середа, 19 березня 2014 12:15

Мамин коровай, море квітів, послуга від "Аерофлоту": як зустрічали українських паралімпійців з Сочі
56

Фото: Сергій Старостенко
Микола Бауман не бачив дружину чотири місяці
Багаторазова призерка паралімпійських ігор Світлана Трифонова
Ось так полтавці зустрічали земляків-паралімпійців - Дмитра Кузьміна та Сергія Дороша

Національна паралімпійська збірна України 18 березня прилетіла з Сочі, де брала участь в XI зимових Паралімпійських іграх. Нагадаємо, наша команда завоювала на іграх 25 медалей - 5 золотих, 9 срібних і 11 бронзових і посіла четверте загальнокомандне місце.

Всі, хто зустрічає нашу делегацію в бориспільському аеропорту, а також працівники ЗМІ в обов'язковому порядку проходять через металошукач, особисті речі пропускають через рентгенівську камеру.

На смузі останні приготування здійснює почесні караул. Складається з вихованців ліцею імені Івана Богуна. За караулом розстелена червона килимова доріжка.

Зустрічають в основному друзі і родичі. У всіх в руках квіти, в деяких - синьо-жовті прапори. Але є й люди, які приїхали самі по собі, в знак поваги до паралімпійцям.

"Я приїхав підтримати наших спортсменів і висловити своє захоплення їх мужністю, особливо в такий нелегкий час, - каже киянин Олександр. У руках тримає букет червоних троянд, - Ці люди суттєво багатші і міцніші духом, ніж ми, здорові. І те, що вони в кінцевому підсумку взяли участь і як вони себе поводилися, говорить про те, що Україна є і буде".

Микола Бауман, чоловік срібної призерки Юлії Батенкової-Бауман, прийшов зустріти дружину разом з племінником Мишком.

"Вона герой. Я її чотири місяці не бачив взагалі. Скучив страшно, разом вболівали за неї, нудьгували. Вже, напевно дзвонить, її тягнуть", - відволікається на телефонний дзвінок.

Тим часом літак з паралімпійцями приземляється недалеко від почесної варти. На хвості машини - російський триколор, на борту напис "Аерофлот". Трап перекривають два автобуси. Через пару хвилин починають рух у бік почесної варти. Ще через кілька хвилин роз'їжджаються і починає рухатися колона спортсменів. Вишикувані в дві шеренги, усі тримають розтягнуте полотно синьо-жовтого прапора. Попереду колони на візках - президент Національного паралімпійського комітету, нардеп від "Батьківщини" Валерій Сушкевич та призер ігор Максим Яровий. Між ними - призерка ігор Людмила Павленко. Та сама, яку охорона стадіону в Сочі не хотіла пропускати через напис "Мир" на футболці. На голові у дівчини вінок. Під марш "Калина пам'яті" проходять через коридор почесної варти.

Шикуються уздовж червоної доріжки. Церемонія починається з акапельного виконання гімну України. Зустрічаючі і спортсмени починають підспівувати. Руки тримають на серцях.

"Навряд чи є щось більш високе для громадянина почути український гімн за кордоном і дивитися на що піднімається синьо-жовтий стяг, - говорить у своєму привітанні віце-спікер ВР Руслан Кошулинський. - Ви подарували всім українцям відчуття величі та гідності. Честь і уклін Вам". Після цього зачитав привітання від в.о. президента України Олександра Турчинова.

"Слава Україні!", - завершив свій виступ віце-спікер. "Героям Слава" - синхронно відповіли спортсмени.

Міністр молоді та спорту Дмитро Булатов передав привітання від Прем'єр-міністра Арсенія Яценюка. Останній не зміг приїхати на церемонію зустрічі, оскільки проводив селекторну нараду з військовослужбовцями, які перебувають у Криму.

"Те, що Ви зробили, дуже важко висловити словами, - говорить президент НОК України Сергій Бубка. - Це героїзм, який Ви проявили на славу нашої держави, нашого народу. Вами пишається вся Україна".

Далі слово бере Валерій Сушкевич.

"Як ніколи ми чекали зустрічі з рідною землею, з українським народом. Ми їхали туди не змагатися, а затверджувати право українського народу жити в мирі, ми їхали боротися проти війни. Кожен раз, коли піднімався синьо-жовтий прапор, це була перемога в ім'я миру. Дякуємо всім, хто підтримав нас, делегував послами світу до світового спортивного співтовариства", - зазначив він.

З натовпу зустрічаючих виходить жінка і дарує Валерію Сушкевичу коровай. Це - мама Людмили Павленко.

Зустріч завершується колективної фотосесією паралімпійців та представників державної влади. За командою Валерія Сушкевича в момент зйомки все піднімають долоні вгору. Руслан Кошулинський в останній момент зображує пальцями тризуб.

Зараз ви читаєте новину «Мамин коровай, море квітів, послуга від "Аерофлоту": як зустрічали українських паралімпійців з Сочі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути