четвер, 28 лютого 2013 15:28

"Лаудруп швидше б освоївся в Україні, ніж расист Рамос" - Селюк

"Лаудруп швидше б освоївся в Україні, ніж расист Рамос" - Селюк
Селюк вважає за необхідне змінювати регламент чемпіонату України. Фото: tavriya.com.ua

Валійський "Суонсі" у фіналі Кубка англійської ліги з рахунком 5:0 розгромив "Бредфорд". З 2012 року клуб очолює екс-півзахисник збірної Данії Мікаель Лаудруп. Про перспективи тренера, а також про теоретичні шанси заявити про себе в чемпіонаті України кореспондент Gazeta.ua розмовляв з футбольним функціонером Дмитром Селюком.

- Лаудруп, безумовно, був хорошим гравцем. І на тренерському терені вже встиг про себе заявити, коли кілька років тому вивів "Хетафе" в чвертьфінал Кубка УЄФА. Та і з "Суонсі" він зараз не пасе задніх, хоча і при Роберто Мартінесі (нинішній головний тренер "Вігана" - Ред.) команда виглядала пристойно. Туди запросили багато іспанців, вийшов мікст англо-іспанського футболу. Лаудруп продовжив ці традиції, з "Райо Вальєкано" запросили того ж Мічу, він зараз один з лідерів.

Що стосується шансів Лаудрупа очолити "Реал" чи "Барселону", про що багато писалося в останній час, можливо все. Але я не думаю, що це відбудеться. Віланові не пощастило зі здоров'ям, але ніхто в "Барселоні" хрест на ньому не поставив, він йде на поправку і повинен продовжити роботу. Те ж саме з "Реалом". Незважаючи на те, що Моуріньо, швидше за все, в кінці сезону залишить команду, навряд чи хтось серйозно бачить в Лаудрупі заміну португальцеві - калібр поки не той.

- Перемога в Кубку англійської ліги - не показник?

- Цей турнір за великим рахунком нікому не цікавий. Провідні клуби ставлять на матчі турніру дубль. І, як правило, кубок виграють середняки, які хочуть грати в Лізі Європи.

- Зміг би тренер Лаудруп вписатися в український чемпіонат?

- Думаю, так. І зробив би це швидше за того самого Рамоса. Останній якось по-расистськи відноситься до футболістів іншого кольору шкіри. Подивіться на того ж Боатенга, в хорошій формі, так його взяли і відсунули. Тепер він, наскільки відомо зі ЗМІ, в "Олімпіакосі". І так з усіма, за винятком бразильців. І то - тих, хто світліші.

Разом з тим з пострадянським простором у Лаудрупа може і не скластися після невдачі зі "Спартаком". Але не завжди справа в тренері. Іноді клуб не дає можливості розвернутися тому чи іншому фахівцеві. Той самий Рамос повинен дякувати Коломойському. Тільки його терпіння дозволило тренеру залишитися в клубі, не показуючи стільки часу результат. Це при тому, що Рамос жодним чином не був обмежений у питанні трансферів. Взагалі ж таким тренерам як Лаудруп за менталітетом краще працювати в Європі, там до всього більш професійний підхід, більш досконала інфраструктура.

- Але й в Україні є клуби, які за інфраструктурою не поступаються західним. Взяти той самий "Шахтар", наставник якого вже в поважному віці. Міг би Лаудруп у перспективі замінити Луческу?

- На це питання краще за всіх відповість Рінат Ахметов. Він досить добре знає внутрішню складову команди і як під неї вибирати тренера. Це дуже складний процес. Взяти того ж Шустера. У роботі з "Шахтарем" у нього стався провал. Швидше за все, через те, що не знав, як розписати підготовчий період, який відрізняється від західних канонів. Я брав участь у його переході в "Шахтар", у цієї людини очі горіли роботою. І подальший успіх з "Реалом" не випадковий. Ахметову довелося розпрощатися з Шустером, але це було зроблено дуже красиво, тренер досі про це згадує без усяких образ. Ми з ним говорили, він міг би спокійно сьогодні працювати в Іспанії, але після "Реала" вже не хоче занижувати планку. Разом з тим, вважаю, що скоро Шустер очолить який-небудь топ-клуб.

- У "Дніпрі" або "Металісті" Лаудруп міг би в разі чого себе реалізувати?

- Ці команди і за нинішніх тренерів виглядають дуже добре, боротьба за друге місце обіцяє бути серйозною. Відповідаючи на запитання, чи зміг би себе реалізувати Лаудруп, потрібно заглибитися в суть нашого чемпіонату. Зараз просто напрошується необхідність міняти регламент змагань і кількість команд. Подивіться, починається футбольна весна. Вже ні в кого не викликає сумнівів, кому дістанеться чемпіонство. Також фактично зрозуміло, хто вилетить. Більш менш зрозуміла ситуація з місцями в зоні Ліги Європи. Але реально інгріга залишилася тільки в боротьбі за друге місце. І найкращим варіантом було б зробити, так, щоб "Динамо", "Дніпро" і "Металіст" зіграли між собою такий собі мінітурнірі з метою визначити, хто другий. І на цьому завершити чемпіонат. Бо решта команд будуть викладатися виключно в матчах з цими суперниками. А між ними робити вигляд, що відпрацьовують свою зарплату.

Зараз ви читаєте новину «"Лаудруп швидше б освоївся в Україні, ніж расист Рамос" - Селюк». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути