субота, 02 січня 2016 12:21

Стрибуни з трампліном у новорічну річ не святкують

Стрибуни з трампліном у новорічну річ не святкують
Петер Превц

У календарі змагань зі стрибків з трампліну є "священна" десятиденка – з 28 грудня до 6 січня. У ці дні вже у 64-й раз проходить "турнір чотирьох трамплінів". Для спортсменів, тренерів, глядачів, спонсорів, нарешті, саме це змагання є кульмінацією сезону. Звісно, що є чемпіонати світу, Олімпійські Ігри, інші змагання у рамках Кубку світу, але "фіршанцтурне", як звуть його німці та австрійці, стоїть набагато вище. Приблизно як Ліга чемпіонів у футболі.

Турнір проходить у чотирьох містах – німецьких Оберстдорфі та Гарміш-Партенкірхені, та австрійських Інсбруку та Бішофсхофені. Скажете, складні назви? Для любителів стрибків з трампліну вони такі ж прості, як для любителів футболу Менхенгладбах чи Гельзенкірхен.

У кожному із чотирьох міст у назавжди закріплені дні проходить самостійне змагання, яке йде у залік Кубку світу. Крім того, є наскрізний залік усіх чотирьох змагань, загальний переможець якого отримує сто тисяч євро преміальних, позолочену статую альпійського орла і запис свого імені навіки у "святці" стрибків з трампліну.
Про кожен із чотирьох стартів можна писати невеликий роман. Наприклад про Оберстдорф, маленьке село попід горами, куди щороку 29 грудня приїжджає понад тридцять тисяч горластих уболівальників. Торік вони повернулися ні з чим – змагання скасували через заметіль і провели наступного дня. Думаєте, це на щось вплинуло? І цього разу на трампліні Оберсторфу був аншлаг, а разом із ним і нова інтрига.

Цього року Німеччина молиться на Северина Фройнда – цей стрибун має усі шанси стати світовим лідером. Якби не словенець Петер Превц, який теж набрав шалену форму. У Оберстдорфі після першої спроби лідирував саме Превц. А під час другої сталося несподіване –після стрибка Фройнда, який вивів того у лідери, організатори під приводом безпеки посунули донизу лаву для старту. Це за правилами компенсується заліковими балами. Але стрибнути з нижчої відмітки на повну силу Превцу не вдалося – він залишився лише третім. Отака інтрига, наступна серія якої була на другому трампліні у Гарміш-Партенкірхені.

Особливість змагань на цьому трампліні в тому, що кваліфікацію спортсмени проходять 31 грудня, а фінал відбувається 1 січня. Тож у новорічну ніч спортсмени не святкують, а готуються до ранішнього тренування і старту о 14.00.

Старт змагань гірськолижників помітний тільки орлам

Стадіон у Гарміші (так коротше) виглядає унікально. Його збудували ще до "гітлерівських" Олімпійських ігор 1936 року. Трибуни з того часу залишилися такими ж самими – із псевдоантичними фігурами "істинних арійців". Звісно, що усе, що нагадувало би про нацизм, давно прибрали, але "арійський" дух ніби досі віє над цією ареною. Найбільш незручною, до речі, з усіх чотирьох. Зате сам трамплін – досягнення хай-теку 21 століття. Автоматизований та електронізований він дозволяє стрибати за 140-метрів і миттєво фіксувати результати (довжину стрибка плюс швидкість та напрям вітру).

Публіка на змагання прибуває зранку 1 січня із навколишніх курортів, а головне – із Мюнхена, до якого менше ста кілометрів автомобілем та поїздом, який мчить швидше за авто. Ціни б не було тому поїзду, якби не шалена ціна за квитки. Отож, понад десять тисяч людей із прапорцями, з одного боку кольорів німецького прапора, з іншого – логотипом спонсора, чекали перемоги Фройнда. Уявляєте – люди вранці 1 січня пруться за сто кілометрів, платять по 24 євро за найдешевший квиток заради того, аби побачити три-чотири стрибка тривалістю у кілька секунд! Решту часу глядачі жеруть сосиски та запивають і пивом та глінтвейном.

Не вийшло – із невеликою перевагою виграв Петер Превц, підтвердивши несправедливість результату Оберстдорфа. Тепер чекаємо Інсбрука – це вже Австрія. Там 3 січня точно буде тридцять тисяч людей вже із іншими прапорами – австрійськими (із лого спонсора на місці орла).
Із Гарміша народ їхати не поспішає – для початку спустошує усі буфети навколо стадіону, а вже потім, акуратно згорнувши прапори, розходиться хто на вокзал, хто на автобус, хто на паркову. Практично не співають – німець не виграв. І добре – ритм німецьких пісень якось погано діє мені на шлунок – мабуть, спадкове.

Зараз ви читаєте новину «Стрибуни з трампліном у новорічну річ не святкують». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути