Ексклюзиви
субота, 21 січня 2017 14:42

Скандал у шашках: чому дискваліфікували українського чемпіона у вишиванці

Чемпіон світу зі стокліткових шашок, українець Юрій Анікєєв відсторонений Міжнародною федерацією шашок (IDF) від змагань на 3 роки. Причина - "за порушення етичного кодексу федерації".

 

За словами Анікєєва, точних причин дискваліфікації йому ніхто не назвав. У неформальних бесідах йшлося про невдоволення керівництва IDF його висловлюваннями про політику і тим фактом, що Анікєєв виступає на офіційних турнірах в українському національному одязі - вишиванці.

Керівництво IDF всі звинувачення заперечує, стверджуючи, що ніякої політики в його дискваліфікації немає.

IDF базується в Росії, в Санкт-Петербурзі, з дев'яти членів її правління семеро - росіяни. Федерацію створили в 2012 році, відокремившись від ФМЖД - Всесвітньої федерації шашок, офіс якої знаходиться у Нідерландах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чемпіона світу дискваліфікували через вишиванку

Глава IDF Володимир Лангін розповів, що причиною розколу стали суперечки про статус 64-клітинних і 100-клітинних шашок - нібито ФМЖД всіляко дискримінувала гру на 64 клітинки ("російські шашки") і просувала лише 100-клітинні шашки (їх часто називають "міжнародними").

На захист Юрія Анікєєва висловилися глава Української федерації шашок Анатолій Яценко. Він назвав дії IDF "спортивним тероризмом". Міністр молоді та спорту України Ігор Жданов написав у фейсбуці, що вважає це рішення "політичним" і "викликає огиду". Він вважає його "зведенням особистих рахунків" і "політичними репресіями проти громадянина України за його публічну патріотичну, проукраїнську позицію".

Анікєєв заперечує, що коли-небудь "глумився" на символікою IDF. Зате про суперництво двох видів гри - "російських" і "міжнародних шашок" - Анікєєв дійсно пише часто.

Юрій Анікєєв, чемпіон світу 2016 року з міжнародних шашок-100 у швидкій програмі, багаторазовий чемпіон України з шашок 100 і 64:

"Я думаю, це вкрай несправедливе рішення, для якого не було ніяких підстав, так як федерація IDF не привела жодних аргументів. Просто дискваліфікували, і все, а чому, за що - неясно. Щось їм там не сподобалося, якісь висловлювання. Попередньо нічого не говорили мені, все якось розпливчасто.

Про вишиванку теж проскакувало в неформальних розмовах. Мовляв, чому я з'являюся на фотографіях завжди і всюди у вишиванці. Мабуть, для російського обивателя це щось страшне, бандерівець якийсь. Плюс у мене позиція проукраїнська, і я її висловлював у соціальних мережах весь час. Можливо, це теж якусь роль зіграло. Але прямо-таки не можуть це вказувати.

Моя позиція проста: Україна єдина, Крим і Донбас - це українські території, і все, що відбувається, - це агресія з боку Росії".

Володимир Лангін, президент Міжнародної федерації шашок (IDF), член президії Федерації шашок Росії:

Анікєєва відсторонили від одного змагання - чемпіонату Європи в Тбілісі - за дискредитацію нашої Міжнародної федерації. З ним провели серйозну розмову. Але він не зробив відповідних висновків. Тому Міжнародна федерація прийняла рішення відсторонити його від змагань, які проводить IDF, на три роки.

Ніякої політики тут немає і бути не може. Нам вкрай неприємно, коли в усій українській пресі мусується питання, що росіяни його усунули, тому що росіяни погано ставляться до України. Це повна дурість!

На чемпіонаті Європи в Грузії виступало шість учасників з України, двом з них ми повністю оплачували проживання та харчування. Одна з відомих українських шашисток навіть стала чемпіонкою Європи в одній з програм. Інша дівчинка, гросмейстер з України, посіла третє місце. Вони отримали і призові дуже серйозні, і медалі, кубки.

Він піариться в українських ЗМІ, він хоче, щоб його представили до державної нагороди України, - заради Бога.

Він каже, що його відсторонили за вишиванку. Чесно можу сказати, що до всього, що сталося я взагалі не знав, що таке вишиванка.

І друга версія - що його відсторонили за його висловлювання щодо Путіна. Та при чому тут політика? Ми ніякого стосунку до політики не маємо".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кириленко жорстко відреагував на дискваліфікацію чемпіона світу у вишиванці

Російські шашки - традиційний і найбільш популярний вид шашок в Росії, країнах колишнього СРСР і в Ізраїлі. Кожному гравцеві належить 12 простих шашок, що займають в початковій позиції чорні поля перших трьох горизонталей, найближчих до гравця. Перший хід роблять білі.

100-клітинні шашки - гра найбільш популярна в Нідерландах, Бельгії, Польщі, Франції, Сурінамі. Використовується дошка 10×10 клітин. У кожного гравця у початковій позиції по 20 шашок, які займають перші чотири ряди з кожного боку. Правила гри схожі з правилами російських шашок, відмінності полягають в деяких правилах бою і визнання закінчень нічийними, а також у шашковій нотації.

В Україні поширені і російські, і міжнародні шашки.

Українські гравці Ісер Куперман, Ольга Левіна і Дарія Ткаченко ставали чемпіонами світу з міжнародних шашок. Ростислав Лещинський був чемпіоном Європи 1977 року.

Зараз ви читаєте новину «Скандал у шашках: чому дискваліфікували українського чемпіона у вишиванці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути