середа, 17 жовтня 2012 01:50

"Не уявляю собі Лобановського, задоволеного після гри з Молдовою" - Федорчук

"Не уявляю собі Лобановського, задоволеного після гри з Молдовою" - Федорчук
Федорчук: "Проблеми збірної були закладені ще на Євро". Фото: ukrfootball.in.ua

Екс-головний тренер сімферопольської "Таврії" і футбольний експерт Олег Федорчук в інтерв'ю Gazeta.ua прокоментував поразку збірної України від команди Чорногорії.

- Олеже Вікторовичу, за п'ять днів збірна України успішно поховала все, що було нажите непосильною лондонською працею. Що трапилося з командою?

- Можливо, скажу не в дусі сьогоднішнього дня, але те, що ми маємо на даний момент, було закладено ще під час Євро-2012. Хворому ставлять неправильний діагноз, або взагалі не ставлять. Кажуть, що все добре, а у того проявляються певні симптоми. Команда не виграє, не вирішує поставленого завдання, а тренерський штаб і преса твердять, що все в порядку, все за планом.

Вдало команда зіграла чи невдало, в будь-якому випадку повинен проводитись аналіз. І говорити треба все як є, а не думати про те, щоб не дай Боже когось не образити. Ви можете собі уявити, щоб було, якби Лобановський після гри з Молдовою сказав, що він задоволений футболістами? Критика, як відомо - це ліки, що лікують організм. І критикувати команду треба не тоді, коли вона програє, а коли виграє і при цьому грає погано. У збірної великі проблеми з організацією гри, постійні шарахання в лінії атаки, в кожному матчі нестабільний склад. То не викликаються гравці на збори, то вони ставляться до основного складу. А в підсумку нас вже обійшла Молдова. І все від того, що хочемо видати бажане за дійсне.

Чорногорія приїхала здобувати очки. І досягла свого. При тому, що лідер команди - Вучініч - більшу частину матчу не грав. Хвилин двадцять грали примітивно від оборони. Як би у нас не намагалися це назвати антифутболом, така тактика принесла їм результат. Після того, як наші футболісти втомилися, в першу чергу Гусєв і Коноплянка, почалися помилки. Гра з двома опорниками передчабає активні дії крайніх захисників. Але ні у Селіна, ні у Бутка їх не було. Така гра і призвела до пропущеного голу, атаки Чорногорії були гострішими.

- Пропущений гол - вина виключно Михалика?

- В однаковій мірі винні і Михалик, і Селін, і Кучер. Останній незрозуміло навіщо почав відкриватися. Взагалі помилялися в цій грі дуже багато. Той самий Михалик кілька разів в простих ситуаціях не туди віддавав передачі, слабо зіграли Девіч з Селезньовим, дуже нервував Тимощук. А коли футболісти нервують, вони приймають неправильні рішення. У другому таймі нитка гри у збірної України була повністю втрачена. Чорногорія ж грала на нічию і на удачу, їх дії були абсолютно передбачуваними. Нам же довелося робити заміни не по грі, а по рахунку, оголяти фланги. І результат міг би бути ще більш сумним.

- Але ніхто й не чекав від Чорногорії відкритого футболу. Невже тренерський штаб збірної України думав інакше?

- Чорногорія взагалі зараз в жахливій формі, вона на порядок слабше тієї команди, яка була ще півроку тому. Але є футбольна аксіома: якщо команда суперника грає від оборони, її потрібно розтягнути. Для цього мають підключатися захисники, але цього не сталося. А Гусєва і Коноплянки вистачило на тридцять хвилин. Після чого наш атакуючий футбол закінчився.

- Суперник напевно виявився готовий до дій Коноплянки, вивчивши його гру в Лондоні?

- Євген, як і Ярмоленко, грає дуже передбачувано. Він, безумовно, талановитий, але йому потрібно діяти більш різноманітно.

- У Кишиневі збірна України атакувала переважно через фланги, молдавани це швидко розкусили, але при цьому українці створили пару трійку забійних моментів. З Чорногорією часом були натяки на комбінаційну гру, але реальний шанс був один - за три хвилини до фінального свистка, коли Ротань пробив повз ворота...

- Ритм гри в сучасному футболі визначають ключові позиції, зокрема дії центральних півзахисників, які грають з глибини У нас не пішли передачі ні в Тимощука, ні в Михалика, головна конструкторська ідея була відсутня.

- Серед вітчизняних фахівців є такий, хто може замінити Блохіна?

- Нехай не ображаються на мене колеги, але в Україні нікого, крім Мирона Маркевича я в збірній зараз не бачу. Призначити можна будь-кого, але тільки він показав своє вміння працювати.

А робота чекає велика. Нинішня команда грати на Чемпіонаті світу не готова. На "Уемблі" вона показала непогану гру, але аж ніяк не видатну. Багато в чому результату вдалося досягти через сприятливий для нас збіг обставин. Суперник за три дні до цього грав, а ми відпочивали. Плюс були відсутні ключові гравці, той самий Руні в збірній Англії - не останній футболіст. Англійці тоді не використали дуже хороші моменти, та й із суддівством нам відверто пощастило.

При такій грі, як зараз, нинішню відбіркову компанію можна вважати програною. Якщо ж будуть зміни в грі, то все ще може бути, але реально боротися можна буде за друге місце.

Зараз ви читаєте новину «"Не уявляю собі Лобановського, задоволеного після гри з Молдовою" - Федорчук». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути