субота, 05 листопада 2016 22:54

"Шахтар" помилився турніром: як "гірники" виграли свою групу у Лізі Європи
10

Донецький "Шахтар" вдруге переміг "Гент" (5:3) і достроково вийшов у плей-оф Ліги Європи. Також "гірники" гарантували собі перше місце у групі.

"Шахтар" провів у Генті 3 дні. Донецька делегація вирушали з Києва до Остенде зранку у середу. У Генті немає аеропорту, тому вирішили летіти до одного з найближчих летовищ.

Суворі бельгійські прикордонники прискіпливо роздивлялися паспорти і візи перед тим, як поставити штамп про перетин кордону. Захисника Ярослава Ракицького ледве пустили у країну через проблеми з візою.

Але на цьому перевірка не завершилася. Службова собака Марко перевірив кожну валізу і сумку. Втім, нічого недозволеного ніхто не віз.

Автор: shakhtar.com
 

Крім поліції в аеропорту чергували військові з автоматами. Маленьке летовище, яке спеціалізується на чартерних та грузових перевозках, більше нагадувало військову авіабазу. Але такі заходи безпеки цілком виправдані. У минулому сезоні "Шахтар" грав проти "Андерлехта". Через 4 дні після матчу у Брюсселі стався подвійний теракт — в аеропорту та в метро.

Після прильоту команда поїхала в готель. Дорога зайняла близько годину. "Шахтар" поселився у самому центрі Гента поряд із замком графів Фландрії.

Вечером "гірники" провели тренування на полі стадіону "Гента". "Геламко Арена" знаходиться за межами міста. Тобто, дорога на таксі з центру до стадіону займе 15-20 хвилин.

Автор: gazeta.ua
 

Арена вміщує 20 тисяч і є чудовим прикладом багатофункціональності. Не футболом єдиним. На території стадіону знаходяться різні заклади — фітнес-клуб, офіси, ресторани, навіть супермаркет.

На передматчевій прес-конференції Паулу Фонсека запевнив, що не звертає увагу на львівські 5:0 і в Генті команду чекає дуже важкий матч.

Бернард, який прийшов на прес-конференцію разом з наставником, уточнив, що труднощі "гірникам" створює схема суперника з трьома захисниками.

"Особливо це стосується таких елементів, як опіка чи вихід суперника з оборони в атаку", - пояснив бразилець.

Автор: shakhtar.com
 

У день матчу "Шахтар" вибрався на невеличку пішу прогулянку центром міста. Особливо середньовічна краса Гента вразила помічника Фонсеки Мігеля Кардосо.

Автор: gazeta.ua
 

Гент — це не тільки розкішна архітектура. Це ще й неймовірно смачні бельгійські фавлі.

Автор: gazeta.ua
 

І пиво. Куди ж без нього. У пабах його є близько двісті видів. Бельгійські колеги допомогли і написали свій топ найкращого пива у Генті.

Автор: gazeta.ua
 

Щодо матчу у Львові, то за словами бельгійських журналістів, тренер Хайн Ванхазебрук зробив висновки і посадив на лавку запасних воротаря Якоба Рінне.

Втім, коли принесли стартові склади перед грою, виявилося, що саме швед знову протистоятиме "Шахтареві".

Фанати, які практично заповнили весь стадіон, привітали 23-річного воротаря оплесками перед початком матчу. "Гент" сильно грає вдома. Господарі вже на 19-й секунді забили "гірникам" м'яч. "Шахтар" тримав свої ворота на замку три матчі групового етапу Ліги Європи, але у Бельгії пропустив аж тричі. Втім, забив так само, як і в домашньому матчі — 5 . Всі м'ячі, так як і у Львові, забивали різні гравці.

Особливо ефектним вийшов гол Факундо Феррейри. Аргентинець забив після 29 передач поспіль. У комбінації взяли участь всі 11 футболістів команди.

А в одному з епізодів "Шахтар" володів м'ячем 2 хвилини і 1 секунду. За цей час 11 гравців виконали 44 точні передачі. Атака завершилася пасом на Феррейру, який у боротьбі із захисником не зміг пробити з гострого кута.

Після фінального свистка гравці "Гента" зібралися у коло. Не легко вдруге пропускати 5 голів, але футболісти пішли дякувати фанатам за підтримку.

Автор: gazeta.ua
 

Перші три питання Ванхазебруку від бельгійських журналістів стосувалися гри Рінне. І одне з них було дуже саркастичним.

"Міхаель, не треба так", - з посмішкою звернувся тренер до репортера.

Ванхазебрук відверто відповів на прохання порівняти чемпіонати України та Бельгії.

"Загальний рівень футболу у Бельгії кращий. У нас більше команд, які грають на високому рівні. В Україні є "Шахтар", київське "Динамо" та клуби, які виступають досить погано.

Якби ми грали в українському чемпіонаті, то розподіл сил був би таким: "Шахтар", "Динамо", "Гент", а потім всі інші. І між ними ще 5 бельгійських команд. Це якби всі вони виступали в Україні".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Шахтар" потрапив у п'ятірку претендентів на перемогу в Лізі Європи

Після прес-конференції до українських журналістів підійшла дівчина, яка працювала диктором на матчі та озвучувала оголошення по стадіону українською.

"Я - українка, але вже тривалий час живу у Бельгії. Мій чоловік фанат. Він слідкує за українським футболом. Так от. Він зовсім не згодний зі словами тренера "Гента".

"Чемпіонат України набагато кращий від бельгійського. У вас є "Динамо", "Шахтар", "Зоря", "Дніпро". Колись дуже сильним був "Металіст". Наші клуби не такі сильні", - сказав бельгієць.

На жаль, слова тренера "Гента" ближчі до істини. Тепер тільки залишається згадувати, про успіхи "Дніпра" і "Металіста" в Європі. У Бельгії, принаймні, вболівальники ходять на футбол.

Автор: shakhtar.com
 

Українські журналісти ще перед львівським матчем помітили схожість Ванхазебрука із героєм фільму "Володар перстнів" Семом Генджі. Після зустрічі про це написали бельгійські видання. Кажуть, таке порівняння дуже розвеселило тренера.

"Я дуже радий такому порівнянню. Справа у тому, що цьому хлопцю 25 років. Мені — 52. Так що для мене це комплімент. Дякую!" - сказав Ванхазебрук.

Приємно, що тренер може пожартувати навіть після поразки 3:5.

Автор: shakhtar.com
 

Пропущені голи не зіпсували настрою Фонсеці. Хоча перші питання були саме про них.

"Мене трохи дивує, що зараз мене запитують тільки про якісь негативні моменти зустрічі і пропущених м'ячах. "Шахтар" провів чудовий поєдинок. Було дуже багато хорошого", - пожартував португалець.

Найкращим у складі "Шахтаря" став Тайсон. Бразилець вийшов на поле через травму Віктора Коваленка, але відіграв дуже здорово. Півзахисник заробив пенальті, який реалізував Марлос, сам забил гол і виконав гольову передачу на Фреда. Не дивно, що Тайсона зарахували до символічної збірної туру Ліги Європи.

Вразила реакція вболівальників "Гента" на результат матчу. Виявляється, поразка їх зовсім не розчарувала.

"Навпаки, мені дуже сподобалася гра. Було багато голів, ми забили 3 м'ячі. Програти такому суперникові, як "Шахтар", не соромно. Клуб помилився турніром. Замість Ліги Європи команда мала би виступати у Лізі чемпіонів. Не розумію, чому вони не там", - сказав один із вболівальників "буйволів".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Не здивуюся, якщо у Лізі Європи "Шахтар" пройде до фіналу" - стадіон "Гента" за годину до матчу

Практично те саме говорили всі бельгійці, з якими вдалося поговорити. Навіть військовий в аеропорту. Випадково зачепила його автомат, коли проходила повз.

"Ви з Росії? А, з України. Вибачте. Дивився матч "Гента" з "Шахтарем". Не здивований результатом. У вас дуже сильна команда", - сказав чоловік.

Автор: shakhtar.com
 

На летовищі до команди приєдналися Мауро Тассотті та Андреа Малдера - помічники наставника збірної України Андрія Шевченка. Вони переглядали матч на стадіоні.

Італійці дуже тепло спілкувалися з тренерами "Шахтаря". Їм є що обговорити. За збірну виступає чимало "гірників".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тассотті та Малдера відвідали матч "Гент" - "Шахтар"

Наступного тижня національна команда розпочне збір і підготовку до матчу кваліфікації Кубка світу проти Фінляндії.

"Шахтар" вже вирішив завдання у Лізі Європи, але до кінця групового етапу залишається ще два матчі — проти "Коньяспора" вдома (24 листопада) і проти "Браги" на виїзді (8 грудня). Обидві зустрічі у прямому ефірі покаже канал "Україна".

Схоже, "гірники" і справді помилилися турніром.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ми не маємо права скаржитися, коли така ситуація в країні" - Дуляй

Зараз ви читаєте новину «"Шахтар" помилився турніром: як "гірники" виграли свою групу у Лізі Європи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути