четвер, 20 лютого 2014 10:25

Українська спортсменка відмовилась від Олімпіади через кров у Києві

Українська спортсменка відмовилась від Олімпіади через кров у Києві
ru.tsn.ua

Українська гірськолижниця Богдана Мацьоцька та її тренер Олег Мацьоцька заявили про завершення виступів на Олімпіаді-2014 у Сочі.

Своє рішення вони пояснили в інтерв'ю ТСН. Олімпійці висловили обурення діями "Беркута" та інших правоохоронців у Києві під час вуличних боїв і штурму Майдану 18 лютого, коли загинули люди.

"У нас вчора був слалом-гігант, ми прийшли зі змагань, почали влаштовувати свої справи, душ, відпочивати. Включили комп'ютер і побачили, як "Беркут" та міліція почали грубо зачищати Майдан, почалися бої, перші жертви", - розповів Олег Мацьоцька.

"Це так нас обурило, ми не могли собі просто уявити, як це так: під час Олімпіади, під час того, коли всі роблять перемир'я з давніх часів, з античних часів - це принцип Олімпіади - почати таку жорстоку зачистку, почати вбивати людей. Це просто...", - обурився тренер.

Олег Мацьоцький каже, що побачене стало для нього і для Богдани справжнім шоком: "Нас це так обурило, ми були в шоці! Наступного дня ми просто вирішили надіти чорні пов'язки на знак жалоби. Потім виявилося, що це Олімпійським комітетом заборонено під час Ігор. І нас почали попереджати. Ми порадилися з нашим начальством, що це такий якийсь нормальний акт (надіти чорні пов'язки), жест, побили наших друзів, покалічили, смерть кількох людей", - розповів він.

"Ну як чинити далі? Знімати цю пов'язку і ходити посміхатися, коли в Україні стільки крові, жертв? Ми обурені діями президента та уряду. Це просто неможливо! Ми вирішили далі не виступати, хоча ми дуже любимо Україну, цінуємо цей прапор. Під ним виступаємо. Готувалися дуже ретельно, але не під цим керівництвом!", - заявив Мацьоцький.

Сама гірськолижниця Богдана Мацьоцька сказала, що ставлення серед спортсменів до перспективи відмови від участі у змаганнях неоднозначне.

"Дійсно, спортсмени готуються до Олімпіади довгий час. Чотири роки або й все своє життя - це може бути і 20 років, і 40 років. Дуже важко пожертвувати важкою працею. Якщо подумати - спортсмен, якийсь гірськолижник, який взагалі не медальний вид спорту для нас, зі своїм тренером вирішили не виступати на Олімпіаді... Здається, нічого це не змінить, до президента нічим цим не достукаєшся", - вважає вона.

"Спортсмени вважають правильним продовжувати виступати і цим доводити, що українці можуть перемагати і підтримувати Майдан за допомогою перемог і результатів. У кожного своя думка. Я вважаю правильним завершити участь у цих Олімпійських іграх. Хтось вважає правильним продовжити, і, як кажуть, гідно і чесно представляти свою країну", - додала спортсменка.

Відзначимо, що в середу, 19 лютого, на дистанцію відмовилися вийти українські лижниці Марина Лісогор та Катерина Сердюк. У НОК такі дії пояснили травмою однією з спортсменок.

Богдана Мацьоцька та її тренер повідомили про своє рішення покинути Олімпіаду ввечері в середу.

Зараз ви читаєте новину «Українська спортсменка відмовилась від Олімпіади через кров у Києві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути