пʼятниця, 20 травня 2011 11:12

На Київському морі урочисто відкрили четвертий сезон WindMaster Regatta
21

Фото: Фото: Сергій Попсуєвич
Міні-брифінг Михайла Єжеля (зліва) та Василя Гурєєва (праворуч)
Окрасою свята став виступ Зразково-показового оркестру ЗСУ

18 травня на акваторії Київського моря стартував четвертий сезон міжнародної парусної регати WindMaster Regatta.

Її учасниками крім спортсменів з України стали представники Росії, Білорусії та Великобританії - майстри спорту міжнародного класу, багаторазові учасники Чемпіонатів світу та Європи. Всього понад 40 яхт різних класів.

На годиннику майже дев'ять ранку. Під акомпанемент "хору" жаб. що квакають, представники команд вже спущених на воду суден здійснюють останні приготування до запливу – перевіряють справність вітрил і канатів, наявність їжі, води, палива.

Британець Мартін Нанн, який "живе" на яхті з трирічного віку, не приховує свого задоволення від майбутньої регати і лічить години до її старту.

"Для мене це в першу чергу можливість перевірити свої сили в боротьбі з дуже серйозними суперниками, - говорить він. - Я в Україні живу з 1996 року і подібна регата для мене вже третя. Вітрильний спорт дуже важкий як у фізичному, так і розумовому плані, адже керувати треба цілою системою вітрил. Але цим він і цікавий".

У числі почесних гостей церемонії відкриття мирної регати виявився головний військовий України, міністр оборони, Михайло Єжель.

"Я сам майстер спорту з морського багатоборства і не бачу альтернативи вітрильному спорту як школі морської практики, - говорить Михайло Броніславович. - Це майстерність, гарт, вміння прорахувати наперед, вчасно виявити слабкі місця противника. Позавчора ми заклали стапель нового "корвета". Під час процедури Президент України наголосив: "Флоту бути!". Це величезне свято для всіх моряків. Думаю, що з цього корвета розпочнеться відродження та Українського флоту і загальний підйом нашої держави."

Міністр має намір фінансово підтримати будівництво судна.

"Я готовий перерахувати на цю справу свою місячну зарплату. Скільки це? Близько 15 тисяч гривень", - сказав він.

Один з учасників регати, президент Федерації вітрильного спорту України Василь Гурєєв зазначив невипадковість присутності міністра оборони на відкритті WindMaster Regatta.

"Збірну України з вітрильного спорту складають в основному армійці, - зазначає Василь Миколайович. - На Олімпіаді в Атланті в класі "470" Євген Бреславець та Ігор Матвієнко достроково стали олімпійськими чемпіонами, на останній перегін вже входячи з прапором України.

У тому ж класі, але серед жінок, бронзу Атланти завоювали Руслана Таран і Олена Пахольчик. Крім того, вони п'ятиразові чемпіонки світу і шість разів ставали чемпіонками Європи. Світлана Матеушева і Ганна Калініна - володарі срібла на Олімпіаді в Афінах. Взагалі, рейтинг України як представниці вітрильного спорту - третій у світі. Поступається вона Австралії та Франції".

Василь Гурєєв відзначив намір створити в Україні серйозну інфраструктуру для розвитку вітрильного спорту.

"У севастопольській Ушаковій Балці планується створення спортивної бази єврозразка для того, щоб ми могли приймати змагання на серйозному рівні. Крім того, за сприяння влади Севастополя вирішено будувати в Козачій бухті міжнародний яхт-клуб. Ми плануємо спільно з Росією підписати угоду про спільний пункт прикордонного та митного контролю. Це дасть можливість іноземним яхтсменам освоювати Крим з моря", - зазначив Василь Миколайович.

Завершилася церемонія відкриття WindMaster Regatta підняттям державного прапора України під звуки гімну: "Ще не вмерла Україна" у виконанні Зразково-показового оркестру ЗСУ. У піднятті брали участь почесні гості заходу, зокрема знаменитий український яхтсмен, триразовий олімпійський чемпіон та багаторазовий переможець чемпіонатів світу та Європи Валентин Манкін. Після чого було оголошено про офіційний старт регати, яка триватиме до 22 травня.

Зараз ви читаєте новину «На Київському морі урочисто відкрили четвертий сезон WindMaster Regatta». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути