги Валі Семеренко на чемпіонаті світу в Контіолахті Петро Порошенко вітав її особисто. До мене дзвонили з Адміністрації, запитували номер.

Біатлон. Чемпіонат світу‑2016. Холменколлен, Норвегія. Розклад змагань

3 березня, четвер

16:30, тут і далі час — київський. Змішана естафета 2х6 км, 2х7,5 км

5 березня, субота

12:30 Чоловіки. Спринт 10 км

15:30 Жінки. Спринт 7,5 км

6 березня, неділя

14:30 Чоловіки. Гонка переслідування на 12,5 км

16:45 Жінки. Гонка переслідування 10 км

9 березня, середа

16:30 Жінки. Індивідуальна гонка 15 км

10 березня, четвер

16:30 Чоловіки. Індивідуальна гонка на 20 км

11 березня, п'ятниця

16:30 Жінки. Естафета 4х6 км

12 березня, субота

16:30 Чоловіки. Естафета 4х7,5 км

13 березня, неділя

14.00 Жінки. Мас-старт 12,5 км

17.00 Чоловіки. Мас-старт 15 км

Телевізійні трансляції всіх стартів чемпіонату світу — на Першому національному. Текстові найцікавіших перегонів проведе gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «"Дзвонили від Порошенка, цікавилися номером Валі Семеренко"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути