Ексклюзиви
вівторок, 17 січня 2017 06:25

Чи потрібен Шовковському "прощальний матч"?

На моїй вже досить довгій пам'яті було лише два насправді гідних "прощальних матчі" вітчизняних футболістів. Перший — на честь Льва Яшина в Москві 1971 року на переповненому стадіоні імені Леніна. Проти збірної СРСР на поле вийшла "збірна світу", за яку грали Ейсебіо, Чарльтон, Мюллер. Бракувало лише Пеле, а так був повний комплект. Другий відбувся 1989-го в Києві. Проводжали Олега Блохіна. Знову була збірна СРСР і "збірна світу". Щоправда, більшість зарубіжних "зірок" були "другої свіжості". Про приїзд Платіні чи Марадони не було й мови, а частина тих, хто приїхав — Брайтнер, Антоніоні, Дірсеу, Рошто, Пфафф, — уже практично завершили кар'єру. Але 100 тисяч людей на головному київському стадіоні були задоволені.

Чи можливий матч першого чи хоча б другого формату із двох наведених вище на честь Олександра Шовковського? Відповідь очевидна — ні. Яшин та Блохін були володарями "Золотого м'яча", їх знав увесь світ. За всієї поваги до Шовковського, слід визнати: за межами України він аж ніяк не "зірка". Плюс нині інші часи — за приїзд на гру гравця "Челсі", "Мілана" чи "Ювентуса" слід платити величезну страховку. Це в тому разі, якщо футболіст погодиться. Проводити на честь нашого легендарного воротаря "матч ветеранів" на гарантовано напівпорожньому стадіоні? Вже 20 років такі поєдинки не збирають більше 5 тисяч глядачів навіть у райцентрах. І що за радість милуватися товстими повільними "ветеранами"?

Гідними проводами Олександра Шовковського з великого футболу, які він, безсумнівно, заслужив, міг би бути аншлаговий поєдинок на "Олімпійському", де 70 тисяч людей могли б його вшанувати або перед матчем, або в перерві. Але для цього треба, щоб "Динамо" зібрало на свою гру повний стадіон. Враховуючи, що й фінал Кубка України, куди динамівцям ще слід потрапити, і Суперкубок України пройдуть цього року не в Києві, варіантів найближчим часом немає. А регламент поєдинків Ліги чемпіонів досить жорсткий. Вставити туди прощання з футболістом буде непросто. Те ж саме стосується офіційних матчів націо­нальної збірної.

У принципі, нагоду можна знайти — поспішати немає куди. Головне — не перетворити прощальний матч на пародію, які, на жаль, часто трапляються в нас останнім часом за спроби щось таке організувати. Урешті, обійшовся ж без "прощання" на свою честь Андрій Шевченко. І нічого, ніби ображеним не виглядає.

Зараз ви читаєте новину «Чи потрібен Шовковському "прощальний матч"?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути