пʼятниця, 15 вересня 2017 11:09

Володар "Золотого м'яча" народився у сім'ї фермера

Володар "Золотого м'яча" народився у сім'ї фермера
Альберт Флоріан - володар "Золотого м'яча". Фото: sports.ru

15 вересня 1941 року в Угорщині з'явився на світ останній з цілої плеяди великих угорців Флоріан Альберт. Угорщина, "Ференцварош", обожнювання місцевої публіки і нелюбов західних європейців. Все це сповна дісталося Альберту, останньому з великих угорських футболістів, якому пощастило удостоїтися слів похвали від самого Ференца Пушкаша.

Альберт уособлював все ті процеси, що проходили в угорській збірній після Кубку світу-1954. Команда "великих мадярів", здавалося, була непереможною, але норовливі німці зуміли поставити перепону на шляху угорців до світового футбольного панування. І все це, як тоді здавалося, повинно було вічно зберігатися в пам'яті всіх громадян Угорщини, але швидкий від'їзд з країни провідних футболістів на чолі з Пушкашем, які подалися на Захід, на довгий час викреслив "великих" із цього пантеону. Країні був потрібний новий "великий" угорець, і вона його дочекалася через 5 років після злощасного фіналу КС-1954.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Леонідас винайшов бісіклету

Альберт був першим і останнім видатним футболістом, що з'явилися в Угорщині після розпаду могутньої збірної 1950-х. Флоріан був сином фермера, сім'я якого переїхала до Будапешта, коли він був ще дитиною. Тренери юнацької команди "Ференцвароша" швидко розгледіли талант, і вже в 17 років він дебютував за національну збірну в матчі проти Швеції. Та гра відбулася в кінці червня, і з першим виходом Альберту довелося ще намучитися, налагоджуючи стосунки зі шкільними вчителями, які були незадоволені тим, що в дні підготовки до підсумкових іспитів учень не міг приділити свого часу винятково науці . Альберт, дізнавшись про претензії і скарги вчителів, відповів: "Ну і що? Мій батько не має ніякої освіти, і що ви ризикнете сказати, що він нічого не добився в своєму житті?".

З першим виходом Альберту довелося ще намучитися, налагоджуючи стосунки зі шкільними вчителями, які були незадоволені тим, що в дні підготовки до підсумкових іспитів учень не міг приділити свого часу винятково науці

Тричі він був найкращим бомбардиром національного чемпіонату в складі рідного "Ференцвароша" й чотири рази перемагав у першості Угорщини. Але було б неправильно стверджувати, що клубна кар'єра стала вінцем творінь Альберта. Для багатьох наш сьогоднішній герой, перш за все, центрфорвард "мадярів" на двох мундіалях - 1962 і 1966 років. Обидва турніри стали для великого угорця тріумфальними. У Чилі Альберт став найкращим бомбардиром турніру. Із результативністю Флоріана пов'язана загальна кількість голів Угорщини - 8 м'ячів у 4-х іграх. А за 4 роки Альберт провів свою найкращу гру в кар'єрі. На груповій стадії Угорщина переграла Бразилію - 3:1, а центральний нападник "мадярів" показав все, на що він був здатний. Рік по тому тижневик France Football присудив Альберту "Золотий м'яч", який став єдиним великим титулом у кар'єрі футболіста.

Флоріан Альберт помер 31 жовтня 2011 року.

Зараз ви читаєте новину «Володар "Золотого м'яча" народився у сім'ї фермера». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути