понеділок, 29 березня 2010 12:43

"Девіча вилучили за удар суперника рукою" - Дердо

"Девіча вилучили за удар суперника рукою" - Дердо

Рішення львівського рефері Юрія Можаровського про вилучення Марко Девіча в матчі "Динамо" - "Металіст" викликало великий резонанс як серед українських вболівальників, так і футбольних фахівців. Прояснити ситуацію Gazeta.ua попросила екс-голову комітету арбітрів ФФУ Віктора Дердо.

"На жаль я зараз не маю відеозаписом епізоду, пов"язаного з вилученням Девіча і можу робити висновки з технічних даних гри, - говорить Віктор Григорович .- Судячи з них, Девіч отримав червону картку не за технічний прийом відносно динамівця Сілви, а за удар суперника рукою. Цей епізод, до речі залишився за кадром телекартинки і природно, що ті, хто дивився матч по телевізору, цей момент не бачили. Разом із тим, май місце фізичний контакт Девіча з Сілвою, у арбітра були б усі підстави карати харків"янина як мінімум жовтою карткою. "

Порівнюючи вказаний епізод з моментом зіткнення Едмара і Мілоша Нінковича, внаслідок чого останній отримав травму і був замінений, Віктор Дердо сказав, що епізоди бувають різними, єдиноборства він не має можливості аналізувати. Але арбітр тут судячи з усього мав підстави вважати, що Едмар не заслуговував на серйозні санкції.

Що стосується післяматчевого коментаря Мирона Маркевича, про те, що згідно з правилом "фейр-плей" у разі отримання гравцем травми команда-суперник вибиває м"яч, Віктор Дердо нагадав, що це є правом команди, але ніяк не обов"язковим правилом.

"У будь-ігровій ситуації, якщо арбітр вважає, що гравець не отримав серйозного пошкодження в наслідок фізичного контакту з іншим гравцем, він має право не зупиняти гру", - говорить Виктор Григорович.

Сама тема "фейр-плей", за словами Дердо, дуже делікатна і неоднозначна. Адже бувають різні ігрові ситуації, різні за класом, з настроєм на боротьбу суперники, які заради результату можуть всіляко симулювати на полі в той час, як інші борються. Це одна з причин, за якої ні ФІФА, ні УЄФА не можуть втручатися у питання щодо того, щоб зробити дане правило ні жестом доброї волі однієї з команд, а обов"язковою умовою, що прописана в правилах.

Не оминув Віктор Дердо і той факт, що на момент січня нинішнього року Україна займала 24 місце в рейтингу "фейр-плей".

"Все це - умовні цифри, виставлені делегатами УЄФА за їхніми спостереженнями. Разом з тим це означає, що нам належить ще дуже велика робота щодо прищеплювання гравцям і тренерам культури поведінки, особливо в питанні реакції на ті чи інші рішення арбітрів", - зазначив Віктор Дердо.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «"Девіча вилучили за удар суперника рукою" - Дердо». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути