пʼятниця, 30 жовтня 2015 17:51

"Рука Бога" і "гол століття": Марадоні виповнилося 55

Легендарний аргентинський футболіст Дієго Армандо Марадона святкує сьогодні своє 55-річчя. За свою кар'єру нападник став чемпіоном світу, чемпіоном Аргентини, дворазовим чемпіоном Італії, виграв Кубок УЄФА.

Автор "руки Бога" і "голу століття" виступав за клуби "Архентінос Хуніорс", "Бока Хуніорс", "Барселона", "Наполі", "Севілья" та "Ньюеллс Олд Бойз". Провів 91 матч і забив 34 голи у складі збірної. З 2008 по 2010 рік тренував національну команду Аргентини, в 2011-2012 роках був головним тренером "Аль-Васла" (ОАЕ).

 

Починав Марадона свою професійну кар'єру в клубі "Архентінос Хуніорс". Відзначимо, що футболіст дебютував в основному складі команди за 10 днів до свого 16-річчя. Покинув він колектив в 1981 році після конфлікту з керівництвом, тренером і гравцями клубу.

Знаменита La Mano de Dios ("рука Бога"), саме так футболіст назвав свій гол, який він забив рукою у ворота збірної Англії на 51-й хвилині чвертьфінального матчу чемпіонату світу з футболу 1986 року.

Тоді нападник переправив м'яч у сітку воріт англійців лівим кулаком. Рефері поєдинку вирішив, що м'яч був забитий головою, і, незважаючи на обурення англійських гравців, гол був зарахований.

 

У фіналі КС-1986 Аргентина виграла у ФРН з рахунком 3:2. Голів в тому матчі Дієго не забив. Після перемоги футболіст збірної Аргентини Хорхе Вальдано заявив, що його команда взяла золото турніру через те, що в колективі "було 20 нормальних гравців і один - ненормальний". Аргентинські вболівальники відразу після вирішального поєдинку Кубка світу прийшли до матері Марадони і закидали її будинок квітами.

У "Наполі", куди Дієго перебрався в 1984-му, він став справжнім ідолом. Аргентинець привів клуб до двох перемог в чемпіонаті Італії, виграв Кубок УЄФА. 17 березня 1991 після матчу першості країни з "Барі" (1:0) футболіст був обраний у числі гравців, які повинні були пройти тест на допінг. Перевірка показала наявність у Дієго в організмі кокаїну. Італійська федерація футболу прийняла рішення про дискваліфікацію Марадони на термін 15 місяців.

 

Не менш відомий гол аргентинець забив в тому ж матчі з Англією. Сталося це лише через три хвилини після "руки бога". "Гол століття" був забитий після прориву Марадони у штрафний майданчик англійської команди, в ході якого він обіграв шість гравців, включаючи воротаря. Зазначимо, що це взяття воріт отримало звання найкращого в історії Кубків світу з футболу за підсумками опитування, організованого на сайті ФІФА.

Завершивши свою спортивну кар'єру в 1997-му, Марадона почав працювати спортивним коментатором. У 2000 році пережив серцевий напад. У квітні 2004-го потрапив до лікарні через запалення легенів і проблеми з серцем.

Він був виписаний через два тижні, однак через те, що відразу після повернення додому не став дотримуватися дієти і дозволив собі алкоголь, знову був доставлений у госпіталь, де впав у кому після другого серцевого нападу і знаходився на межі смерті.

 

Після цього він став вести здоровіший спосіб життя і зумів помітно схуднути. У листопаді 2008 року Марадона був призначений головним тренером збірної Аргентини, але великих успіхів з національною командою не добився. 2010-го на Кубку світу Аргентина поступилася Німеччині - 0:4 у чвертьфіналі. Дієго був звільнений з посади.

День народження Короля футболу: сьогодні Пеле виповнилося 75 років

Зараз ви читаєте новину «"Рука Бога" і "гол століття": Марадоні виповнилося 55». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути