субота, 27 серпня 2016 10:00

Очолював би збірну України Газзаєв - Степаненко з Ярмоленком уже б в космос злітали. А Морозов там би й залишився"- Андронов

Очолював би збірну України Газзаєв - Степаненко з Ярмоленком уже б в космос злітали. А Морозов там би й залишився"- Андронов
Олексій Андронов. Фото: dynamo.kiev.ua

З відомим російським коментатором, спортивним оглядачем телеканалу "Дождь" Олексієм Андроновим ми зустрілися в барі "Хитрі люди", недалеко від Курського вокзалу Москви. Вже вдруге за останні півроку. Торкнулися останніх подій українського клубного футболу, що охопили кінець минулого і початок нинішнього сезону. Ну і, звичайно, що спільного між провалом на Євро-2016 української та російської збірних.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Зінченко уже готовий вирішувати завдання на рівні національної команди" - Андронов

- Багато вже говорилося, але все ж, твоя думка про виступ збірної України на Євро-2016?

- І близько не міг собі уявити, що таке стане можливим, особливо це стосується матчу з Північною Ірландією. З поляками вже просто була агонія.

- А що скажеш про вихід Тимощука замість Зозулі? Та й взагалі, включення Анатолія до підсумкової заявки?

- Зрозуміло, що ця показуха всіх розлютила. Проте, на результат вона вже ніяк не могла вплинути. Навіть якби Україна зрівняла рахунок, вона б все одно нікуди не вийшла.

Що стосується Тимощука, "Кайрат" має намір продовжити з ним контракт. Думаю, що це не просто так. І, знову ж таки, він має реальну вагу в роздягальні. Плюс, є досвід 2006 року, коли нині вже покійний Андрій Гусін змушений був грати центрального захисника. Анатолій також в разі чого міг там зіграти.

Інше питання, що тренерський штаб збірної України взагалі погано розумів, що їм треба на Євро робити. Ніби як готувалися окремо до кожної команди, але при цьому абсолютно не розуміли, що це - стратегія триматчевого циклу. Втім, це наша спільна проблема, у Росії вийшло те ж саме, ми взагалі примудрилися двічі випустити один і той самий склад, зробивши при цьому одні й ті ж заміни. Історія світового футболу такого, мабуть, не знає.

Ще один момент. При всій повазі до Олега Блохіна, але він не мав би успіху в 2006-му, якби в його штабі не було Семена Альтмана, який розробляв усі схеми, плани на ігри, а сам Блохін при цьому, жартівливо, звичайно, висловлюючись "їздив на білому коні і розмахував шаблею". У Фоменка такої людини не було. А те, що сам Михайло Іванович в цьому відношенні слабкий, було видно ще наприкінці відбору на КС-2014. Я вже говорив і ще раз кажу: домашній матч України з Англією - це візитна картка Фоменка.

Знову ж таки, у випадку з нинішньою українською командою, однозначно позначилася ситуація навколо матчу "Шахтар" - "Динамо", плюс істерія навколо Селезньова, Бутка й Зінченка. Хоча не розумію, які можуть бути питання до останнього, він у Росії опинився ще до початку конфлікту. Плюс, знову ж таки, Михайло Фоменко, якому треба було жорсткіше і активніше висловлювати свою позицію, щоб гравці відчували авторитет тренера.

Найжахливіше в усьому цьому, звичайно, те, що Україна не забила жодного м'яча. Але в будь-якому випадку, все, що сталося, треба прийняти, піднятися і йти далі.

- А які ще ти бачиш паралелі в провалі збірних України та Росії?

- Все лежить на поверхні. В обох країнах існує ліміт на легіонерів - раз. Плюс і в нас, і у вас має місце самозаспокоєність деяких гравців, які виступають за місцеві клуби від тих грошей, які вони отримують. Причому, на Україні це повинно позначатися більше, адже розрив між зарплатою гравця "Шахтаря" чи "Динамо" з зарплатою, наприклад, водія маршрутки набагато відчутніший, ніж у нас. Плюс і в нашій, і у вашій збірній відсутній якийсь сучасний менеджерський стиль. Образно кажучи, якщо десь регатою реально керували люди, то Україною й Росією керував вітер. Ну і нерозумно вдавати, що на українському спорті, і футболі зокрема, не позначилася війна. Люди не можуть бути спокійні, коли в твоїй країні війна. Це й Олімпіада підтвердила.

- А що скажеш про невключення в заявку на Євро окремих гравців, зокрема Кравця і Гусєва?

- По Кравцю абсолютно не здивований, я бачив його гру в "Штутгарті" і був упевнений, що так і буде. Один гол за півроку - надто мало для збірної. А з Гусєвим історія взагалі незрозуміла, її досі ніхто толком не пояснив. Олега однозначно потрібно було мати в обоймі, в нього чималий досвід, плюс Україна, по суті, залишилася без альтернатив на флангах. По суті, Олега просто підставили.

Так само мені незрозуміла ситуація з Малишевим. Гравець в кінці сезону грав у основі "Шахтаря", а замість нього поїхав Рибалка, який на фініші чемпіонату був просто в жахливому стані, провалював гру за грою. Так само з Караваєвим, який потрапив до заявки, хоча було очевидно, що не зіграє ні хвилини.

- Як оціниш гру Ярмоленка й Коноплянки?

- Кожен зіграв максимум на 50% своїх можливостей. На Ярмоленка ще й давила вся ця історія зі Степаненком. При всій неправоті Андрія, але я десь можу його зрозуміти. Коли тебе абсолютно невідома і нікому не зрозуміла людина в прямому ефірі називає "бидлом", а суспільство на це ніяк не реагує ... Той самий Борислав Береза ніколи не залишає поза увагою, якщо Степаненко їде відпочивати до Криму, а Ракицький не співає гімн України. Чому він не реагує, коли гравця української збірної називають "бидлом"? Чому не ініціює хоча б дискусію з цього питання? Це ж просто неподобство.

А взагалі, кого Степаненку з Ярмоленком не вистачало, так це Валерія Газзаєва. Якби він очолював збірну України, то обидва давно вже б злітали в космос, причому двічі - туди й назад. І все непотрібні думки з голови давно б зникли. А Морозов - так той взагалі б в тому космосі залишився.

Що ж стосується Коноплянки, він під кінець сезону втомився: як-не-як, а "Севілья" зіграла в Європі більше за всіх матчів. І нехай він не був основним гравцем, але все одно йому довелося грати набагато більше, ніж він звик.

- Реальні перспективи Ярмоленка виїхати до західного топ-клубу після провалу на Євро?

- Вважаю, що зараз вони мінімальні. Дортмундська "Боруссія" взяла інших футболістів, до закриття вікна часу мало. Ярмоленку потрібно заспокоїтися і знову показати себе в груповому турнірі Ліги Чемпіонів. Тоді інтерес повернеться. Збірна і її погані результати цьому не завадять - подивіться на Мхітаряна. Або ось найсвіжіший приклад - Драгович.

- До речі, хто його може замінити, ще й напередодні Ліги чемпіонів? Є думка, що плану "В" на цей випадок у киян не було, і з центром оборони тепер будуть серйозні проблеми.

- Не згоден. Упевнений, що план "В" в "Динамо" був, і навіть не лише в це міжсезоння. Зараз кидатися з пачкою грошей на трансферний ринок Ігор Суркіс не буде. Це не його стиль. До зими "Динамо" цілком може впоратися наявними силами - навіть з урахуванням поки травмованого Хачеріді. Є Віда, є Данило Сілва, який грав на цій позиції. Може опинитися там Корзун. Вже зовсім аварійні варіанти - Бурда або Селін. Ну й не виключено, що ми просто не знаємо, раптом у "Динамо" є ще якийсь готовий варіант.

- Добре, Ярмоленко й Степаненко перед Євро потиснули один одному руки. Ти віриш, що це щиро?

- Звичайно, ні. На публіку можна грати як завгодно, але для себе кожен з них свої висновки зробив. І найголовніше - яка атмосфера через це склалася в колективі. Те, що накоїли в нас Мамаєв з Кокоріним, тьмяніє на тлі того, що сталося в матчі "Шахтар" - "Динамо". Хоча, Лобановський та Онищенко свого часу взагалі не розмовляли, тим не менш, це не завадило їм грати.

- Хто став каталізатором примирення?

- Андрій Павелко, все було вирішено у нього в кабінеті. Я як раз тоді був у Києві і знав, що і як буде організовуватися. Хоча, якщо чесно, думав, що більшу роль в цьому зіграє Шевченко.

- Стосовно легіонерів. У нас зараз актуальна тема натуралізації гравців, зокрема Марлоса, Тайсона й Мораеса. Наскільки вони незамінні для збірної України?

-Незамінних серед них немає однозначно. Корисним - міг би бути Тайсон. Але його вже викликали бразильці. Марлос? Мораес? У них немає якихось ексклюзивних яскравих якостей. Данило Сілва - це могло б принести користь. У нас зараз теж вал "натуралізації", крім Нойштедтера - два бразильці вже отримали паспорти (Гільєрме з "Локомотива", і Фернадес з ЦСКА), ось-ось це зробить Жоазіньо з "Краснодара". І теж не всі задоволені. Але, мені здається, до натуралізації треба ставитися спокійніше. Вірніше розуміти, що Нойштедтер - це чиста натуралізація, а Едмар, наприклад - не натуралізація зовсім.

- Трохи про чемпіонат України. Які перспективи у "Дніпра", який перед стартом сезону ледь не простягнув ноги?

- У нинішньому вигляді реально - ніяких серйозних. Дімі Михайленку доведеться дуже важко, але якщо правильно розставити акценти - він може виростити хороших молодих виконавців. Дай Бог не повторити долю "Металіста". Чемпіонат України, на жаль, повернувся в стан двадцятирічної давності. За чемпіонство боротимуться "Динамо" з "Шахтарем" і "Зоря" навряд чи зможе втрутитися.

- Фонсека в "Шахтарі" спочатку програв Суперкубок, а потім вилетів з Ліги чемпіонів від далеко не гранда. Керівництво клубу не помилилося з тренером, "Брагу" якого той самий "Шахтар" при Луческу не помітив?

- Далеко не гранд, як ти кажеш, вже отримав 2:9 в двох іграх від менхенгладбахської "Боруссії". Як "Шахтар" примудрився вилетіти - мені не зовсім зрозуміло. Єдине, що скажу однозначно - дуже ризиковано було різко робити ставку на пару Кривцов-Ордець в центрі оборони. Для тих, хто уважно стежить за українським футболом - це очевидно. Фонсека, напевно, тут трохи не розібрався.

-До речі, про Луческу, чого чекати від "Зеніта" під керівництвом румуна?

- Гірше, ніж при Віллаш-Боаші виступити неможливо. Навряд чи команда опуститься нижче третього місця. Луческу все-таки досвідчений тренер, який виграв багато чемпіонатів, знає, як використовувати футболістів в різних схемах. Думаю, грати "Зеніт" буде краще. Плюс тепер чемпіонат Росії буде більш емоційним, з огляду на його манеру поведінки, розмови, інтерв'ю.

- Наскільки йому буде комфортно, адже такого карт-бланшу, як у Ахметова, "Зеніт" навряд чи Луческу надасть?

- Звичайно, це розуміє сам тренер, так само як і керівництво "Газпрому". Недарма ж контракт підписаний за схемою 2+1, якщо щось зовсім піде не так, можна дуже швидко розлучитися без відчутних фінансових втрат.

- За останніми його виступами не виникає відчуття, що він вже десь розчарувався в своєму переході?

- Це все гра, театр для бідних. Хороша зарплата, гравці, місто. Тренеру все-таки сімдесят років, і він більше за всіх втомився від ситуації, коли доводиться постійно жити в літаках.

- Когось він може забрати з "Шахтаря"?

- Ні Тайсона і ні Марлоса, при будь-якому розкладі з їхньою натуралізацією, хоча він це і озвучував. Селекційна специфіка в Пітері така, що не розглядається навіть кандидатура Луїса Адріано. А ось Ракицький цілком міг би там опинитися. Ця ідея теж належала Луческу, але в підсумку предметне побажання задовольнили тільки одне - по Джуліано. Брати гравців з "Шахтаря" "Зеніт" не став. Напевно, правильно.

- На збірній України можна після цього ставити хрест?

- Якщо Будковський буде забивати за "Анжі" в кожному матчі, то його будуть викликати, і ніхто не буде дивитися, де він грає. Так само Ракицький, за умови, що в кожній грі буде чимось корисним відрізнятися.

- Про перспективи Зінченка що скажеш?

- ПСВ - цілком логічний і прийнятний варіант. Закріпитися в складі "Манчестер Сіті", що називається, з листа йому було б вкрай складно, враховуючи, що в сезоні треба було б зіграти близько 60 ігор. У будь-якому випадку, в Європі він буде розвиватися, це набагато перспективніше, ніж надовго залишатися в "Уфі".

- Яке в Селезньова майбутнє після епопеї з "Кубанню"?

- А який у нього тоді був варіант? Виїхати в Китай і все б на цьому закінчилося. Просто все треба було робити мовчки і тихо, без розмов про те, що треба сім'ю годувати і так далі. Повернувся в "Шахтар", а час покаже.

- Перспективи українців у "Дармштадті" і в Бундеслізі взагалі?

- "Дармштадт" - вельми своєрідна команда. Такий досвід повинен піти на користь Федецькому, як і Олійнику з Березовським. Але тільки якщо вони не будуть бовтатися в зоні вильоту і програвати всім підряд. А поки такі побоювання є - тренер змінився, новий - теж специфічний персонаж.

- "Бетіс" - команда Зозулі чи йому краще було залишитися у "Дніпрі"?

- Кожен сам вибирає свій шлях. Як і півроку тому в Селезньова, у Зозулі не було інших варіантів. Ну не в "Шахтар" же йти. Це новий досвід, це на шкоду точно не піде. Взагалі з урахуванням від'їздів у Європу - на новий варіант української збірної буде дуже цікаво дивитися.

Другу частину інтерв'ю, де Олексій Андронов дає свою оцінку перспективам Андрія Шевченка на чолі збірної України, рівні його асистентів і нинішньої ролі Мирона Маркевича, читайте на нашому сайті 4 вересня.

Зараз ви читаєте новину «Очолював би збірну України Газзаєв - Степаненко з Ярмоленком уже б в космос злітали. А Морозов там би й залишився"- Андронов». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути