пʼятниця, 30 вересня 2011 04:33

Фанати співали Шевченку "Happy birthday, dear Андрюша": репортаж з Тель-Авіва
7

Фото: ФОТО:Ірина КОЗЮПА

Київське "Динамо" зіграло внічию з ізраїльським "Маккабі" (Тель-Авів) у матчі 2-го туру групового етапу Ліги Європи — 1:1. На 10-й хвилині поєдинку Браун Ідейє вивів киян уперед. Під кінець першого тайму Дор Міха зрівняв рахунок. Після перерви обидві команди могли змінити ситуацію, але не реалізували свої моменти.

Перед матчем

За дві години до поєдинку до 15-тисячного стадіону "Блумфілд" починають сходитися десятки Шевченків. Не часто можна побачити стільки футболок з написом "Шевченко" на спині в одному місці. У день матчу Андрієві виповнилося 35 років і вболівальники привітали свого кумира, одягнувши футболки "Динамо", "Мілана" та збірної України. До речі, футболок "Челсі" побачити не вдалося.с

"Я вболіваю за "Мілан". Пам'ятаю матчі Шевченка за цю команду," - каже англійською хлопець років 12 у футболці італійського гранда. Кличе батька. Каже, той говорить російською.

"Мене звати Микола. Я родом із Закарпаття. Це мій син Аріель. Він дуже любить Шевченка. Думаю, сьогодні команди зіграють унічию — 2:2. Я вболіватиму за красивий футбол. Думаю, сьогодні буде аншлаг. Все через "Динамо", команда притягує вболівальників," - розповідає нам колишній співвітчизник.

"Якщо "Динамо" вчасно навісить у штрафний майданчик "Маккабі" і зіграє через фланги, то отримує два м'ячі переваги у першому таймі. Якщо кияни дозволять супернику грати у дрібний пас, то можуть виникнути проблеми", - каже нам ізраїльський журналіст Елі Швідлер. - Думаю, результат 3:1 буде цілком логічним. Хоча "Маккабі" - це одна з найсильніших ізраїльських команд. Певні труднощі вона може створити. Там грає багато молоді. Сьогодні команді не допоможуть двоє основних нападаючих. Думаю, це піде "Маккабі" тільки на користь, адже це бездарні егоїсти. Якби команди грали не у футбол, а в баскетбол, то рахунок був би з різницею у 25 м'ячів на користь ізраїльтян."

Біля "Блумфілда" є кілька кас. В одній можна забрати заброньовані наперед квитки. В іншій придбати тікети, які знаходяться у вільній продажі. Якраз біля останньої довжелезні черги. Чоловік років сорока із шарфиком "Маккабі" відходить від каси з квитком у руках.

"Придбав квиток на хороше місце. Мій прогноз? Все може статися. Бажаю і вам, і собі успіху."

У такому ж дусі висловлювалися всі опитані фанати "Маккабі", мовляв, шанси є завжди і тільки поле визначить сильнішого.

"На стадіон заборонено приносити всі ті предмети, які можна кинути на поле — пластикові і скляні пляшки, металеві банки, навіть, якщо вони порожні. Також не можна приходити з файєрами, важкими ручками для прапорів, - розповідає нам один із стюартів перед грою. Перевіряє рюкзак одного з вболівальників. Просить того залишити 1,5 пляшку мінеральної води. Чоловік кладе її під пальму. - Чи агресивні фанати "Маккабі"? Вболівальники команди такі ж самі, як і прихильники інших клубів."

"Я і мій друг народилися у Донецьку. Ми вболіваємо за "Маккабі" (Тель-Авів) та донецький "Шахтар". "Гірники" не люблять "Динамо". Ми також, - каже Діма. Хлопець одягнув на матч футболку "Шахтаря". - Я тут один такий. Чи мені не страшно? Мене це всі запитують. Ні, зовсім не страшно, я один проти всіх і нікого я не боюся. Думаю, матч закінчиться з рахунком 2:2. Спочатку "Маккабі" гратиме від оборони, пропустить кілька голів, а потім відіграється.

Щодо "Шахтаря", то я дуже розчарований результатом матчу з АПОЕЛем (1:1). Я дивися гру по Інтернету. Результат матчу зовсім не справедливий. Я сподіваюсь у наступних матчах все буде по-іншому."

Щодо футболок, то це один з найбільш популярних товарів у місцевих фан-шопах, точніше фан-кіосках. Кілька таких розташовані на території стадіону. Вони продають ще шарфики, рушники, кепки, прапори. Загалом вибір не великий. До речі, продавцями працюють тільки дівчата.

"Найгарнішим футболістом "Маккабі" я б назвала Барака Іцхакі. "Динамо"? Ні", - каже одна з дівчат у фан-шопі.

Матч

Ізраїльтяни, як і обіцяли, приготували для Шевченка подарунок. Андрієві подарували футболку з сьомими номером у рамі за склом. Шева подякував за презент і побіг у роздягальню, на ходу привітавши фан-сектор "Динамо". Вболівальники киян озброїлися клубними стягами зі старою емблемою.

Фан-сектор "Маккабі" ще задовго до матчу голосно підтримував свою команду і бив у барабани. Gate 11, the South Part of Bloomfield – здивували голосисті прихильники їзраїльтян таким плакатом.

"Маккабі" на матч вивів помічник головного тренера Джек Елфасі. Мотті Іванір відбуває триматчеву дискваліфікацію за компліменти арбітру у кваліфікації Ліги чемпіонів. Не було у складі команди і кількох гравців основи. "Маккабі" робить ставку на внутрішній чемпіонат.

Роберто Пунчец вийшов на поле у захисній масці на обличчі. Але і вона його не врятувала. В одному з епізодів у другому таймі футболіст був змушений скористатися послугами медиків і був замінений.

Щодо першої половини гри, то на 7-й хвилині з фан-трибуни "Маккабі", перед якою знаходилися ворота Олександра Шовковського, на поле полетіли два предмети. Працівник стадіону швидко їх прибрав і матч продовжили.

Напевне, епізод розізлив Брауна Ідейє, який покарав "Маккабі" голом. Здавалося розгрому не уникнути, натомість "Динамо" ризикувало опинитися у меншості. Денис Гармаш був близький до другої жовтої картки (першу отримав у дебюті поєдинку), але головний арбітр зустрічі Маріо Страхоня обмежився усним попередженням. Юрій Сьомін вирішив не випробовувати терпіння судді і замінив Гармаша на Аруну.

На 28-й хвилині зустрічі Шевченко та Сьомін обмінялися емоційними фразами. Юрій Павлович з пересердя навіть кинув м'ячем об газон, чим дав новий привід для розмов на тему "конфлікт з Шевою".

У цей час на центральній трибуні стюарди намагались заспокоїти "Суркіса". Один з вболівальників прийшов на гру у футболці з таким прізвищем на спині. Чоловік дуже емоційно спостерігав за грою, чим накликав на себе гнів сусідів.

Схоже його заспокоїв гол Міхи, який відзначився перед свистком на перерву. Більше м'ячів глядачі не побачили.

"Я ж попереджав, що може статися, коли віддати футболістам "Маккабі" центр поля, - каже Елі Швідлер. Запитую, чи присутній на матчі власник команди канадець Мітчелл Голдхар. - Ні, він був кілька днів тому тут, але вирушив у справах бізнесу. Він літав на матч "Маккабі" проти "Бешикташа". Можливо приїде у Київ."

У другому таймі Сьомін замінив Олександра Алієва на Олега Гусєва. Олександр відразу попрямував у роздягальню. По дорозі його зупинив тренер "Маккабі". Елфасі потис футболісту руку і поплескав його по плечу.

Ближче до кінця матчу вболівальники "Маккабі" вже не можуть всидіти на місцях і стоячи дивляться як їх команда атакує. Шовковський — на місці. У його колеги роботи значно менше.

На 83-й хвилині Сьомін робить ще одну заміну. Мілевський міняє Ідейє. Браун знімає з себе футболку "Динамо" і кидає її на газон. Не вітається за руку з наставником команди, хоча проходить не далеко від нього.

Фінальний свисток фіксує нічию в Тель-Авіві — 1:1. Футболісти "Маккабі" - задоволені, гравці "Динамо" підтягають гетри. Від киян очікували зовсім іншого і значно більшого.

Після матчу

Десятки вболівальників "Динамо" залишилися біля автобуса команди. Фанати чекали на ювіляра, якому ж відразу почали співати "Happy birthday, dear Андрюша".

Очікувано коментувати результат поєдинку футболісти "Динамо" були не в дусі. Насилу прорвавшись до мікс-зони стадіону "Блумфілд" (довелося пройти половину арени та посперечатися з працівниками служби безпеки) журналісти спостерігали мовчазну ходу динамівців. Артем Мілевський вже вкотре нагадав репортерам, що він не дає коментарів. На запитання "Чому так?" нападник відповів "Тому що". Бетао, який вільно може висловитися російською мовою, знову запевняв, що нічого він не розуміє.

Дати коментарі зголосилися традиційні спікери команди — Огнен Вукоєвич та Андрій Шевченко. Обоє говорили про важкі погодні умови. Після матчу, а це було вже за північ, термометр показував +28. Журналісти привітали Шеву букетом біло-синіх квітів. Андрій зізнався, що від команди він хотів отримати у подарунок перемогу, але команда награла тільки на нічию.

Футболісти "Маккабі" теж не розкидалися коментарями. Ізраїльський колега виручив - зупиняв англомовних гравців команди, але хлопці впевнено говорили "No". Проте до київського матчу обіцяли покращити знання іноземних мов. Після чого гарною англійською прощалися і бажали успіху.

Навряд чи матч "Маккабі" з "Динамо" потрапить в ізраїльські газети. Ізраїль три дні святкує Новий рік, тому місцевим журналістам зараз не до футболу. У них вихідні.

Зараз ви читаєте новину «Фанати співали Шевченку "Happy birthday, dear Андрюша": репортаж з Тель-Авіва». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути