вівторок, 31 травня 2011 08:45

"Барселона" стала найкращою командою Європи

Автор: фото: REUTERS/PHIL NOBLE
  Голкіпер ”Барселони” Віктор Вальдес (праворуч) випереджає форварда ”МЮ” Вейна Руні
Голкіпер ”Барселони” Віктор Вальдес (праворуч) випереджає форварда ”МЮ” Вейна Руні

Іспанська "Барселона" втретє за останні п'ять років виграла Лігу чемпіонів. У вирішальному поєдинку турніру підопічні Хосепа Ґвардіоли обіграли англійський "Манчестер Юнайтед" — 3:1. Поєдинок відбувся на лондонському стадіоні "Вемблі". Там-таки 20 травня 1992 року "Барса" здобула перший подібний трофей у історії.

Розбираємо поєдинок "Барселона" — "МЮ"

Тактика

"Барселона" зіграла за звичною схемою

1-4-3-3, яка перетворювалася на 1-4-3-1-2, коли Ліонель Мессі за ситуацією відходив назад. Сюрпризом став невихід у стартовому складі капітана команди Карлеса Пуйоля — проблеми зі здоров'ям змушують його по закінченні сезону лягти на операцію. Позицію лівого захисника зайняв Ерік Абідаль, якому кілька місяців тому видалили пухлину з печінки. У центрі захисту — Піке та Маскерано.

"МЮ" обрав класичну схему 1-4-4-2. Номінально ліворуч у півзахисті грав кореєць Пак, але фізична готовність дозволяла йому з'являтися практично на всіх ділянках поля. Вейн Руні діяв під висунутим уперед форвардом — мексиканцем Хав'єром "Чічаріто" Ернандесом. Наставник "МЮ" Алекс Ферґюсон не включив до заявки на матч болгарського форварда Дімітара Бербатова, віддавши перевагу Майклові Оуену. Пояснив це тим, що той завжди може вийти і забити. Але на полі володар "Золотого м'яча-2001" так і не з'явився.

Можливо, відмова від Бербатова була помилкою. Габаритний форвард міг би нав'язати повітряну боротьбу невправному в цьому плані Маскерано. Аргентинець уже на перших хвилинах програв позицію Вейну Руні, й "Барселону" врятував тільки вчасний вихід із воріт Віктора Вальдеса.

Дебют

Він краще вдався "Манчестеру Юнайтед". Англійський клуб уміло пресингував і залишив "Барселону" без м'яча. При цьому підопічні Ферґюсона виявляли активність біля чужих воріт. Вигадки "МЮ" бракувало, але манкуніанці ніколи не відзначалися вишуканим стилем гри. Гіршим було те, що в чемпіона Англії не працювали фланги, а Ернандес постійно потрапляв в офсайд.

Герой

Черговий чудовий матч провів найкращий футболіст світу Ліонель Мессі, але гру "Барселони" вів диспетчер Хаві. Практично кожна його передача загострювала ситуацію поблизу воріт суперника. Хаві й асистував Педро, коли той відкрив рахунок.

"Барселона" загалом показала надзвичайно високу рухливість без м'яча, між лініями. З часом стало зрозуміло, що центральні півзахисники "МЮ" — Каррік та Ґіґґз — не можуть стримати опонентів. Мессі та Іньєста дедалі частіше обігрували суперника один в один. За таких умов англійцям було важко страхувати одне одного. Центральні захисники "МЮ" Відич та Фердінанд робили все що могли, але провали в середній лінії та в зоні лівого оборонця, де діяв Патріс Евра, дозволяли "Барселоні" отримувати простір та варіанти для розвитку атак. Гол Вейна Руні не був продиктований ходом гри, до того ж арбітри проґавили мікроскопічний офсайд у Ґіґгза, який віддавав результативну передачу.

Другий тайм

Після перерви позначилося домінування іспанців. Мессі забив після помилки ван дер Сара, для якого це був останній матч у кар'єрі. Програючи, "МЮ" не зміг створити тиск на ворота суперника — зусиль самого лише Руні було замало. "Барселона" впіймала кураж і могла забити більше, ніж тричі.

Капітан

Пов'язку капітана в "Барселоні" надівали троє футболістів. На поле чемпіонів Іспанії вивів Хаві, за 5 хв. до свистка вийшов Пуйоль і на церемонії нагородження віддав позначку Еріку Абідалю. Француз, який подолав наслідки тяжкої хвороби, перший підійняв Кубок переможця Ліги чемпіонів.

Найтитулованіші клуби Кубка/Ліги чемпіонів

"Реал" (Мадрид, Іспанія) — 9

"Мілан" (Італія) — 7

"Ліверпуль" (Англія) — 5

"Барселона" (Іспанія) — 4

"Баварія" (Мюнхен, Німеччина) — 4

"Аякс" (Амстердам, Нідерланди) — 4

 

Футбол. Ліга чемпіонів. Фінал

"Барселона" (Іспанія) — "Манчестер Юнайтед" (Англія) — 3:1 (1:1).

28 травня. Лондон. 87 тис. 695 глядачів (розрахований на 90 тис). +15°С.

Суддя: В. Кошшої (Угорщина).

"Барселона": Вальдес, Дані Алвеш (Пуйоль, 88), Піке, Маскерано, Абідаль, Бускетс, Хаві-к, Іньєста, Мессі, Педро (Афеллай, 90+2), Вілья (Кейта, 86).

Тренер: Хосеп Ґвардіола.

"Манчестер Юнайтед": ван дер Сар, Фабіо (Нані, 69), Відич-к, Фердінанд, Евра, Каррік (Скоулз, 76), Ґіґґз, Валенсія, Пак Чжи Сун, Руні, Ернандес.

Тренер: Алекс Ферґюсон (Шотландія).

Голи: Педро (27), Руні (34), Мессі (54), Вілья (69).

Попередження: Даніель Алвес (60), Каррік (61), Валенсія (79), Вальдес (85).

 

Зараз ви читаєте новину «"Барселона" стала найкращою командою Європи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути