вівторок, 07 квітня 2015 13:10

"З "Андерлехтом" нас чекає доросла чоловіча гра" - Кривенцов

"З "Андерлехтом" нас чекає доросла чоловіча гра" - Кривенцов
"На перший план у матчі з "Андерлехтом" вийде реалізація" — Валерій Кривенцов shakhtar.com

У п´ятницю, 10 квітня, донецький "Шахтар" U-19 зіграє з однолітками з "Андерлехта" у півфіналі Юнацької Ліги чемпіонів. Переможець вийде у фінал турніру. Наставник "гірників" Валерій Кривенцов розповів Gazeta.ua про підготовку до матчу з бельгійцями.

Що "Шахтар" готовий запропонувати "Андерлехту"?

"Перед будь-яким матчем є план, тактика і стратегія, які обирає тренер, враховуючи слабкі і сильні якості суперника. Звичайно, не завжди вдається грати за сценарієм. В будь-якому випадку у нас має бути хороша організація. Також ми повинні грати з найменшою кількістю браку у простих ситуаціях — у передачах, обводках і в решти компонентах.

У двох останніх матчах Ліги чемпіонів, проти "Бенфіки" та "Олімпіакоса", у нас було дуже багато втрат. Дуже! Ми просто так віддавали м'яч. Не знаю з чим це пов'язано. Напевно, з психологією. На тренуваннях хлопці грають розслаблено, віддають точні паси, а у грі виходить навпаки.

Запропонуємо "Андерлехту" організацію, дисципліну, самовіддачу і неймовірне бажання вийти переможцем у цьому протистоянні. Також звернемо увагу на стандартні ситуації. Близько 40% м'ячів у футболі забивають зі "стандартів" — кутових і штрафних. До цього моменту ми підійдемо дуже серйозно. Постараємось здивувати "Андерлехт".

На перший план у матчі вийде реалізація. Моменти будуть в обидвох команд. Не буває такого, щоб вони не виникали. Хто гратиме більш сконцентровано і кому більше пощастить в цих епізодах, той, напевне, і доб'ється успіху".

Розібрали гру суперника?

"У мене є чотири матчі "Андерлехта". Проти "Арсенала", "Барселони" і "Порту". Я їх вже двічі переглянув. Сьогодні отримав від нашого оператора вибірку основних моментів — вихід з оборони, пресинг, розіграші кутових і штрафних (розмова відбулася другого квітня). Не має сенсу показувати гравцям весь матч. Краще, щоб вони побачили конкретні моменти. У нас такий підхід до кожної гри. Вдячний оператору, який все це робить дуже кваліфіковано".

Який висновок зробили з побаченого?

"На цій стадії турніру слабких суперників немає. Це дійсно так. "Андерлехт" обіграв "Барселону", яка славиться своєю академією. Також бельгійці дуже впевнено пройшли "Порту". З рахунком 5:0. У нас були два складні матчі з португальцями у групі, які закінчилися з однаковим рахунком 1:1.

"Андерлехт" — дуже організована команда. Має у своєму складі швидких нападників-легіонерів з Конго, Гвінеї та інших країн. Мені дуже сподобалося, як команда діє у захисті. Виділив би двох центральних півзахисників, які грають дуже агресивно і жостко, з малою кількістю браку, виграють велику кількість єдиноборств. Нас чекає доросла чоловіча гра".

Що вас турбує перед поїздкою у Ньон?

"Ми втратили двох лівих захисників — Ічуаідзе та Куксенка. Ми на них розраховували і думали, що вони будуть основними оборонцями у цій лізі. Швидше за все не гратиме Вітя Коваленко. Це суттєві втрати. Вчора повернулися наші "збірники". Арендарук не тренується і не відомо чи зможе зіграти. Це шанс для інших гравців себе проявити.

У Ньон плануємо взяти 19 футболістів — два воротаря і 17 польових гравців. У заявку потраплять 18 виконавців. Одного хлопця взяли для запасу. У нас є гравці, які "сидять" на карточках. Якщо отримають попередження, а ми, дай Бог, пройдемо далі, то вони пропускатимуть фінал.

10 днів ми працювали з досить вкороченим складом. Чотири гравці виступали за одну збірну, ще шестеро — за іншу. Фактично, основні футболісти були відсутніми. Поки складно сказати в якому стані вони повернулися. Вчора у них був вихідний — баня і масаж. А в суботу нас чекає матч з "Карпатами" ("Шахтар" виграв — 2:1). Напевно, це наша остання серйозна репетиція перед Лігою чемпіонів.

У команді про "Андерлехт" ми взагалі не говоримо жодного слова. Після матчу з львів'янами у нас буде фактично два дні, щоб познайомити підопічних із суперником. 7 квітня ми вирушаємо у Київ. Ночуємо у столиці і 8 квітня зранку летимо у Швейцарію".

Півфінал, як і всі стадії плей-офф Юнацької Ліги чемпіонів, складається з одного матчу. Вам, як тренеру, було б цікавіше грати дві зустрічі?

"Так. Але у нас дуже щільний календар, - Валерій Сергійович показує графік матчів. - І так треба перенести сім турів чемпіонату. Проводимо ігри через два дня на третій і через три дні на четвертий. Після повернення зі Швейцарії ми граємо на виїзді проти "Дніпра", "Чорноморця", "Зорі", "Динамо" і "Металіста". Тобто, у мене фактично не має часу тренувати команду. Працюємо за схемою: відіграли матч і відновилися. Треба ще врахувати перерви на ігри збірних.

Це дуже "дорослий" графік матчів. Важко у такому віці проводити стільки ігор. Є офіційні рекомендації, що за сезон 19-річні футболісти не повинні грати більше 46 чи 48 поєдинків. Минулого року наші підопічні провели по 54 чи по 56 зустрічей. Це дуже велике навантаження".

За регламентом Ліги чемпіонів команди грають півфінали на нейтральному полі. Для вас цей фактор має значення?

"Ні. Випускники нашої академії, які потрапляють у команду U-19, мають за плечима багато міжнародних турнірів. Хлопці з 13 років їздять на різні змагання. Я не можу сказати, що нашим гравцям бракує міжнародного досвіду.

Ми зі свого боку також вселяємо в них впевненість. Є конкретні матч, суперник і поле. Виходьте і показуйте себе. Скажу так, нам без різниці, де грати".

"Олімпіакос" та "Бенфіку" пройшли у серії пенальті. Дуже нервували?

"Я б не сказав. Розумів, що вже нічого не можу вдіяти. Довелося сидіти чи стояти біля лавки запасних і дивитися, хто виявиться фартовішим. Нам двічі пощастило. Але щастить сильнішим. Напевне, нам ці перемоги потрібніші.

Ми пройшли дві дуже сильні команди, які грають в різний футбол. "Андерлехт" любить віддавати ініціативу і діяти другим номером. І ми так граємо. Подивимося хто кого перехитрить".

Рівень Юнацької Ліги чемпіонів дозволяє побачити, хто з гравців готовий до першої команди?

"Так. Тільки у таких матчах і видно наскільки хлопець може грати в екстремальних ситуаціях, наскільки він здатен зняти з себе вантаж відповідальності, наскільки він внутрішньо готовий діяти на високому рівні. Тільки у поєдинках з такими суперниками ми отримуємо достовірну інформацію. Зараз я вже приблизно розумію, хто до якого рівня може дійти. Хоча бувають винятки".

Прізвища назвете?

"У нас є група футболістів, які вже виділяються. Напевне, я не відкрию Америку, коли їх назву. Всі це бачать і без мене.

Є у нашій групі молодші хлопці, які дуже стараються. Сподіваюсь, що у найближчому майбутньому з них також вийде щось серйозне. Юнацьку Лігу чемпіонів проводять для того, щоб гравці могли себе проявити. Ми даємо їм можливості, стараємося кожного максимально забезпечити ігровою практикою. А наскільки вони внутрішньо сильні, наскільки вони у душі спортсмени, куди хочуть дійти і що вони для цього роблять, залежить від них.

А що стосується прізвищ, то можу назвати всю команду".

Чому при переході з молодіжного футболу в дорослий багато гравців губляться? Павло Яковенко, коли був тренером молодіжної збірної України, сказав, що саме клубні тренери відповідають за виховання молодих гравців.

"Тут треба враховувати багато факторів. В тому числі, виховання та коло спілкування. Ми на власному прикладі і на прикладі багатьох спортсменів намагаємося донести до гравців, що у спорті не можна зупинятися і треба йти далі. Розповідаємо про випадки, коли футболіст міг пройти всі збірні на юнацькому рівні, а в національну так і не потрапив. У 23 чи 24 роки закінчив з футболом і спився.

Кожна гра — це виклик. У футболі завжди є можливість виправитися. Сьогодні ти міг зіграти погано, але є наступний матч, на який треба виходити і показувати все, що не вийшло минулого разу.

У нашій команді хороша атмосфера і дисципліна, якій ми приділяємо багато уваги. Без неї ми б так далеко не дійшли. Є чітке розуміння кожного гравця, що від нього вимагається.

Ну, а Яковенко частково правий. Від клубних тренерів багато залежить".

Додамо, що матч "Андерлехт" - "Шахтар" розпочнеться о 14:00. Наш сайт вестиме текстову онлайн-трансляцію зустрічі. В іншому півфіналі зіграють "Рома" та "Челсі", а переможець турніру визначиться 13 квітня.

Зараз ви читаєте новину «"З "Андерлехтом" нас чекає доросла чоловіча гра" - Кривенцов». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути