середа, 08 квітня 2015 10:48

"Ми розумніші за росіян" - автор Gazeta.ua про перемогу Марії Музичук

"Ми розумніші за росіян" - автор Gazeta.ua про перемогу Марії Музичук
Марія змагалася за звання чемпіонки у матчі проти росіянки, та ще й на території країни-агресора

До 1972 року боротьба за титул чемпіона світу із шахів носила насамперед творчий характер. Сотні тисяч, якщо не мільйони, шахістів-аматорів розбирали партії найкращих гросмейстерів, які щораз винаходили нові варіанти найскладніших комбінацій. Що казати, коли навіть у районних газетах у ті часи регулярно друкували "шахові задачі" для читачів, над якими можна було подумати на дозвіллі.

Все змінилося на початку сімдесятих, коли майже тридцятилітню гегемонію шахістів із СРСР перервав американець Роберт Фішер. Його досі вважають головним шаховим генієм усіх часів. Але не геніальні ходи Фішера привертали до його матчу із Борисом Спаським увагу сотень мільйонів: це було змагання між комунізмом та капіталізмом за звання найрозумнішого.

Врешті переміг Фішер. Але навіть після того як він несподівано завершив кар'єру інтрига не зникла. Наступним претендентом на світовий титул був Віктор Корчной, який утік із СРСР. Тож і наступний матч за світову корону між ним та Анатолієм Карповим був "політичним".

Таким самим було пізніше протистоянні між Карповим та Каспаровим –останній уособлював зміни, на які у вісімдесяті роки чекали у СРСР. Після краху комунізму та розпаду радянської імперії шахи поступово повернулися до витоків. Грою знову цікавилися виключно аматори, яких стало на порядок менше, ніж у шістдесяті роки. Плюс комп'ютери, які знецінили унікальну пам'ять провідних шахістів, зробивши їхній доробок доступним за допомогою кількох "кліків".

Аж раптом жіночий чемпіонат світу знову повернув шахи до великої політики. Так само як сорок років тому, сотні тисяч людей стали шаховими уболівальниками. І не тому що українка Марія Музичук винайшла геніальний дебют чи ендшпіль. Її рейтинг є більш ніж скромним. Головне було у тому, що Марія змагалася за звання чемпіонки у матчі проти росіянки, та ще й на території країни-агресора.

І саме це, а не її шахова мудрість, примусили незчисленну кількість українців уболівати за нашу шахістку. За таких умов українка не мала права не перемогти. Вона зробила це і стала чемпіонкою світу!

І не біда, що її партії не занесуть до підручників, а тисячі її раптових уболівальників почнуть тямити у шахах більше, ніж у фехтуванні на шаблях, де наші дівчата теж серед чемпіонок. Ми просто тішимося із того, що саме тепер українська дівчина виявилась розумнішою за свою російську суперницю і виграла у неї за шаховою дошкою.

Відтак і усі ми розумніші за росіян. Тож врешті перемога буде за нами не лише за шахівницею. Саме за це наша величезна подяка чемпіонці світу із шахів Марії Музичук.

Зараз ви читаєте новину «"Ми розумніші за росіян" - автор Gazeta.ua про перемогу Марії Музичук». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути