Ексклюзиви
середа, 15 жовтня 2008 20:53

Влучні вислови про футбол від гравців, тренерів і письменників

У футбол не тільки грають - про нього говорять, причому в дуже серйозній степені. І словосполучення "сильно сказано" на нашому футбольному світі цінується не менше першорядного "сильно зіграно".

До речі, великі футбольні люди дуже часто були майстрами сказати так, щоб фраза залишилася в нашій пам"яті на століття. Тому спецвипуск не кишенькового словничка давно слід було присвятити тим фразам, які були сказані не на минулому тижні і навіть не цього року, а взагалі.

Альфредо Ді Стефано, головна зірка "Реала" середини минулого століття:

"Я звик грати на роялі, а тягати його повинні інші".

З часів цієї фрази в понятійно-категоріальному апараті футбольного вболівальника і журналіста прописався цей самий рояль, який хтось носить, а хтось натискає клавіші. У ті далекі часи на мадридському роялі насправді грала далеко не одна людина, а ось в наші близькі часи існують команди одних тільки носильників рояля. Носять-носять його туди-сюди, а зіграти і нікому.

Біл Шенклі, легендарний тренер "Ліверпуля":

"Деякі люди вважають футбол справою життя і смерті. Він набагато, набагато важливіший".

Ось завдяки тому, що він "набагато, набагато важливіший" ми і спостерігаємо той англійський футбол, який можна відлучати від єврокубків або ж закачати такими грошима, що з кращими клубами Прем"єр-ліги ніхто не зможе нічого поробити. Це вже будуть частковості, а головне залишається незмінним.

Краще за Біла взагалі складно що-небудь сформулювати. Наприклад, про те, як повинен функціонувати футбольний клуб: "У футбольному клубі є свята трійця - гравці, тренер і вболівальники. Директори сюди не входять. Вони потрібні, щоб підписувати чеки". Якщо ми замислюватимемося, то виявимо, що досягають успіху в спортивному плані ті клуби, директори яких підписують чеки, а не лізуть в щось іще.

А за допомогою цієї фрази Шенклі настроював свій "Ліверпуль" на подвиги: "Якщо ти перший - ти перший. Якщо ти другий, ти - ніхто".

Костянтин Іванович Бєсков, легендарний тренер "спартака" (і не тільки):

"Програно все, окрім честі".

На цій фразі дуже багато хто з нас ріс (що особливо захоплюються читанням спортивної преси і літератури). Шкода, що наші команди часто дійсно дуже часто потрапляли в описану ситуацію. Але і зіграти так, щоб не програти честь, теж потрібно вміти. Зараз небагато це вміють, а більше всіх не вміє нинішній "Спартак", якому так далеко до команди Бескова і Старостіна.

Інша дуже часто цитована фраза Костянтина Івановича - "до "Спартака" двічі не запрошують". Замість слова "Спартак" підставляють назву будь-якого іншого гранда. Зараз, звичайно, футболісти не так уважні до назви клубу, скільки до фінансових умов (деяких ще цікавить поточна спортивна мотивація). Але сказано все одно красиво.

І ще один вираз, в стилі Біла Шенклі і його "директорів". Коли Бесков працював в ЦСКА і вимушений був вислуховувати поради від різних генералів (а це куди складніша ситуація, ніж у тренера "Ліверпуля"), він сказав одному з них: "Я ж не вчу вас водити танки".

Рінус Міхелс - творець тотального футболу:

"Професійний футбол подібний до війни. Той, хто поводиться дуже правильно, програє".

Значно частіше зустрічається куца версія цієї фрази (ніби репортер на прес-конференції скорочував слова і потім сам не розібрався) - "футбол - це війна". Повніше - правильніше, але редактори друкарських ЗМІ люблять, щоб було коротше.

Дієго Армандо Марадона:

"Це була рука Бога", - сказав великий аргентинець, пояснюючи пресі один з найзнаменитіших своїх голів, англійцям на ЧС-86. Враховуючи, що Дієго і сам був футбольним божеством, сказано абсолютно вірно.

Ну а для всіх тих, хто по якихось своїм міркуванням не любить Марадону, у нього є ще одна цитата. "Я дуже важко працював все моє життя. Ті, хто вважає, що я не заслужив те, чого досяг, що все прийшло до мене дуже легко, можуть поцілувати мене в дупу".

Валерій Васильович Лобановський, ну ви в курсі

"Гра забувається, результат залишається".

І коротка модифікація, вона ж констатація факту - "результат на табло". Футбольні романтики не погодяться, признатися, і я не пригадаю інші результати, зате пам"ятаю ГРУ багатьох команд. Але це справа особистої пам"яті кожного. А відносно Лобановського не можна не сказати, що кращі зразки його команд демонстрували і результат, і гру.

Це стосується і трьох поколінь київського "Динамо" і збірної СРСР на ЧЄ-88. Взагалі, футбол - той вид спорту, в якому по-справжньому великих результатів без гри не досягнеш. І будь-яка працююча модель - красива. Тільки по-своєму.

Гарі Лінекер, знаменитий форвард збірної Англії 80-х і 90-х:

"Футбол - проста гра. 22 людини ганяються за м"ячем 90 хвилин, а в кінці перемагають німці".

Покоління Гарі настраждалося від німців в плані футболу. Дана фраза була сказана після поразки по пенальті в півфіналі ЧС-90. Аналогічним чином англійці програли Німеччині на Євро-96, що проходило у них. Зате, коли вже в новому тисячолітті розірвали німців в Мюнхені з рахунком 5:1, так раділи.

Але це деталі, а суть як і раніше актуальна. Ось це ось "в кінці перемагають німці" відчули на собі не одні тільки англійці. Важко з Бундестімом. Перемагає він і все тут. Звичайно, я не намагаюся вас запевнити в тому, що всі чемпіонати Європи і світу з часів Лінекера виграли саме німці (хоча навіть за останніх 6 років два фінали - притому, що нинішні німці не рівня колишнім), але інших таких умільців заштовхати м"яч на останніх хвилинах (не кажучи вже про серії пенальті) знайти важко.

Гельмут Шен, тренер збірної ФРН з 64-го по 78-ий роки, чемпіон світу і Європи:

"На футбольному полі всі роблять все".

Ось вам і одне з пояснень неприємностей Гарі Лінекера і збірній Англії. Хоча Лінекер мав справу з іншим поколінням німців, але принцип залишився тим же.

Філ Вуснем, тренер збірної США 60-х:

"Правила футболу дуже прості, в основному, вони такі. Якщо це рухається, штовхай його, якщо воно не рухається - штовхай, поки не почне рухатися".

Валлієць Філ Вуснем не досяг таких серйозних успіхів у футболі, щоб потрапляти в наш сонм найбільших, зате ця людина, що працювала тренером збірної США в 60-і роки, непогано сформулювала головний принцип футболу. Ось, власне, тепер ви знаєте, чому в США так поволі розвивається футбол. Як учили.

Йохан Кройф, знаменитий голландський футболіст 70-х:

"Футбол простий, але набагато складніше грати в простий футбол".

Йохан любив говорити коротко і чітко. Він став автором численних "простих" цитат ніби "щоб перемогти, потрібно забити на гол більше" і так далі Можна виділити "В кожному недоліку є своя перевага" і окремо, для "Скуадри Адзурри", "Італійці не можуть обіграти тебе, але ти можеш програти італійцям".

Джордж Бест, легенда "МЮ":

"Біль проходить, а слава триває вічно".

Цією фразою можна підсумувати життя великого футболіста і великого веселуна. Взагалі ж, цитати Джорджа видають окремими тиражами. Там, правда, не так багато про футбол, в основному, про інше. "Я витратив багато грошей на випивку, жінок і швидкі автомобілі. Останнє я марнотратив". "У 1969 я зав"язав з бабами і алкоголем. Це були найгірші 20 хвилин в моєму житті". "Я припиняв пити, коли засинав".

Неймовірний північноірландець щиро говорив, що коли б не "бухло", то ми б ніколи не чули про Пеле, а тільки про нього - зв"язок, здавалося б, незрозумілий, але він є. А жителі Манчестера у будь-якому випадку знають, що Марадона був хороший, Пеле кращий, а Джордж Бест.

Пеле, король футболу:

"Росія стане чемпіоном світу з футболу, коли Бразилія виграє чемпіонат світу з хокею".

До чого дійшло. Ще до травня цього року багатьом здавалося, що швидше вже Бразилія все-таки стане чемпіоном світу з хокею, ніж Росія. Але теорія вірогідності все ж таки не витримала дикої зневаги її законами і спрацювала в 2008 році, нехай навіть і в Канаді. Чи не Пеле зі своїм знаменитим "вірменським вроком" винен, що цілих 15 років Росія не вигравала в споконвічно своєму виді програми?

Зі свіжішого.

Христо Стоїчков лідер болгарської збірної 90-х:

"Росія звільнила нас від турок, а ми звільнимо її від чемпіонату Європи".

Потрібно сказати, що Хрісто дійсно звільнив, правда, з істотною допомогою східноєвропейського друга Крондла з Чехії. У Росії ці слова в ті часи сприймалися не дуже схвально, а зараз не можна не відмітити, що Стоїчков, принаймні, пам"ятав сам факт звільнення від турків, а ось майбутні покоління, судячи з усього, про це, як і про підсумки другої світової війни, прочитають в підручниках upgrade-версію історії.

Роналдо, видатний бразильський форвард останніх 15 років:

"Я не впевнений, що секс можна порівняти з чемпіонатом світу, не тому, що секс не такий хороший, але чемпіонат світу буває тільки раз на чотири роки, а секс ні".

Порівняльний аналіз сексу і чемпіонату світу Зубастик продовжує до цих пір. Не так давно він переконався на власному досвіді, що повії бувають трансвеститами. Чемпіонати світу теж іноді підкидають недобрі сюрпризи.

Вадим Евсєєв, ще не так давно захисник збірної Росії:

"Х... вам".

Коротка цитатка, але вельми пам"ятна. 2003-й рік, після гри з Уельсом переможний гол, який забив, Вадим Евсєєв знаходить камеру і кричить в неї два короткі слова, викликаючи усмішку в Онопка, який проходить на задньому плані. Звичайно, не дуже ввічливо, та зате "яка емоція у дівчинки" (з - "Федір Двінятін").

Рой Кін, хавбек "МЮ" 90-х, нині тренер "Сандерленда":

"Провалив підготовку, готуйся провалитися".

Ірландець тренує недавно, а вже вивергає афоризми. Дуже повчально виходить (думаю, він і тренер такий - повчальний).

Трохи справжньої літератури. Немало письменників, у тому числі і великих, теж направляли своє пір"я у бік гри мільйонів. Хоча, звичайно, справжні монстри цієї справи застали тільки перші кроки футболу. Думки інженерів людських душ різнилися.

Оскар Уайльд

"Футбол - хороша гра для грубих дівчаток, але не для делікатних хлопчиків".

У цього видатного письменника, як відомо, були свої погляди на життя. Зараз грубі дівчатка не те, що у футбол, а і штанги тягають з великим задоволенням. А багато делікатних хлопчиків знаходили себе у футболі. У хорошому сенсі слова, звичайно.

Джон Бойтон Прістлі

"Сказати, що всі ці люди платять свої шилінги, щоб подивитися, як 22 найманці штовхають м"яч, все одно, що сказати, що скрипка - це дерево і струни, а "Гамлет" - папір з чорнилом".

Джон дожив до 1984 року і краще знався на футболі.

Ентоні Берджесс

"П"ять днів ти трудитимешся, як говорить Біблія. Сьомий день належить Господу. Шостий день для футболу".

В принципі, зараз футбольний календар прагне наповзти на як можна більше число днів календаря звичайного. Отже, чіткості немає, але, принаймні, один день в тиждень, коли у вашому місті гра, потрібно абсолютно точно присвячувати походу на стадіон.

Жан-Поль Сартр

"У футболі все ускладнюється присутністю суперника".

Що означає філософ.

Джордж Оруелл

"Я почуваю відразу до цієї гри, оскільки не бачу в ній задоволення або якої-небудь користі. У футбол, як мені здається, грають не заради того, щоб штовхати м"яч і отримувати від цього задоволення, швидше це вид єдиноборства".

У футболі Джордж розбирався трохи гірше, ніж у всьому іншому.

І підіпремо панів-письменників висловом Дейва Діра, американського футболіста, тренера.

"Мені хочеться дати в морду кожному, хто говорить, що футбол - нудна гра".

Адже і Дейв живе в США. Або він дуже здорово натренувався бити морди, або жителі США вже всі знають про Діра, і в його присутності говорять виключно про Кубок УЄФА.

Народна творчість.

"М"яч круглий, поле рівне".

Напевно, це щось одвічно наше. Хоча в іноземців є свої аналоги. У наших же футболістів це ніби мантра, деколи, здається, що тільки на те і надія, що м"яч круглий, а поле рівне. Може дострибає куди треба.

"Ви нам заб"єте скільки зможете, а ми вам - скільки захочемо".

Важко знайти джерело, хоча приписують цей вираз найчастіше знаменитим бразильцям (самим різним). Воно їм більше всього підходить, хоча з 60-х і 70-х вони трохи підкоригували свій стиль.

На ЧС-94 вони, наприклад, взагалі не з цього виходили. Зараз вираз частіше можна почути у дворі. Але іноді з"являються команди, до гри яких ми приклеюємо подібний ярлик. Як знак високої пошани.

"Це футбол".

Іноді у деяких уболівальників виникають сумніви, напевно, тому футбольні тренери так часто нагадують. Це футбол. Ви не помилилися. Іноді, щоб всім нам остаточно засумувалось, вони говорять - це життя, це футбол. Тобто, сумнівів немає, це (озираючись по сторонах) життя, а це (дивлячись в телевізор) футбол.

"Футбол не балет".

І це теж люблять говорити футбольні тренери, частково погоджуючись з Оскаром Уайльдом. Взагалі-то, футбол - це ще і не кіно, не музика, не аплікація, але, мабуть, особливо цей вид спорту далекий від балету. Хоча при цьому технічних футболістів частенько іменують балеринами, а, як розповідають досвідчені люди, футбольні колективи балетних труп завжди здорово грали - із співаками там, кіноартистами, збірними конферансьє.

Знавці балету і футболу одночасно (таких, правда, небагато) можуть знайти немало загального у цих видів мистецтва. Стінка нагадує "танець маленьких лебедів", а форвард в чужій штрафній частенько грає "вмираючого лебедя". А як добре розбігтися і стрибнути догори "по-балерунськи" під час подачі кутового.

Звичайно, тут далеко не все краще, що коли-небудь було сказане. Кращого дуже багато. Останнє можемо пригадати разом.

sport.com.ua
Зараз ви читаєте новину «Влучні вислови про футбол від гравців, тренерів і письменників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути