пʼятниця, 24 червня 2016 20:25

Пошук нового тренера, фінал ЛЧ в Києві, гроші від УЄФА на Євро: про що говорив Павелко на підсумковій прес-конференції
5

Президент Федерації футболу України Андрій Павелко провів прес-конференцію за підсумками виступу національної збірної країни на Євро-2016. Нагадаємо, синьо-жовті завершили груповий раунд на останньому місці, не вигравши жодного матчу і не забивши жодного гола.

Зокрема, глава ФФУ розповів про...

Про провал на Євро і майбутнє українського футболу

Оцінка виступу збірної як вболівальника, зрозуміло, найнегативніша, адже очікування були зовсім інші. Але зауважу також, що на Євро не пробилися такі команди, як Нідерланди, Греція. Ми зібрали дуже великий багаж необхідної нам інформації, в тому числі, спілкуючись з представниками тих команд, які свого часу теж зазнали фіаско на першості Європи. Їхній досвід допоможе нам розпочати будувати наш футбол так, щоб ми не концентрувалися на найближчих завданнях, а й ставили більш стратегічні цілі. Щоб не було, як в олімпійському гаслі, лише участі. Ми бачимо приклад 300-тисячної Ісландії, де де була поставлена ​​мета, навколо якої об'єдналися всі, змінився підхід до національних інтересів. Ми бачимо результат. Для нашої країни, з такими футбольними традиціями не може бути метою лише потрапляння до фінальної частини турнірів. І потрібно добре попрацювати, щоб усі додаткові вимоги, з урахуванням нинішніх економічних реалій країни були виконані. 0 голів, 0 перемог - це показник того, що в заключній фазі підготовки в нас достатньо прогалин. Для фахівців є привід до дрібниць розібрати проблеми, які накопичилися в українському футболі. Робота повинна будуватися на стратегії розвитку футболу, а не латанні дірок сьогодні на сьогодні. До честі футболістів, вони мали честь і чоловічий вчинок вибачитися за свій провал.

Разом із тим, ми гідно показали в Європі підтримку нашої збірної, низький уклін кожному вболівальнику, який приїхав до Франції з усіх кінців нашої країни, щоб підтримати збірну України. Низький уклін в тому числі й тим, хто підтримував її біля телеекранів. Ми отримали велику сім'ю вболівальників, яка, незалежно від обставин підтримує нашу збірну.

Не треба забувати, що УПЛ сьогодні не має чіткої впевненості, скільки клубів почнуть і закінчать чемпіонат. Український футбол сьогодні переживає один з найважчих періодів у своїй історії. У вчорашніх грандів немає впевненості в завтрашньому дні. І всім клубам треба сказати спасибі, що ми йдемо від олігархічного чемпіонату до більш реального, з урахуванням економіки нашої країни.

Про персональну відповідальність за провал

У кожного є своя міра відповідальності. Я своєї з себе не знімаю. Важливо, щоб через час ті дії, які незрозумілі сьогодні, принесли реальний результат. Нам же всім потрібні "вершки". Важливо, щоб будь-яка критика була об'єктивною і конструктивною.

Ми пам'ятаємо, яким був ажіотаж навколо конфлікту Ярмоленко-Степаненко. Про який мікроклімат можна говорити, якщо головний медійний партнер розриває ланцюжок комунікації і нагнітає цю тему? Коли має бути навпаки. Я не заперечую своєї частки відповідальності, але нехай її несуть і інші люди, які розривали цей ланцюжок і нагнітали обстановку.

Навряд чи хтось скаже, що я комусь із український журналістів, особливо, коли бачу камеру українського телеканалу за кордоном, відмовив у коментарі. І після Північної Ірландії, і після Польщі я до кожного гравця підійшов, поговорив. Це було завжди і всюди, якщо я був там фізично. Я також брав участь у першій прес-конференції в Екс-ан-Провансі 8 червня, оскільки фізично в цей момент був присутній у Франції.

Про нового тренера для збірної України

Робоча група Семена Альтмана повинна не пізніше, ніж до середини липня надати інформацію про кандидатів на пост головного тренера збірної, який поведе збірну не тільки на КС-2018, але й далі. Контракт буде припускати систему "2+2". Якщо ми побачимо, що збірна рухається в правильному напрямку, майбутня трудова угода автоматично продовжується на два роки. Це одне з наших головних завдань. Друге - презентація стратегії розвитку українського футболу до 2030 року, в рамках якої наш футбол повинен зазнати серйозних змін. Жертвувати КС-2018? Блюзнірством буде сказати, що 2018йй рік нам нецікавий і можна буде все програти. Це буде блюзнірством і до вболівальників, і до гравців, для яких цей рік буде піком кар'єри.

Про фінал Ліги чемпіонів у Києві

Відкрию напівсекрет. Найімовірніше, у майбутніх фіналів єврокубків поміняються критерії. І якщо це станеться, то у Києва ще років 50 не буде можливості прийняти такий фінал. Максимально можливі зусилля в цьому напрямку доклав Петро Порошенко, за що я йому дуже вдячний. Яка ця нова концепція УЄФА, я зараз сказати не можу, ви дізнаєтеся про неї пізніше. Але рішення по фіналу Ліги чемпіонів в Києві, швидше за все, буде прийматися на виконкомі УЄФА 14-15 вересня.

Про гроші від УЄФА на Євро

Раніше для кожної збірної, яка вийшла до фінальної частини Євро-2016, УЄФА спочатку вирішив виділити 12 млн євро, але потім цю суму зменшили до 8 млн. Відразу пішли чутки, що в нас грошей тепер кури не клюють. Але гроші ці були чітко поділені на транші, їх призначення чітко регламентовано УЄФА. Інформація про преміальні за нічию, перемогу або вихід до плей-офф теж відкрита. Але оскільки ми провалилися, платити нам нема за що. І жоден футболіст не піднімав питання про преміальні, що ще раз говорить про те, що наші футболісти розуміють всю ступінь відповідальності за результат свого виступу. Сума, що залишилася буде витрачена на інфраструктуру, адже сьогодні для дуже багатьох талановитих дітей заняття футболом є недоступним. Все це буде вирішуватися на засіданні Виконкому ФФУ.

Про те, хто літав чартерами на Євро-2016

Перший чартер спочатку був заброньований під гравців збірної, відвезти-привезти. Другий — організований разом із туристичним агентством, щоб на кожен матч, незалежно від етапу, була можливість привезти тренерів наших молодіжних збірних, перших тренерів гравців національної збірної, Коноплянки наприклад, про це вже в інтерв'ю було навіть, членів виконкому. Інша частина літака був розподілена за фінансовими критеріями туристичним агентством. Хто до них звертався і купував цю поїздку - не знаю, я їхню діяльність не перевіряю. Сам я в цьому літаку не летів ні куди, ні назад. Наше завдання було - вивезти на Євро людей, які були гідні цього, зокрема воїнів АТО, за яких заплатила ФФУ.

Про формат УПЛ

Я вважаю, що в нас у вищому дивізіоні має бути 16 команд. Але нинішні реалії нам диктують інші умови. Напевно, треба на два сезони перейти на 12 команд, але з обов'язковим умовам після закінчення цього терміну повернутися знову до 16-ти.

Зараз ви читаєте новину «Пошук нового тренера, фінал ЛЧ в Києві, гроші від УЄФА на Євро: про що говорив Павелко на підсумковій прес-конференції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути