пʼятниця, 20 вересня 2013 20:37

"Під керівництвом Колліни арбітри тільки на папері не залишилися професіоналами" — Бойко

"Під керівництвом Колліни арбітри тільки на папері не залишилися професіоналами" — Бойко
"Я досі у шоці" - Бойко про призначення Колліни куратором арбітражу в Україні ФОТО: Gazeta.ua

Один із найперспективніших арбітрів України 36-річний Сергій Бойко на початку вересня пройшов літні збори для арбітрів еліт-групи УЄФА. Статус еліт дає можливість рефері проводити матчі будь-якої стадії Ліги чемпіонів.

Представник Київщини цього сезону вже двічі працював на матчах кваліфікаційного раунду Ліги чемпіонів, а у червні відсудив півфінал молодіжного Євро-2013.

Про свої враження від зборів та інші аспекти роботи арбітра Бойко розповів на футбольному прес-клубі.

"Хто працює, той набуває. Якщо людина відповідально ставиться до своєї справи, то досягає необхідного результату.

Що стосується зборів у Ньоні, то я отримав величезний досвід спілкування з арбітрами еліт-групи. Також окрім здачі тестів з фізичних нормативів, ми прослухали курс лекцій та отримали певні рекомендації.

Особливо цікавим цей збір вийшов тим, що на ньому були присутні асистенти арбітрів еліт-групи. Це було пов'язано зі зміною правил, які стосуються визначення положення поза грою. Той досвід, який я отримав у Швейцарії, дуже позитивний для мене. Я не зупиняюсь, я продовжую працювати, щоб зробити наступний крок уперед."

Ви читаєте, що пишуть про вашу роботу? Аналізуєте свої помилки?

"Це як у фільм "Карнавальна ніч". Якщо подивитися на небо, то можна побачити одну, дві, три зірочки. А якщо глянути через телескоп, то їх буде набагато більше.

Я сам собі найкращий критик. Але було б безглуздо говорити, що я не читаю інтернет, нікого не слухаю і роблю, так як знаю. Це було б неправильно. Помилки, які допускаються на футбольному полі, я аналізую не тільки читаючи пресу чи переглядаючи програми.

Глибокий аналіз матчу йде після його закінчення за участю усієї бригади. Ми переглядаємо якщо не весь поєдинок, то всі цікаві моменти. Можу додати, що на своїх помилках вчаться, а на чужих роблять кар'єру."

Вас не лякає призначення на топові матчі? Скажімо, навколо ігор за участю команд-середняків набагато менше ажіотажу.

"Якщо ви хочете зробити крок уперед, то ви не повинні сторонитися таких ігор. Для мене важливий кожен матч. Немає значення грають команди прем'єр-ліги чи це першість району. Всі арбітри представляють регіональні федерації футболу і всі проводять матчі на аматорському рівні. Ще раз повторюсь, для мене важлива кожна гра і я стараюся якісно виконувати свою роботу.

Велика честь для арбітра працювати на топ-матчах, які я б назвав іграми підвищеної відповідальності. Це крок до визнання. Я не думаю, що Юрій Гагарін відмовився летіти у космос, коли дізнався, що вибір впав на нього.

Після кожного матчу ми отримуємо від комітету арбітрів спеціальний відеокліп, де нам рекомендують як правильно чинити у тих чи інших епізодах. Це величезна робота, яку проводить комітет і хороше навчання для самих арбітрів. Ми отримуємо інформацію, дивимося епізоди і в майбутньому стараємося не допускати помилок."

У минулому сезоні матчі прем'єр-ліги почали судити бригади з шести арбітрів. Яка роль двох додаткових асистентів арбітра?

"Вони контролюють штрафний майданчик в тих точках, які важко помітити головному судді. Тобто ми отримали додаткову пару очей. Коли щось трапляється, арбітр отримує сигнал — "увага, тут ми маємо зону ризику".

Також хочеться відзначити, що роль додаткових асистентів арбітра дуже важлива при стандартних положеннях — кутові, штрафні. Це дозволяє зменшити такі порушення у штрафному майданчику, як затримки та захоплення. Ще одна із функцій додаткових арбітрів — взяття воріт та перетин м'яча лінії воріт."

Чи відразу вдалося звикнути до нової системи роботи? Траплялися випадки, що рішення помічників за воротами заважали головному арбітру?

"Дуже важливо розподілити обов'язки перед грою, адже кожен матч — це крок вперед і новий досвід. Бригада арбітрів складається з шести людей, які постійно міняються. Кожен має знати, що він робитиме на футбольному полі. У багатьох це виходить. Практично завжди ми допомагаємо один одному прийняти правильне рішення."

Як ви відреагували на призначення італійця П'єрлуїджі Колліни куратором системи арбітражу в українському футболі, яке відбулося у 2010-му році?

"Я досі у шоці. Якщо говорити серйозно, то це не один, а кілька кроків уперед. Змінилося ставлення до роботи і сама система роботи. Арбітри тільки на папері не залишилися професіоналами своєї справи. Важливо, щоб ми всі разом, включно із журналістами, зробили так, щоб імідж українського суддівства зростав не тільки в Україні, але й в Європі."

Дуже часто куратор переглядає матчі з трибун. Його присутність на стадіоні допомагає?

"Я впевнений на 100%, що кожен матч переглядається П'єрлуїджі Колліною наживо чи по телевізійній картинці. У першу чергу ми не маємо права підводити себе, відповідно ми не маємо права підводити своїх керівників.

Насамкінець хотів би сказати наступне. Є очевидні факти. Арбітри — це люди. Є аксіома — паралельні лінії не перетинаються. Земля кругла. 28 червня — День Незалежності України. Два плюс два буде чотири. А тепер ми помітили. Дві паралельні лінії не перетинаються. Це аксіома. Хтось відзначив, що земля не кругла, а трішки приплюснута. Хтось помітив, що 28 червня — це День Конституції України. Всі ми люди. Кожен з нас виконує якусь роботу і допускає помилки. Але ми можемо їх подолати і у майбутньому більше не повторювати."

Зараз ви читаєте новину «"Під керівництвом Колліни арбітри тільки на папері не залишилися професіоналами" — Бойко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути