четвер, 09 квітня 2015 14:17

Гаджети, квіти, вино, розбиті келихи: як вшанували володарів "Спортивного Оскару"
12

Пригощайтеся, гості дорогі
Фото: Тарас Подолян
Спортсмен №1 Сергій Бубка з найкращими українськими спортсменами-2014 - Ольгою Харлан та Олегом Верняєвим
Ольга та Олег уже без Бубки
Володимир Бринзак, керівник українського біатлону
Валерій Сушкевич, "батько" українських паралімпійців

Україна дізналася нових володарів "Спортивного Оскару". Всеукраїнська церемонія "Герої спортивного року – 2014" відбулася в столичному театрі оперети 8 квітня. Організаторами виступили Національний Олімпійський комітет (НОК) України та вітчизняне Міністерство молоді та спорту.

Перед входом до театру – червона доріжка. Легенди українського спорту, відомі діючі спортсмени охоче позують фотографам та операторам, біатлоністка Юлія Джима ще й встигає роздавати автографи всім бажаючим. В доброму настрої президент НОК Сергій Бубка.

"Впевнений, що сьогодні будуть обрані кращі герої нашого спорту. 2014-й рік – один з найкращих щодо виступів наших спортсменів на різного рівня змаганнях. Нам є ким пишатися і на чиїх прикладах виховувати нашу молодь", - зазначає Сергій Назарович.

У невеликому фойє театру тісно, від великої кількості присутніх швидко стає душно. Гостей пригощають білим та червоним вином, безалкогольними напоями, пиріжками з м'ясом та капустою, бутербродами. Через тисняву зі столів періодично летять і розбиваються келихи, дехто швидко загрібає під стіл уламки.

Церемонія розпочинається акапельним виконанням гімну України артистом театру оперети Олександром Чувпило. Зал потроху підспівує солісту.

"Це був дійсно визначний спортивний рік. Наші атлети невтомно радували нас своїми здобутками. Українські спортсмени - справжні герої", - зазначив у вступному слові міністр молоді та спорту України Ігор Жданов.

Спортсменів, які в 2014 році пішли з життя, вшанували хвилиною мовчання. Її супроводжував скрипаль, виконуючи "Мелодію" Мирослава Скорика.

Лауреатам церемонії вручали ексклюзивні статуетки, дипломи, квіти, грошові премії, страхові поліси, гаджети та спортивну екіпіровку. Біатлоністки Віта і Валя Семеренко, Олена Підгрушна до того ж були нагороджені орденами Княгині Ольги, а Юлія Джима – орденом За заслуги 3 ступеню. Відповідний указ підписав Петро Порошенко.

Гостям заходу влаштували й концертну програму. ЇЇ представили вокальний гурт "Мен саунд", що виконав попурі на українські пісні, "Театр тіней" із міні виставою "Я – українець", артисти балету театру оперети. Бурхливими оплесками присутні відреагували на пісню "Країна мрій" з репертуару Олега Скрипки, її виконала співачка Іларія. А знаменита пісня Тараса Петриненка "Україна" прозвучала у виконанні переможця проекту "Голос діти" Романа Сасанчина.

Повний список "Героїв спортивного року – 2014" виглядає так:

Найкращий спортсмен року

Олег ВЕРНЯЄВ – чемпіон світу та Європи зі спортивної гімнастики (вправи на брусах), бронзовий призер чемпіонату Європи (опорний стрибок, командна першість).

Найкраща спортсменка року

Ольга ХАРЛАН – чемпіонка світу та Європи з фехтування в індивідуальній першості, бронзова призерка чемпіонату світу та Європи в командній першості (шабля).

Найкращий тренер року

Григорій ШАМРАЙ – старший тренер жіночої збірної України з біатлону – Олімпійських чемпіонок з біатлону в естафетній гонці, особистий тренер Віти Cемеренко та Валентини Семеренко, Олени Підгрушної і Юлії Джими.

Найкраща команда року (збірна)

Жіноча збірна Україна з біатлону у складі Олени ПІДГРУШНОЇ, Віти СЕМЕРЕНКО, Валі СЕМЕРЕНКО, Юлії ДЖИМИ – чемпіонки ХХІІ зимових Олімпійських ігор в естафеті.

Сенсація року

Чоловіча четвірка-парна з академічного веслування у складі Івана ДОВГОДЬКА, Артема МОРОЗОВА, Олександра НАДТОКИ, Дмитра МІХАЯ – чемпіони світу та Європи з академічного веслування.

Повернення року

Юлія ТКАЧ – чемпіонка світу та бронзова призерка чемпіонату Європи з боротьби (63кг).

Найкращий спортивний організатор року

Олександр ГЕРЕГА – президент Федерації важкої атлетики України (за створення сприятливих умов для розвитку важкої атлетики в Україні, розбудову спортивної інфраструктури).

Сильні духом (паралімпійські види спорту)

Віталій ЛУК'ЯНЕНКО – дворазовий чемпіон, срібний та бронзовий призер зимових Паралімпійських ігор в Сочі з лижних гонок та біатлону серед спортсменів з вадами зору.

Разом із олімпійцями (неолімпійські види спорту)

Анна Беженар - дворазова чемпіонка світу, чемпіонка Європи з панкратіону.

Олімпійська надія України

Юлія ЛЕВЧЕНКО – чемпіонка ІІ Юнацьких Олімпійських ігор з легкої атлетики (стрибки у висоту).

Спортивна слава України

Катерина Нагірна. Олександр Шарапенко.

За сприяння Олімпійского та Паралімпійського тріумфу

Володимир Бринзак. Валерій Сушкевич.

Герой українського спорту серед жінок

Віта СЕМЕРЕНКО – чемпіонка ХХІІ зимових Олімпійських ігор з біатлону (естафета), бронзова призерка Олімпійських ігор (спринт).

Герой українського спорту серед чоловіків

Юрій ЧЕБАН – чемпіон світу з веслування на каное (спринт), срібний призер чемпіонату світу (естафета).

Зараз ви читаєте новину «Гаджети, квіти, вино, розбиті келихи: як вшанували володарів "Спортивного Оскару"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути